Házi praktikák: Mosódió

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Házi praktikák: Mosódió

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 4., pén. 11:32

Dátum: 2007. január 25. csütörtök, 01:05 Küldte: nawesh

Sokszor elmegyünk a legegyszerűbb dolgok mellett. Sokszor a legdrágábbat és a legrosszabb megoldást használjuk. Mely árt nekünk és árt a környezetünknek is.

A minap a zajládában egy riport részletet láttam. Fogyasztóvédelem. A mosásról volt szó és a hölgy, aki nyilatkozott, azt mondta: nehogy elhiggyük, amit a reklámok sugallnak: hogy minden foltot ki lehet szedni… Pedig a reklámok ezt sugallják. Vedd meg a legszuperebb (mindig újabb és újabb változatot) és az csodákra képes. Ráadásul az ember (gyermeke) mindig a ruhájába szárítja a csokoládé, lekvár, kávé stb… foltokat.


Pedig a kezünkben van egy természetes, környezetbarát és kíméletes mosó- tisztító- és testápolószer. Ez az indiai mosódió.


Manapság már nem a patakpartra járnak le az emberek a ruháikat kimosni. (Bizony szennyezettebb lenne az a ruha, mint mielőtt a vízbe mártanánk.) Mosógépeink csodákra (?) képesek…

Ha belegondolunk, mennyire normális dolog az, hogy szennyezzük vizeinket és a levegőt annak érdekében, hogy ruháink tiszták legyenek. S a mosás, tisztítás érdekében miközben pótolhatatlan nyersanyagokat pusztítunk el, nem gondolva az utánunk következő generációkra?

Hogyan is mondta az öreg indián: „Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.”

S bizony egy egyszerű művelettel, mint a mosás, megmérgezzük a földjeinket és a vizeinket. Uniós előírás, új tendencia az ún. kompakt mosóporok térhódítása. Vagyis ami eddig 9 kg-os volt, most már 6 kg. Ugyanaz a minőség, ugyanaz a hatás. Mit jelent ez? A mosópor egy jó része (amit persze eddig is megfizettünk) csak felesleges adalékanyag? Vajon a mosóporgyártók lemondanak a profitjukról? Nem. Meg fognak emelkedni a mosóporárak (is)…

Pedig olyan egyszerű lenne. Csak kellene egy ideális mosószer..

Forrás: http://www.mosodio.hu

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Házi praktikák: Mosódió: 2

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 11., pén. 9:53

Dátum: 2007. február 25. vasárnap, 02:10 Küldte: nawesh

Létezik ideális mosószer? Mely hatékony és kíméli a környezetet? És olcsó?

Milyen is lehetne az ideális mosószer:
- ne tartalmazzon vegyi anyagokat, a természetbe kerülve képes legyen maradéktalanul lebomlani
o miért fontos ez? Mert valami félelmetes módon szennyezzük a környezetünket. Természetesen koszos ruhában nem járhatunk. Egy család ha nem is minden nap, de 2-3 naponta mos és egy-egy mosás alkalmával 50-60 l szennyvíz keletkezik.

Édesanyám gyerekkoromban a tanyán, kimosott a forgótárcsás mosógéppel, majd a szürke mosóvizet kiöntötte a földre, Mert a föld mindent elnyelt. Amíg otthon éltem, csak ott vajon hány ezer liter szennyvíz került be a talajba, majd onnan szivárgott le a 28 m-re levő rétegvízbe, ahonnan az ivóvizünket nyertük? Karma? modules.php?name=News&file=article&sid=558

- minden szempontból vegye fel a versenyt a korábbi, vegyi alapú mosószerekkel
Pedig a verseny éles. Elég csak a reklámokat megnéznünk. Aktív mosópor, fehérítő hatás, jobb, mint a másik, az előző. Emlékeznek a kilencvenes évek trükkjére? A reklámokat elárasztották a mosópor reklámok. (Tudta kedves olvasó, hogy 1992-ig csak magyar reklámok mehettek a tévében?) S a reklámok a szuper mosóporokat szembeállították a hagyományos mosópor hatékonyatlanságával. Erre egy élelmes magyar válallkozó (és sok minden más) http://www.hullamvadasz.hu/index.php3?t ... 81&fotip=6 létrehozta a Hagyományos Mosóport! Nesze neked piaci liberalizmus…

Visszatérve a mosódióra ez a kis termés minden szempontból felveszi a versenyt a mosóporokkal. Mostanában jönnek a hírek a kompakt mosóporokról. Azaz egy 6 kg-os kompakt mosópor ugyanannyit ér, mint egy 9 kg-os (nem úgy) hagyományos mosópor. Felmerül a kérdés: az a 3 kg, melyet most kihagynak, vajon mit tartalmazott? Tény, a kompakt mosópor segít megspórolni száz kamionból 33-at a szállítás során. Ennyivel kevesebb szállítási költség, ennyivel kevesebb környezeti terhelés. Ez nem elhanyagolható. Mivel a mosószereket néhány nagy múlti gyártja és a kamionok keresztül-kasul szállítanak Európán, a kompakt mosóporral sokat nyer a környezet.

Fél milliárdan élünk az Európai Unióban. Ha nagy átlagban számolunk, azért minden ember mos, vagy mosnak rá. Ha hetente legalább egy mosással számolunk (és 10 dkg mosószerrel), akkor bizony az éves fogyasztás úgy 2,6 millió tonna mosópor (csoda, hogy még kibírja a Földanya!!!). Egy kamionba (mert ugye a vasutat nem szeretjük! Kb. 20 tonna mosópor fér. Vagyis ez az irdatlan mennyiség 130 ezer kamion fuvart jelent. Ha valóban váltana az Unió a kompakt mosószerre, a természetbe 800-900 ezer tonna cuccal kevesebb jutna és nem elhanyagolhatóan több, mint 40 ezer kamionfuvarral kevesebb kellene.

Tudjuk azt, hogy egy kamion annyira megterheli a közutakat, mint 100 ezer (!) személyautó. http://www.lelegzet.hu/archivum/2002/07/0074.hpp

S még egy apró fejszámolás: Később látni fogjuk, hogy egy fél kg-os mosódió felér kb. 30 kg (!) mosóporral (hagyományos? Vagy kompakt? Ki tudja?) Vagyis ha valami csoda folytán minden uniós polgár mosódiót használna, az éves fogyasztás nem 2,6 millió tonna lenne, hanem kb. 88 ezer tonna. Kamionnal szállítva nem 130 ezer fuvar, hanem 4400 (!).

Milyen felelőtlen az ember…

- bármely textíliánál használható legyen, az érzékeny anyagoknál is, mint pl. a selyem
Személyes tapasztalatomat tudom elmondani: a mosódió ugyanúgy tisztít, mint bármely más mosópor.

- legyen könnyen kezelhető
Készítesz egy textil zsákocskát, mely küllemre is tetszetős, vagy fogsz egy zoknit és beleteszed a mosódiókat. Nem sokat 4-6 fél dióhéjat. Beleteszed a mosódobba és kész. A mosás után kiveszed, megszárad és ugyanazt az adagot még négyszer használhatod. Ráadásul a mosódió bőrbarát, allergiások és bőrbetegek is használhatják.
Forrás: www.mosodio.hu
Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Házi praktikák: Mosódió: 3

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 15., kedd 14:04

Dátum: 2007. március 25. vasárnap, 04:15 Küldte: nawesh

Elmúlt alkalommal beszéltünk a mosódió hatásairól. De vajon megéri? És honnan származik a mosódió?


A http://www.mosodio.hu/ (2006. december) egy fél kg-os csomag ára 3400 Ft+ postaköltség. Szegeden láttam négyezer ft-ért és vettem 4500 Ft-ért is. Egy ekkora csomag több, mint 60 adag mosódió (megszámoltam, mert 2006 Karácsonyára ezt vittünk minden gurutestvérünknek ajándékba a Karácsonyi satsangra http://www.freeweb.hu/jamee/aktualis.php )

A 60 adag mintegy 300 mosást jelent! Mivel egy-egy adag mosódiót ötször is felhasználhatsz. Egy adag mosópor kb. 10 dkg. Vagyis 300 mosáshoz kb. 30 kg. Mosópor szükséges. Egy mosópor kerül kb. 300 Ft/kg-ba. Vagyis 30 kg mosópor 9000 Ft-ba. Így nagyjából a mosódió a felébe kerül.

Az indiai mosódió:
Forrás: www.mosodio.hu
Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket.
http://www.zoldujsag.hu/1_11/04/01.jpg
A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését.
http://flora.huh.harvard.edu/FloraData/ ... ii-162.jpg
A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak.
Mint említettük, a szappanfa termése az, amit mi használunk.
Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé. A kis diók könnyedén feltörhetők egy hagyományos diótörővel, s előbukkan érdekes fekete magjuk, amit azonban nem hasznosítunk, úgyhogy szemétbe vagy komposztba dobhatók.

Forrás: www.mosodio
Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Házi praktikák: Mosódió: 4

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 21., hétf. 10:59

Dátum: 2007. április 25. szerda, 05:20 Küldte: nawesh

Vajon valóban a mosódió lenne az ideális megoldás a ruháink tisztítására?

Kiknek ajálható a mosódió?
Aki allergiás a különböző vegyszerekkel telített mosóporokra. Akik különféle bőrbántalmaktól szenvednek, pl. ekcéma vagy pikkelysömör.
Lassan mindannyian allergiásak azok leszünk. Annyi vegyszert engedünk a vizeinkbe, a talajba, csoda, hogy még élünk.

Akik óvni szeretnék csecsemőjük vagy kisgyermekük bőrét.
Amikor már a köldökzsinórvérből is kimutathatóak a különböző vegyszerek, melyek az anya szervezetén keresztül jutnak el a csecsemőbe, nem elhanyagolható, ha óvhatjuk gyermekeinket is.

Akik csökkenteni szeretnék a mosással járó egyre növekvő költségeket.
A saját pénztárcánknak miért lennénk ellensége? Egy csomag mosódióval megspórolhatunk 4-5 ezer Ft-ot, melyet másra is költhetünk.

Az öblítésről beszéltünk már? Mi nem használunk öblítőszert, hanem a mosógép öblítő rekeszébe illóolajat csepegtetünk. A ruháink illatosak lesznek és frissek. Cocco maci meg mehet az erdőbe!

Egy öblítő koncentrátum (a múltkor a buszon beszélgetett két hölgy, hogy az öblítő koncentrátum ugyanolyan gyorsan elfogy, mint a nem koncentrátum) kb. 400 Ft. Nagyjából 20-30 mosáshoz elegendő. Akár egy kis üvegcse illóolaj…

Tulajdonképpen vegetáriusként, a környezetéért tenni akaró emberként még akkor is „megérné” a mosódió, ha mosószer árban lenne, de fele annyiba kerül!!!

Összefoglalva: Én nagyon örülök, hogy (véletlenül) ráakadtam a mosódióra. Kis lépés ez nekem, de hatalmas lépés az emberiségnek…Óvjuk a környezetünket.

Forrás: www.mosodio.hu

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Házi praktikák: Mosódió

HozzászólásSzerző: soulkeeper1234 » 2016. okt. 21., pén. 5:46

vegyi alapú mosószerekkel
sbobet handicap
soulkeeper1234
Néha írogat
 
Hsz: 31
Csatlakozott: 2015. szept. 16., szer. 10:48


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron