Tudományosan is táplálóbbnak minősült a bio

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Tudományosan is táplálóbbnak minősült a bio

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 9., hétf. 16:24

Dátum: 2008. május 28. szerda, 09:00 Küldte: tami

Egy 12 millió font költségvetésű, az Európai Unió által finanszírozott, négy éven át tartó projekt bizonyítékot szolgáltatott arra nézve, hogy az organikus - bio - termékek táplálóbbak, mint az, amit az intenzív gazdálkodás állít elő.

Az organikus zöldségek és gyümölcsök 40 %-kal több antioxidánst tartalmaznak, és magasabb bennük a hasznos ásványi anyagtartalom, mint például a vas és a cink.

Carlo Leifert professzor, a projekt koordinátora azt mondta, hogy az organikus és az intenzíven termesztett termékek közötti differenciák annyira jelentősek, hogy organikus zöldséggel-gyümölccsel még azok is elegendő tápanyaghoz juthatnak, akik nem szokták megenni az ajánlott napi öt adagot - az organikusból elegendő kevesebb is.

Az uniós projekt kutatói tehenészetet tartottak és zöldséget-gyümölcsöt termeltek - a Newcastle Egyetem két parcelláján és más helyeken az Európai Unió területén - az egyik parcellán organikusan, a másikon nem-organikusan.

A mérések során úgy találták, hogy az organikusan tartott tehenek tejében 90 %-kal több az antioxidáns, mint a hagyományosan tartott tehenekében. Az organikusan termesztett zöldségek pedig 40 %-kal több antioxidánst tartalmaztak.

A brit Élelmiszer Szabványügyi Hivatal továbbra is kétkedik: szerinte nincs jelentős különbség organikus és hagyományos (intenzív) termesztésű termék között.

Forrás: timesonline.co.uk
fuggetlen.hu-----------------------------------------------------


Re: Tudományosan is táplálóbbnak minősült a bio (Értékelés: 1)
Küldte: kedvescimbora Dátum: 2009. november 02. hétfo, 19:28
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://kedvescimbora.extra.hu

Ezek fizetett tanulmányok. A készítőiket a multi lobbi ( pl. vegyipar) lefizette. Rám nincs hatással, viszont arra jó, hogy tömegeket lehessen vele befolyásolni.

http://kedvescimbora.extra.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron