Komposztálásom...

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Komposztálásom...

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. jún. 7., kedd 9:54

Az élet körforgásának egyik eleme a lebomlás. "Porból lettünk, porrá leszünk"- mondja egy história. Ezen a módon az egykor élő anyag visszajut a földbe.

Az erdőben is ősszel lehullanak a levelek, ezt hívjuk avarnak. Az ott élő lények trágyájával keveredve ebből újra föld lesz, komposztálódás megy végbe. Nagyszerű dolog ez. Ha nem így lenne, előbb utóbb minden levél és trágya lenne. Mi emberek ezt a folyamatot mégis elfelejtettük, és helyette inkább égetünk, amelynek beláthatatlan negatív következményei vannak.

Az emberi test azonban ilyenkor jelez, jelzi, hogy nincs ez így rendjén. Orra érzi a folytó füstöt. Abba kellene hagyni! De az ember inkább befogja orrát, vagy odébb megy, mintsem hogy abbahagyja a káros tevékenységét. A madarak is elszállnak, a kutya is elfutna, de sajnos meg van kötve...

Rossz nézni és szagolni a sok égetést, a kukásautót, a kukák tartalmát, a szennyvizet. Az ember gondolkodás nélkül kidobja a sok természet adta értéket...

Kertes házba költöztünk, többek közt a komposztálás miatt. Ezirányú törekvésemet a kialakult vegetáriánus életmódom, a biofüzetek, a Kukabúvár, és más hasznos írások, példák alapozták meg.

Ha valamilyen növényi hulladék keletkezik a konyhában, vagy a kertben, akkor nem elégetem, hanem komposztálom. Ez az emberi cselekedet , amely a természet Törvényeit figyelembe veszi, erőszak (fullasztó füst)-, pazarlás-mentes, és hasznos is. Tápanyagdús föld keletkezik általa, több tápértéket, nagyobb ellenállóságot biztosítva ezáltal a benne termesztett növényeknek. Minden úgy fog működni, ahogyan kell. Nem lesz "szükség" durva vegyszerekre, műtrágyákra, és helyileg megcselekedhető, tehát nem kell függésben lenni senkitől és semmitől. Ez ám az igaz szabadság...

Nagybáttyámék maradék "zöldségeit" átveszem, ami a miénkkel, a kerti "hulladékokkal" és a komposzttoalett tartalmával remekül alakul. A múlt tavasz végén kezdett halom mondhatni beérett, és sikerült is felhasználi, főleg töltögetésre a dimbes-dombos talajon, és jutott a cseperedő fagyal sövény alá is... A másik halom már fel van töltve, újat indítok. A gyomkomposzt is jól működik.

Amikor még panelban laktunk, egy évig egy közeli madárlátta helyre vittem a "zölségeket". Egy nagy diófa és bodzabokor árnyékában fantasztikus komposztálódást figyelhettem meg egy év leforgása alatt. Még a tollpárna tartalmát is odatettem. Ez tényleg egy csoda. A tél múltával újraéledt a komposzthalom, és később megjelent néhány gombácska, zsurlófű is. Jó tanúsítványai voltak ez a munkának, ami lezajlott. ***************************************************************

De hogyan is kell komposztálni?

1. Talajtakarás, ahogyan a Természet csinálja!

A keletkezett és másra nem használandó anyagot helyben, lehetőleg felaprítva (szecskázva) elterítem a földön. Az aprítás gyorsabbá teszi az átalakulást, amelyben részt vesznek a talaj különböző apró lényei, és a nagyobbak is, mint a giliszta-munkás, csiga, ezerlábú, és a többiek. Ez a talajtakarás több haszonnal is jár. Mivel állandóan borított a talaj, így lassabb a kipárolgás, így feleslegessé tehetem az öntözést (kivéve sivatagos időjárás esetén). A "takaró" alatt laza marad a talaj, hála a sok kis lénynek is, ezzel pedig a nehéz ásás is mellőzhető.

2. Komosztálás, halomban.

A növényi részekből dombot csinálok. Akkorát, hogy könnyen forgatható legyen. Forgatni kell (össze kell keverni) időközönként, hogy egyenletesen alakuljanak át az anyagok, és ne keletkezzen levegőtlenség és rothadás. Félárnyékos, szélvédett helyen jó a komosztdomb. Öntözése szükségessé válhat, ha sivatagos idő van. Mivel nyáron mindennap dinnyét élvezek, és annak a héja sok vizet tartalmaz, felaprítva kiváló koposztanyag. A vadon termő növényekből is célszerű a komposztba tenni, így olyan anyagokhoz juthat a halom, amelyeket nemesített növényeink nem tartalmaznak.

Komposztáljon, akinek csak lehetősége van rá (lakásban lakók a hobbikertben, ...), vagy adja a növényi hulladékot komposztáló ismerősének. Bizonyos helyeken újra felismerték a komposzt hasznosságát, és széles körben gyűjtik. Szép példamutatás.

*************************************************************** További hasznos információk, segítségek, példák:

-Komposztálási program Pécsett (Kukabúvár/2004 nyár) - http://www.kukabuvar.hu/index.php?id=ku ... 64&szam=nyár

-Zöld Javak gyűjtése - Nyíregyháza (Kukabúvár/2004 ősz) - http://www.kukabuvar.hu/index.php?id=ku ... =300&szam=ősz

-Szemétügyek Svájcban - Komposztálás (Kukabúvár/2004 ősz) - http://www.kukabuvar.hu/index.php?id=ku ... =296&szam=ősz

-Komposzt a toalettből (angol nyelvű) - http://www.weblife.org/humanure

-Ertsey Attila ALTERNATÍV TOALETT - http://bocs.hu/3part/ertsey-01.htm

-Komposzttoalett - másképp (Nemcsics Ákos cikke; Kukabúvár2004 tavasz) - http://www.weblife.org/humanure


Dátum: 2005. április 22. péntek, 11:14 Küldte: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron