Szőlő

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Szőlő

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 17., hétf. 8:55

Dátum: 2006. augusztus 27. vasárnap, 09:00 Küldte: tami

A sok fajta szőlő közül számunkra az a legértékesebb, amihez abban a pillanatban hozzájutunk. Természetesen annak, ami a házunk körül nõ, nincs párja, mégis hadd mutassunk rá néhány jellegzetességre, amiben esetleg megkülönböztetést tehetünk egyes fajták között. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánérő. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha vásároljuk és inkább az édesebbet szeretnénk, válasszuk a sárgábbat. Hasonló a helyzet a színes szőlőknél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes szõlõ ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabadgyökök elleni harcban.

Tápértéke:

A szõlõ értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentõs mennyiségû szelén található. A szelénrõl tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.

Gyógyhatása:

Széleskörû használata a rákelleni küzdelemben van. A szõlõlé kúraszerû fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoesztrogént is.

Hormonterápia:

Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idõs korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szõlõ és a vörösbor is tartalmaz fitoesztrogent, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.

Herpesz, vírusos:

A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely támad, de szinte semmit sem lehet tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs gyógyszer. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szõlõlé, abból is a sötét színû. Nem kell sok belõle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdõdjön a gyógyulás.

A szõlõ olyan anyagot tartalmaz, amely mûködés képtelenné teszi a vírusokat.

A szõlõlével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.

Krónikus fáradtság:

A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyezõdés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szõlõlével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.

Koleszterin csökkentõ:

Kísérletek bebizonyították, hogy a szõlõ jó hatással van az egészségre. A szõlõ tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív mûködésére és az érrendszeri betegségekre.

Elkészítési mód:

A szõlõnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként. A kúraszerû fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a szõlõ magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása van. Ha van lehetõség, válasszuk a sötét színût. Hat-hét után tartsunk egy hét szünetet. Vigyázzunk, a permetet jól mossuk le.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron