
A washingtoni egyetem kutatócsoportját vezető John Reganold a Nature hasábjain közzétette az elmúlt hat év kísérleti eredményeit. Reganoldék 12 kísérleti almafaültetvényt kezdtek művelni, négyet biokertészeti módszerekkel, négyet vegyszerekkel és ugyanennyit a legjobbnak tartott vegyes eljárással. A kutatócsoport figyelte a föld minőségi változásait, mérte a befektetett energiát, vizsgálta a mintagazdaságok üzleti versenyképességét. A biokert végig jobb minőségű földet garantált, és az energia hasznosításában is jobb eredményeket mutatott.
A biomódszerek a kísérlet szerint 5-7%-kal hatékonyabban használták fel a befektetett energiát. Az almatermés mindhárom kísérleti részen gyakorlatilag azonos volt. Mindegyik ültetvény fái egyforma egészségesek voltak és ugyanolyan gyorsan növekedtek. A kóstolásnál kiderült, hogy a fogyasztók a bioalmát finomabbnak találták, mint vegyszerezett társaikat. A biokertészet ráadásul gazdaságilag is jobban teljesített. A vevők ugyanis a mai piaci hangulatnak köszönhetően hajlandók az átlagosnál többet fizetni a biogyümölcsért. A Washington környékén árult almák esetében ez a többlet eléri az 50%-ot. Reganold úgy véli, hogy egy a kísérlethez hasonló kereskedelmi biofarm kilenc év alatt válhatna nyereségessé. A kutatók számításai szerint a biofarm egészen addig jobb befektetésnek számít, amíg a biogyümölcsökért az átlagnál 12%-kal többet hajlandók fizetni a vásárlók.
(Vg, Nature)
Új Szó
Első megjelenés veg.hu-n: 2004. november 10. szerda, 08:00 Küldte: Tami