A zöldségek és a gyümölcsök tápértéke egyre rosszabb

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

A zöldségek és a gyümölcsök tápértéke egyre rosszabb

HozzászólásSzerző: tami » 2012. márc. 26., hétf. 11:11

Dátum: 2009. augusztus 30. vasárnap, 09:00 Küldte: tami

Donald R. Davis biokémikus (Texas Egyetem Biokémiai Intézete) nyugtalanító írása a Journal of HortScience (Kertészettudomány) folyóirat ez év februári számában jelent meg. Azzal kell szembesülnünk, hogy az egyre nagyobb terméshozamot - és egyre nagyobb termést, gyümölcsöt - hozó fajták 5 - 40 (olykor ennél is több) százalékkal kevesebb ásványi anyagot: magnéziumot, vasat, kalciumot, cinket tartalmaznak, mint az 50 évvel ezelőtt szüretelt gyümölcsök, zöldségek. (Egy kutatás pedig vitaminokban és fehérjékben is hasonlóan szegényebbnek találta a mai gyümölcseinket, zöldségeinket.)

Az okát a tudós a következőkben látja:

Korábbi kutatások is bizonyítják, hogy a terméshozam és az ásványi anyag-tartalom fordított arányban áll egymással. Ez az úgynevezett felhígulás: minél nagyobb a termés, arányaiban annál több az, ami szárazanyag, ennek pedig 90 %-a szénhidrát. A magas szénhidráttartalom felhígítja a termés ásványi anyag- (illetve vitamin-) koncentrációját. Például ha alacsony és nagyhozamú brokkolifajtákat nevelnek egymás közvetlen közelében, megfigyelhető, hogy a nagy terméshozamú fajtában alacsonyabb az ásványi anyag és a fehérjekoncentráció.


Ez a genetikai felhígulás: a nagyhozamú fajták módszeres kiválogatásával alacsonyabb fehérje- és ásványi anyag tartalmú növényfajták terjedtek el.

Természetesen, nem könnyű az összehasonlításhoz megbízható méréseket találni régi, 50 évvel ezelőtti vagy még régebbi termések tápanyag-összetételéről. Az elemzés módszerei, körülményei is eltérhetnek a maitól. De nem lehetetlen megtudni régi termések tápanyag-összetételét: például Angliában Hertfordshire-ben van egy farm, amelyen 1843-tól kezdve megőrizték a búza termésmintákat.

A műtrágyák és a növényvédőszerek nagyfokú alkalmazásának köszönhetően a mai, korszerű növényfajtákat korábban tudják betakarítani, mint régebben - így nincs elegendő idő arra, hogy a növény felszívja a talajból vagy szintetizálja a tápanyagokat, és azok beépüljenek a termésbe. A kálium műtrágya például gyakran korlátozza a növény tápanyag-felvevő képességét. A nagyüzemi mezőgazdálkodás monokultúrákban termesztő módszere kimeríti a talaj ásványi anyag tartalmát, ami szintén kihat a termés ásványi anyag összetételére.

A szomorú igazság tehát az, hogy miközben azon igyekeznek a tudósok, hogy egyre több élelmet termeljen a mezőgazdaság, az egyre több élelem egyre szegényebb lesz tápanyagokban. Az emberek pedig tápanyag-hiányosan táplálkoznak.

Forrás: Journal of HortScience - Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence? (Csökken a gyümölcsök és zöldségek tápanyag-tartalma: mi a bizonyíték?)

---------------------------------------------------


Re: A zöldségek és a gyümölcsök tápértéke egyre rosszabb
Küldte: giyandeva Dátum: 2009. augusztus 31. hétfo, 07:55


A megoldás az hogy a HELYI TERMELŐK -től vásároljunk! Ezzel támogatjuk is őket, valamint a nagyüzemi termelést csökkentjük és tápértékben értékesebb lesz a zöldség gyümöls.Sok múlik a fogyasztáson is NYERSEN fogyasztva a gyümik és zöldek jóval több tápanyaggal látnak el mintha hőkezeltük volna őket.A cikk tehát csak a nagyüzemi termelésre vonatkozik, fogyasszuk bátran a helyi termelők portékáit. Érdemes és fontos nagy % arányban szerepeltetni a zöldségeket, gyümölcsöket.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron