Sütõtök

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Sütõtök

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 16., vas. 9:49

Dátum: 2005. október 25. kedd, 09:00 Küldte: Tami

A sütõtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a fõzõtöktõl. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A fõzõtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütõtök pedig a tél hidegétõl, illetve a fázástól és következményeitõl.

Tápértéke:

Hatalmas mennyiségû A vitamint tartalmaz, és minél mélyebb narancssárga, annál nagyobb az A vitamin tartalma. Természetesen a tápérték itt is attól függ, milyen földbe termett a tök. Ha a hagyomány szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékû táplálékot kapunk.

Gyógyhatása:

A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk alakult ki a gyógyító hatása. Had említsük meg az õsi indián gyógyító hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérûség gyógyítására használni. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul elõ. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erõt fejthet ki.

Gyulladások:

A sütõtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütõtök levével, illetve a benne levõ A vitaminnal. Elsõsorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzõszervi nyálkahártya, köhögés, tüdõ és a hörgõk azokra ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A tüdõgyulladást és egyéb tüdõ károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.

Petefészek és húgyhólyag gyulladás:

A meghûléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütõtök lé. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerûen fogyasztjuk, megszûnik a folyás is.

Allergia, bõrpanasz:

Az ásvány rendkívül jó arányban fordul elõ a tökben. A kálium elõsegíti a vér tisztítását. Az A vitaminnal ily módon jó hatással vannak a pattanásos bõrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sõt az asztma rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.

Máj mûködés serkentése:

A máj az a testrészünk melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány is elég késõn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást, vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bõrön elváltozást, gyakori meghûlést stb. Nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok feladata van, s mi ahelyett hogy segítenénk mûködését, folyamatosan terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk A vitamint kúraszerûen.

Szív és koszorúér:

A kalcium fontos a szív és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív mûködését szabályozza. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben és mennyiségben, amennyire az a testnek megfelel. Láthatjuk, hogy a kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív mûködésére és a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium felszívódását. Ettõl azonban a mi magyar kosztunkon élve nem kell félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérje fogyasztástól, aminek következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, valamint nem történik meg az izmok kellõ mértékben való ellátása kalciummal.

Prosztata problémák:

Nyugati könyvekben azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem tudják mi a prosztata rák, mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a szegény ember aki a kukoricájában annyi tököt termelt amennyit csak tudott, hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertõnek vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök is, egyik fõ eledel volt régen. Az A vitaminban bõvelkedõ tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlõdni. S a tökmagban a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitûnõen társult az A vitaminnal, ami segítette a felszívódását érvényesülését a testben. Más gyulladás sem fejlõdhetett ki, mert az immunrendszer épségben õrködött az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette lehetõvé, hogy az öregasszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kötöttek este a beszûrõdött holdfénynél, nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.

Elkészítési mód:

Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elõdeinkrõl. Habár ma már nem olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, a kertekbõl, szerezzük be a gyógynövény boltból. Megéri, mert a tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor amikor nemigen van más zöldségféle.

Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját felszívó képességétõl függ a gyógyulás.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron