Élelmiszertermelés a házikertben

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Élelmiszertermelés a házikertben

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. júl. 25., hétf. 13:33

"Városi gyerek" vagyok, a kertet csak hírből ismertem. Aztán vegetáriánus lettem, és találkoztam olyan írásokkal, mint a Székely Prof. Ökológiai egészségkert, a túlélés könyve, és egy egyszerű, de nagyszerű jövőkép rajzolódott ki előttem. Gondolkodtam a dolgon sokat, beleolvastam a témába, és úgy találtam, hogy az egészséges élelmiszer termelésének egyéni útjára célszerű rátérni.

Elegünk lett a betondzsungelből, így egy vidéki ház nagy kerttel jó választásnak igérkezett. Jómagam éppen az "életbe vágás" mezsgyéjére értem. Ez a tény, továbbá édesanyám napi nyolc órás munkája és a vidék közelsége lehetővé, összeegyeztethetővé tette, hogy elköltözzünk a közeli vidékre, kertes házba. Egy év telt el az lakhely- (így életmód-) váltás óta, és egyértelműen mondhatom, megérte belevágni. Megérte a TERMÉSZET közelsége, a nagyobb SZABADSÁG, az táplálék- és szépségadó KERT, és felsorolhatatlan számú és minőségű más erény miatt.

"Az ökológiai egészségkert" könyvből a "A kreatív vidéki élet" című fejezet nagyon tanulságos. A fejezet teljes hosszában a http://esszenus.uw.hu címen eléhető oldalon olvasható, itt most csak egy fontos részletet idézek.

"A táplálék előállítása az ökológiai egészségkertben olyan egyszerű és olyan kis mennyiségű munkát tételez fel (más élelmiszertermelési módszerekkel összehasonlítva), hogy a munkamegosztás nagyobb mértékben nem szükséges, mint amennyire az egy normál családon belül megoldható. Az ökológiai kert és a negyedhektáros kisgazdaság képes elegendő táplálékot előállítani egy négytagú család számára, a családfő napi 3 órai munkájával és a többi családtag időnkénti besegítésével. Ha egy kecske, vagy más háziállatok is tartoznak a kisgazdasághoz, akkor valamivel nagyobb földterületre van szükség a takarmány megtermelésére, és több időt kell szánni a munkára is. Természetesen vannak többletmunkák is addig, amíg minden zökkenőmentesen nem működik."

Saját tapasztalatok a kertben

A múlt évben (költözéskor) a tavasz kiesett a kertészkedési munkák alól. Viszont a nyár-ősz folyamán is sikerült napi néhány órai munkával csökkentenünk az étkezési kiadásokat, ugyanis megtermett néhány zöldség és gyümölcs a kertben. Egész sok ideig ellátott céklával, tökfélékkel, levélzöldségekkel (salátákkal) a nyár folyamán a szilvafa adott mindennapi eleséget, ..., és néhány pompás virágnak és dísznövénynek is jutott hely.

Az ősszel ültetésre kerültek alma és körtefák, málna, ribiszke, pöszméte és más bogyós gyümölcsök is.
Idén ültetve lett páfrányfenyő (Ginko biloba), tiszafa, áfonya, málna, és a kertbe az általunk igényelt egynyári tápláléknövények. Úgy néz ki, hogy bőséges termés várható, erre enged következtetni a nagy számban kikelt mag, megfakadt palánta. Az így kapott növényi étkek mind ÁRban, mind MINŐSÉGben (vegyszermentes) messze felülmúlják a hagyományosan beszerezhető növényeket. Például egy kilónyi földieper árából néhány eperpalánta vásárolható. Múlt nyáron ültettük el őket. A gondoskodás (kevés munka) eredménye, hogy már egy év után megtermett ( bőségesen megtérült) az ára, sőt újabb növények születtek az anyaföldben.

A vegyszermentes termesztésre különösen alkalmas növények között több eddig nem nagyon ismert, vagy elfeledett növény is van, amelyek ezután újabb, vagy jobb választást kínálnak az étkezésben. Pl. a csicsóka, a hajdina vagy az eperfa (ebből a közeljövőben be is szerzek egy-kettőt) .

Talán a gabonaféle az egyetlen olyan táplálékunk, amelynek a házikerti termesztésénél egyszerűbb megvásárolni, mert szerencsére már egyre több biogabona kapható, és nem is túl drágán. (A kukorica kevés munkát igényel, így a házikertbe is megéri vetni.) Egyébként minden más emberi táplálkozásra használható növény megtermelhető, legkönnyebben a saláták (fejes, spenót, ...), azután a gyökerek és gumók (répa, cékla, csicsóka, ...), kabakosok (tök, uborka, dinnye), fűszerek (petrezselyem, zeller, ...), gyümölcsök (földieper, bogyósok, paradicsom, ...), hüvelyesek (bab, borsó, lencse). A nagyon fontos olajos magvakat a mák, a diófa, a mandulafa, a mogyoróbokor vagy fa adhatja. A termő gyümölcsfák lédús termései néhány év múlva biztosíthatnak táplálékot, de érdemes ültetni, hiszen a friss, vegyszermentes gyümölcs nagyon drágán vásárolható!
***
Remélem érdeklődéssel olvastad, és további gondolatokat és tetteket is szül benned az írás.

Mindenkinek nagyon ajánlom az élelmiszertermelés egyéni módjával való megismerkedést. A fórumban beszéljünk tovább a témáról.

Üdv: Parsifal.


Dátum: 2005. május 30. hétfo, 18:31 Küldte: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron