Biokertészeti alapelvek: a talaj termékenysége

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészeti alapelvek: a talaj termékenysége

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 12., pén. 20:27

Dátum: 2005. július 10. vasárnap, 09:00 Küldte: Tami

Telepítés előtt a talaj tápanyagkészletét fel kell tölteni, mert később ezt már nem tudjuk 100 százalékosan pótolni. Többéves kultúráknál pedig fontos minden évben a lombon és a talajon keresztül is pótolni az elhasznált nyomelemeket.

Ennek fontossága talán jobban érthető lesz, ha arra gondolunk: mi emberek is sokkal nehezebben betegszünk meg, ha táplálkozásunk során testünk hozzájut minden nyomelemhez és vitaminhoz, melyekre szüksége van egészséges működéséhez. Sokan nem ajánlják a talaj forgatását, csak lazítását, hogy az ott kialakult életközösség ne boruljon fel, hanem áldásos hatásukat kifejtve minél gazdagabbá tegyék a termőtalajt. Ennek eszköze az ásóvilla.

A természetre nem jellemző, hogy a csupasz talaj ki legyen téve a Nap, a szél vagy az erős csapadék szerkezetkárosító hatásának. Ezért lehetőség szerint a műveletlen talajfelületet mindig takarjuk (mulcsozás), lehetőség szerint valamilyen szerves anyaggal, ami lehet komposzt, fűnyesedék vagy széna, szalma, stb. A mulcs késlelteti a talaj kiszáradását, védi azt az erős napsütéstől, gyomelnyomó hatása van, szervesanyaggal dúsítja a talaj felső rétegét, kedvező feltételeket teremt a talajlakó élőlényeknek, amiknek fontos szerepük van a talaj szerkezetének alakításában és a tápanyagok feltárásában.

A talajról nagyon sokat lehetne írni. Nagyon fontos még, hogy ne csak halott sókat, ásványi elemeket juttassunk növényeinknek, hanem lehetőségeink szerint minél több szerves anyagot (istállótrágya, komposzt, zöldtrágya). Így a talaj szerkezete is sokat javul, az esetleges szélsőséges hatásokat (pl. vízhiány) könnyebben kiegyenlíti, növényeink is jobban érzik magukat. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint amikor vitamintabletta helyett egy szép őszibarackot kapunk kezünkbe...

Homokosabb talajokban kevesebb az olyan anyag, amihez a bevitt tápanyagok kapcsolódhatnának. Ezért nem elég csak a hatóanyagot kijuttatni (lsd. műtrágyák), hanem fontos a talajélet segítése, a szerkezet javítása is. Erre a szerves tápanyagpótlók sokoldalú összetételüknek köszönhetően jól alkalmazhatók, így nemcsak a talaj tápanyagtartalma, hanem annak szerkezete, vagyis tápanyagmegtartó ill. tápanyag-szolgáltató képessége is javítható. A kötöttebb, agyagosabb talajokat ajánlott osszel felásni, hogy a téli csapadékból minél többet be tudjanak fogadni.

Bővebben: okogazdabolt.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron