Az organikus (bio) élelem egészségesebb, igazolja a tudomány

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Az organikus (bio) élelem egészségesebb, igazolja a tudomány

HozzászólásSzerző: tami » 2011. júl. 17., vas. 16:45

Az angol Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézete és a Dán Mezőgazdasági Tudományok Intézete közös kutatása igazolja, hogy az organikus táplálék - egészségesebbé teszi a fogyasztóját. "Egész eddig úgy gondoltuk, hogy amelyik élelmiszerek ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, azok egyformán jók."
Kép
"A mi kutatásunk bizonyítja, hogy ez nem így van, hogy mérni lehet a különbségeket, és jelentős differenciák vannak."

"Igaza van annak, aki szerint az organikusan termesztett zöldségek és gyümölcsök jobb egészséget adnak."

Ezeket mondta Dr. Kirsten Brandt a Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézetének (Anglia) kutatója, amikor a sajtónak nyilatkozott kutatási eredményeikről, és hozzáfűzte: "a mi kutatásunk azt bizonyítja, hogy az élelem és az egészség között kimutatható kapcsolat van, ami nem korlátozható a tápanyagokra. Az élelem több, mint tápanyagok összessége.A kutatócsoport kísérleti állatokat (patkányokat) pontosan ugyanazon a táplálékon tartott, különbség csak a tápláléknövények termesztési feltételeiben volt.

Krumplit, sárgarépát, borsót, kelkáposztát, almát és repceolajat kaptak az állatok.

A termesztésben a következő különbségek voltak: az egyik csoport tápláléknövényeit organikusan, rovarirtószerek nélkül, kevés trágyázással; a másik csoportét "fenntartható módon" - rovarirtószerek nélkül, minimális műtrágyázással; a harmadik csoport élelmét a mai intenzív mezőgazdasági termelési módszerekkel: sok műtrágyával és rovarirtószerekkel termelték meg.

Mindhárom állatcsoport diétája azonos mennyiségű energiát és fehérjét tartalmazott, és viszonylag sok zsiradék (repceolaj) volt benne - már a patkányok ideális diétájához képest.

Mindhárom csoport élelmében megvizsgálták a rovarirtószer (peszticid) maradvány mennyiségét, mindegyikben a kimutathatósági határ alatt volt az értéke.

Mindegyik csoportban kaptak az állatok vitamin-, ásványi anyag- és fehérjekiegészítőket.

Az állatok egész életük során ugyanazt a táplálékot ették.

A leglényegesebb különbséget az állatok immunrendszerében találták a kutatók:

Az organikus és a fenntartható módon termesztett élelmet fogyasztó patkányokban magasabb volt az immunglobulin szintje, mint a szokványosan termelt táplálékon élőkben.

Erre a jelenségre egyelőre hiányzik a tudományos magyarázat. Bár az igaz, hogy az intenzív mezőgazdaságból származó táplálék nagyobb mennyiségben tartalmaz egy, a lebomlás során keletkező anyagot (falcarindiolt). Nem zárható ki, hogy ez az anyag gátolja az immunválasz kialakulását.

Az immunrendszerben felfedett különbségen kívül a kutatók úgy találták, hogy az organikus diétán (biokoszton) élő patkányok valamivel karcsúbbak voltak, kevesebb volt bennük a zsírszövet, mint a másik két csoport állataiban.

Volt még egy fölöttébb érdekes különbség: a biokoszton élő patkányok mélyebben aludtak, jobban voltak képesek relaxálni.

Emellett - noha ugyanolyan százalékban tartalmazta a táplálékuk az E vitamint (a repceolajban), mégis magasabb volt az E vitamin szintje az organikus élelmen tartott patkányok vérében.

A kutatók fontosnak tartanák, ha embereken is vizsgálnák az élelem termesztési különbségeinek hatását.

Forrás: Danish Research Centre for Organic Farming (Dán Organikus Mezőgazdasági Kutatóközpont)

független.hu


Dátum: 2005. május 24. kedd, 09:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron