Szilva

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Szilva

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 18., kedd 9:05

Dátum: 2006. augusztus 30. szerda, 13:00 Küldte: tami

A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk. Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a gyümölcsök közül, leszámítva a szõlõt. A háztartásban többféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk. Kitûnõ lekvár készül belõle a téli hónapokra, befõttet is készíthetünk belõle, víz és cukor nélkül, csak úgy a saját levében.

Tápértéke:

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát segíti elõ azoknál, akik sok fehérjét és keményítõt fogyasztanak. Tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Ha vitaminokból mennyiségre nincs is sok, de egymást segítik a felszívódásban.

Gyógyhatása:

A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sûrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Leterhelt máj:

A leterhelt máj a leterhelt emésztõ rendszer következménye. Ha az emésztõ rendszert sikerül kissé mentesíteni, az egész szervezet a jobbulás utjára lép. A kálium az, ami a vért megtisztítja a salakoktól. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendõ zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért.

Vesemûködés serkentõ:

A leáztatott aszalt szilvának rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese mûködését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

Belsõ vérzések:

Belsõ vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendõ nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belsõ vérzés jelentkezhet. A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.

Emésztési zavarok:

A máj leterheltségének elsõ jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezetünkben a helyzet tovább romlik, a teher mind nagyobb lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy az elfogyasztás után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentõleg hat a gyomor mûködésére és a belek mozgására. A szilvában levõ mangán hatására a szervezetben az emésztést segítõ enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

Székrekedés:

A szilva az egyik legeredményesebb gyógyszer a székrekedés ellen. Az aszalt szilvát megfõzzük vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A szilvát is elfogyaszthatjuk, ami síkossá teszi a belek tartalmát, így biztosítjuk a féregszerû mozgás serkentését. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak.

Koleszterin csökkentõ:

A kálium a szervezet salaktalanítását végezi. Az aszalt szilva az egyik legjobb forrása a káliumnak. Más elemek is megtalálhatók, s mindegyiknek megvan a feladata a szervezet mûködésében. Ha egy is hiányzik, felborul az egyensúly, betegségek lépnek fel. A vér koleszterin tartalma nem számit betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszûkül, emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.

Elkészítési mód:

A friss szilva alkothatja a gyümölcssaláták összetételét, de nyersen is fogyaszthatjuk. Legjobb, ha a húsát is elfogyasztjuk, mert rostja nem kemény a beleknek, ezért serkenti a bélmûködést. Az aszalt szilvában minden megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben. Ha csak az aszalt szilvát fogyasztjuk, jó sok vizet igyunk rá. Jó ha leáztatjuk, hogy emeljük a víztartalmát. Fûszert is tehetünk bele. Ha kúraszerûen fogyasztjuk, legjobb, ha a lével együtt megesszük a szilvát is. De mindenkinek úgyis a saját teste szükséglete dönti el, mennyit fogyasszon, és hogyan.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron