Oldal: 1 / 1

Természetes építkezés - Biofalu

HozzászólásElküldve: 2011. márc. 13., vas. 7:56
Szerző: tami
Kép

Azokat a módszerek helyezzük előtérbe, amelyek egyszerűek, helyi és megújuló anyagokat igényelnek. Ezek jellemzően munkaigényesek, igénylik a kreativitást, szemben a nagy beruházást, csúcs technológiát, speciális szakértelmet igénylő építési technikákkal szemben. A biofalu ezket az elveket tartja szem előtt.

Ide tartozik az az építési módszer, amely a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot tartja szem előtt. Belátja, hogy miközben egészséges, szép, kényelmes, jó hangulatú otthont építünk, minél kevésbé szabad átalakítani a környeztünket. Érvényes ez az építkezés, lakáshasználat és épület lebontás egész folyamatára.

A természetes építkezés alapvetően helyi dolog. Nincsenek általános helyes utak. Minden attól függ, hogy adott helyszínen a föld, az éghajlat, a környezet mit kínál, az építkező és a lakás használója mit szeretne. A legszerencsésebb az, ha a tervező, a kivitelező, a tulajdonos és a lakás használója ugyanaz a személy. Az ilyen építkezés embert gazdagító folyamat, mert mindenki megtapasztalja, hogy némi tanulással és erőfeszítéssel képes saját házát felépíteni.

A természetes építkezés nem új. A Föld nagy részén még ma is ez a jellemző. Az ipari forradalomig Európában is ez volt a norma. Tekinthetjük úgy, hogy a mai építőipar, amely hatalmas beruházásokat igényel, rengeteg energiát használ, a nyersanyagokat pocsékolja, rengeteg mérget termel, és megnehezíti az építkezéshez szükséges információkhoz való hozzáférést, ez csak egy kitérő az emberiség történelmében.

A modern építőipar áldozatai:
• A világ legnagyobb környezetpusztítását az energiatermelés okozza (kőolaj, szén, atom, vizierőmű). Mivel a modern építőanyagok energiaigényesek (aluminium, vas, cement, tégla, üveg…) és a szállításuk is az, közvetve felelősek nagy környezeti károkért.
• Aki volt már műanyagot, pozdorját vagy felvágottat gyártó üzemben, lehet hogy olyan élményeket szerez a szagokról, zajokról, rezgésekről, a folyamtokról, ami arra készteti, keressen alternatívát az ilyen termékek helyett.
• A jóérzésű emberek fákat ültetnek kertjükben és gondozzák azokat. Gondolunk-e arra, hogy a fatelepen vásárolt gerenda valószínűleg tarvágás után került ide. Valahol újabb sok évtizedes sebet okozott.
Mi lenne, ha egy közeli erdőből kivágnánk néhány jól kiválasztott fát, helyben felfűrészelnénk és abból építkeznénk. Az erdő mindenesetre élne tovább.
• Úgy érezheti valaki, hogy piszkos munka vályogot vetni. De milyen látvány a bánya, a gyár, a sztráda, a kamion amelyeket helyettesíteni tudunk vele? A természet nagyon ügyesen gyógyítja a kis sebeket. A vályoggödör helyén lehet egy kis tó.
• Tudjuk, hogy a formaldehyde alapú ragasztók, a pvc, a festékek, az azbeszt, az üvegszövet mennyi betegséget okoz. Használjuk? • Az érzelmi egészségünkre hogyan hat a sok derékszög, sima csillogó felület, uniformizáltság. Nem hiányoznak a formák, színek, szagok, hangok, különböző felületek?
• Bár megtanították nekünk, hogy keressük az újat, a csillogót, pontosan kidolgozottat, mégis titkon nagyra értékeljük a kézzel készített, manufaktúrás tárgyakat.
• Azt is megtanultuk, hogy a házépítés külön szakma. A mi dolgunk az, hogy a főállásos munkánkat végezzük, pénzt keressünk és megfizessük másokat akik építenek nekünk hajlékot. De lehet, hogy nem szeretünk azért dolgozni, hogy pénzt keressünk és az sem szereti a munkáját aki a mi házunkat építi.
Elképzelhető, hogy sokat tudnánk dolgozni egyszerű anyagokból épülő, a szokásosnál kisebb méretű és egszerűbb házunkon. Ez a munka örömet adna? Olcsóbb lenne a ház? Inkább rólunk szólna a ház?
• Sejthetjük, hogy a természet része vagyunk. Jobban átérezhető ez, ha saját zöldséget nevelünk, ha saját ürülékünket visszajutatjuk a körfolyamatba komposzt és trágya formájában, ha a házunkat a nap járását figyelembe véve tájoljuk?
• Arra van valóban szükségünk, hogy legyen 800m2 területünk, magas kerítés, zöld pázsit, dupla garázs távirányítóval, sárga házunk, parabolaantennánk, riasztónk ami az örző védő szolgálathoz be van kötve? A házak, kertek, kocsik, szomszédok hasonlóak.
• Ha az üvegházhatás fenyegeti az életünket, akkor a házakról nem csak azt kell tudnunk, hogy mennyibe kerülnek Euroban, hanem hogy hány tonna széndioxidot bocsátottak ki míg felépítették és fognak előreláthatóan kibocsátani 50 éves élettartamuk alatt. Felelős döntésünkhöz ez is kell.

Bővebben: Biofalu.hu

Első megjelenés veg.hu-n: 2004. október 25. hétfo, 09:00 Küldte: Tami

Re: Természetes építkezés - Biofalu

HozzászólásElküldve: 2013. feb. 5., kedd 11:08
Szerző: kRon
Fenntartható, öko szerveződések a Vaszati térrendezési, építészeti elvei alapján

A települések és az azokat felépítő épületek az emberi élet jobb boldogulását kell hogy szolgálják. Azonban a mai városi közösségekben sokat veszekednek, magas a stressz, depressziósak az emberek, akik munkahelyi és családi problémák sokaságával állnak szemben. A városokban a bűnözés szervezett formáival találkozunk, a környezetszennyezés, a kosz is általános jelenség. Az élet igazi jelentőségét figyelmen kívül hagyó oktatási rendszer, majd a fárasztó munkahelyek által eltompított emberek teszik végül igazán alacsony rezgésű helyekké a mai nagyvárosokat, ahol betegségekre és rövid boldogtalan élethosszra számíthatunk.

Valójában lehetséges lenne a városainkat is a természet törvényeinek figyelembe vételével megtervezni és felépíteni. Ez a gyakorlatban egy hosszú evolúciós folyamatként zajlik le, aminek az alapját merőben új szerveződések adják. Mindvégig a természet törvényeinek maradéktalanul fejet hajtó technológiát felhasználva, kezdve a növényi alapú kíméletes mezőgazdasággal, a helyi kisipari jellegű munkákkal, cserekereskedelemmel. Megújuló energiaforrásokat felhasználva, pl.: nap-, szél-, vízenergia, egyensúlyban tartott erdőgazdálkodás…

Ezen elvek megvalósításához találhatunk megfelelő tudásra az ősi védikus idők óta lejegyzett Sztapatya Védában. A Vasztu tudománya minden fizikai és energetikai szempont figyelembe vételével ad instrukciót az épületek, a telkek, a települések megtervezéséhez. A több mint ötezer éves tudás ma is kitűnően alkalmazható.

Tovább a teljes cikkre >> http://www.yantra-home.hu/?p=131

Re: Természetes építkezés - Biofalu

HozzászólásElküldve: 2023. márc. 13., hétf. 6:36
Szerző: mester45
Ha költséghatékony, rugalmas és egyszerű megoldást keresünk a természetes építkezésre, akkor a gipszkarton fal építése az egyik legnépszerűbb megoldás abban az esetben, ha további terekre szeretnénk felosztani a lakást, családi házat.

Érdemes ismerni a gipszkarton szerelés árak jelenlegi helyzetét is Budapest viszonylatában, mielőtt megbízunk egy ezermestert az ingatlanunk felújítására.