KOMPOSZTÁLÓ TOALET

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

KOMPOSZTÁLÓ TOALET

HozzászólásSzerző: tami » 2011. márc. 28., hétf. 10:37

A komposztáló toalettek vízöblítés nélkül, házon belül működnek, tehát nem azonosak a kerti árnyékszékekkel. Szagmentesen alakítják humusszá a fekáliát és a háztartási szerves hulladékot.Kép

A komposztáló toalettek történetéből

A komposztáló toalettek őstípusa a svéd Clivus Multrum, melyet 1939-ben fejlesztett ki Rikard Lindström. Ma több tucatnyi változata készül világszerte. Legelterjedtebb Skandináviában és az USA-ban. Az 1980-as évektől gyártja a német Berger Biotechnik GmbH. 1991-ben a hollandiai Stiftung de Twaalf Ambachten továbbfejlesztette az eredeti változatot, az új toalett neve: Compact Composter.

Milyen környezetvédelmi előnyök származnak használatából?

Megszűnik a házi szennyvíz legfőbb szennyezőanyagának utánpótlása, ezzel a talajvizek és élővizeink nitrát-szennyeződését radikálisan csökkenthetjük. Fejenként napi 50 l ivóvizet takaríthatunk meg.

Milyen gazdasági haszna van?

az ivóvízdíj 30-40%-os csökkentése

a szennyvízköltségek 30 - 100%-os csökkentése,

szürkevízkezeléssel: a háztartás egyéb szennyvizei (fürdő-, mosó-, mosogatóvíz) kertes háznál telken belüli tisztítással újra felhasználhatóak. Megfelelő adottságok esetén a csatornázás illetve a szennyvízszállítás teljesen mellőzhető.

a háztartási szemét mennyisége 40%-kal csökken
évente személyenként kb. 20 kg humusz keletkezik.

A Clivus Multrum (CM) működési elve

A fekália a vízöblítés nélküli (pottyantós) ülőkéből az alatta elhelyezkedő, szellőzéssel ellátott komposztkamrába jut. A konyhai szerves hulladékot is ide szórhatjuk. A kamrában talajbaktériumok és mikroorganizmusok segítségével idővel beindul az összegyűlt nyers komposzthalom aerob (oxigén jelenlétében zajló) melegkomposztálása. A folyamat eredményeképpen cca. 2 – 2,5 éves érlelés után steril, szagtalan humusz keletkezik, mely azonnal hasznosítható. A felesleges nedvesség a szellőzőkürtőn át a szabadba távozik. A komposzt térfogata az érlelés során Ą - 1/5 -ére csökken, miközben a tartály rézsűs fenekén lassan csúszik az eltávolító nyílás felé. A komposztkamra a toalett-ülőke alatt, a pincében helyezkedik el. Egy hosszabb ejtőcső közbeiktatásával az első emeleten is létesíthető egy további ülőke.A Compact Composter (CC) működési elve

A CC hasonló elven működik, de elődjéhez képest új előnyöket kínál:nem csak alápincézett épületekben alkalmazhatócca. félévente egyszer el kell forgatni a tartályt vízszintes tengelye körül 900 –kal, ezután – alaphelyzetbe visszaállva - így jut a komposzt az első kamrából a másodikba. Újabb fél év elteltével a második kamrából a harmadikba, onnan a szabadba jut az érett komposzt. A félévenkénti átforgatás révén a komposzt átlevegősödik, ezáltal a komposztálás felgyorsul. Az érlelés ideje cca. 1,5 évre rövidül.

Bővebben:Szelíd Technológia Alapítvány

Dátum: 2004. november 25. csütörtök, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron