Biokertészeti alapelvek: Előzzük meg a bajt!

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészeti alapelvek: Előzzük meg a bajt!

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 15., hétf. 17:46

Dátum: 2005. július 23. szombat, 09:00 Küldte: Tami

Talán az eddigiekből is kitűnik, hogy az ökológiai gazdálkodás gyakorlatában sokkal nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, mint a fellépett betegségekkel szembeni védekezés. Ezt szolgálja a harmonikus tápanyagellátás, a fajgazdagság, az optimális faj- és fajtaválasztás.

Jól bevált segítség a csalánlé akár megelőzni, akár kúrálni a már fellépett problémákat. A fehérürömből, varádicsból készített leveket a cseresznyelégy, a lótücsök ellen ajánlják.

Gombabetegségek ellen a fentieken túl a megfelelő sor- és tőtávolság, ill. a levelek fizikai ellenálló képességét növelő ásványőrleményekkel, növényi anyagokkal, pl. zsurlóval történő permetezés is ajánlott.

A munka azonban nem tavasszal kezdődik, amikor már kipattantak a rügyek. Még a nyugalmi időszakban nagyon fontos a az elhalt növényi maradványok, lehullott levelek összegyűjtése vagy talajba forgatása, hogy a következő évi fertőzések esélyét csökkentsük. Ilyenkor használhatunk olyan lemosószereket, melyek a pajzstetveket, levéltetveket, gombák áttelelő képleteit elpusztítják, de nem kell félni attól, hogy a zöld lombot leperzselik. A lemosó permetezések elengedhetetlenek a biokertben, s szerencsére többféle lemosószer áll a biogazdák rendelkezésére is.

Bővebben: okogazdabolt.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron