Töprengés az állati bio- és géntechnológia hasznosságáról

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Töprengés az állati bio- és géntechnológia hasznosságáról

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 20., szer. 8:40

A biotechnológia kétségkívül az ezredforduló egyik legdinamikusabban fejlődő tudományága. A biotechnológia szerteágazó technikák sorát foglalja magába, ezért állásfoglalást csak az egyes módszerek alkalmazásával kapcsolatban lehet alkotni, függetlenül attól, hogy nemes, vagy haszonorientált céllal alkalmazzák-e azokat.

Ez a tanulmány célja, hogy értékelje az állati bio- és géntechnológiai módszereket és rámutasson az állatok kiszolgáltatottságára.

A biotechnológia élő szervezeteket alkalmaz fogyasztási termékek előállítására, módosítására, - illetve élőlények tulajdonságainak megváltoztatására irányul.

Napjainkra a molekuláris biológia a biotechnológia bázisává vált. A DNS-rekombináció alkalmazása lehetővé tette az élőlények genetikai anyagának módosítását, sőt fajidegen gének bejuttatását is az élő szervezetekbe. Ezáltal genetikailag módosított, illetve transzgénikus szervezetek állíthatók elő. A biotechnológiának a génsebészettel, vagy ha úgy tetszik genetikai manipulációval foglalkozó ágát géntechnológiának nevezzük.

A génmanipulációval létrehozott génkonstrukciók valószínüleg az evolúció során sosem alakulnának ki. Ami esetleg spontán létrejönne az sem "kisérletnyi" időtartam alatt, hanem évmilliók alatt szelektálódna ki és adaptálódna környezetéhez. Ezért elsőként az a kérdés vetődik fel, hogy az embernek szabad-e a természetes evolúció kereteiből kitörni, annak irányát eltéríteni és szája íze szerint alakítani a természet teremtményeit.

Az idegen gének bejuttatásával a gazdasági állatokat nagyobb, speciális minőségő produkcióra , vagy valamilyen értékes hatóanyag termelésére lehet késztetni. Az állatokat "állatgyárként" üzemeltetve az emberiség számára hasznos termékek állíthatók elő.

Vajon etikus-e kihasználnunk a nekünk kiszolgáltatott fajokat, s mennyi időn keresztül lehet egy idegi, hormonális visszacsatolásos mechanizmus által többszörösen szabályozott szervezetet büntetlenül túltermelésre késztetni?

Az állattenyésztők és biotechnológusok azzal érvelnek, hogy élelmet kell biztosítani több, mint hatmilliárd ember számára. A robbanásszerűen növekvő emberiség ellátása már megoldhatatlan a hagyományos állattenyésztés keretein belül és ezt tekintik a hatékonyságnövelés megváltó útjának.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a túlnépesedés problémáját nem lehet megoldani a fogyasztás további fokozásával, hanem a világon megtermelt javak egyenletesebb elosztásával és a népességszaporodás szabályozásával kell azt orvosolni.

Könnyen védekezünk azzal, hogy a fogamzásgátlás sértheti az emberek személyi jogait. Az összes létező, többmillió faj egyedi élete jogosan van kiszolgáltatva az emberi faj túlkapásainak? Az ember pusztító tevékenysége által bekövetkezett világproblémák mértékletességre szólítanak.

Noha az emberek hagyományaiknak, kultúráltságuknak és érdekeiknek függvényében különbözően ítélik meg az állatok helyzetét és bánásmódját, most a XXI. század küszöbén, az ember-okozta világproblémák tükrében érdemes felülvizsgálni az állatokkal való felelősségünket is.

Számos tényező bizonyítja, hogy bár a bio- és géntechnológiai fejlesztések kimondottan nemes célúak is lehetnek, többségüket a gazdasági érdekek irányítják. A haszonszerzési vágy elnyomja a felelősséget, melyet a génsebészeti alkalmazások különösen megkövetelnének.

Az általánosan felmerülő etikai érvek után az állatoknál alkalmazott egyes módszereket áttekintve merülnek fel azok a kérdések, melyek a technológiák érdemlegességét teszik mérlegre.

Bővebben: Fauna Egyesület
http://www.fauna.hu/Dátum: 2005. január 28. péntek, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron