Biokertészeti alapelvek - segítőtársaink

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészeti alapelvek - segítőtársaink

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 15., hétf. 11:06

Dátum: 2005. július 16. szombat, 09:00 Küldte: Tami

Az ökológiai gazdálkodás céljai között a talaj termékenységének fenntartásán túl az ökológiai sokszínűség megőrzése is szerepel. A fajok eltűnése sajnos nemcsak a brazíliai őserdőkre jellemző, hanem szűkebb lakóhelyünkre is. Sokan panaszkodnak mostanában a madarak eltűnésére...

Az egyensúly megőrzésének egyik alapja, hogy a természethez hasonlóan minél többféle fajt érdemes megtelepíteni. Minél többféle növényt ültetünk, ill. társítunk megfelelően, annál több energiájukba kerül a kártevőknek megtalálni tápnövényeiket, így testi gyarapodásuk ill. szaporodásuk máris gátolt bizonyos mértékig. És akkor még nem beszéltünk a növények védő- ill. riasztó hatásáról!

A növények egymást védő hatásán túl a rovarevő madarakra és kártevőink más természetes ellenségeire is érdemes gondolni. A ragadozóatkák, katicák és más ragadozó rovarok bizonyos idő elteltével felszaporodhatnak kertünkben, és a növényvédelem gondjának nagy részét leveszik vállunkról. Ehhez viszont türelem szükségeltetik!

A sünnek rőzserakás szolgálhat jó búvóhelyül, a madaraknak nyáron itatót, télen pedig etetőt készítsünk ki (nagyon fontos a téli madáretetésnél, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba, mert az odaszokott madarak kis testében nincs annyi tartalék energia, hogy a hidegben más helyet keressenek maguknak!). A nagy étkű ragadozórovar, a fülbemászó szalmával tömött virágcserépben el tud bújni napközben, s a ragadozópoloskáknak szaporodásukhoz szükségük van a virágzó fűfélék virágporára. Ilyen és hasonló apróságokkal sok segítőtársat nyerhetünk magunknak.

Bővebben: okogazdabolt.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron