Karácsonyi hal rémálom - Tömött akváriumok a hipermarketekbe

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Karácsonyi hal rémálom - Tömött akváriumok a hipermarketekbe

HozzászólásSzerző: tami » 2011. dec. 15., csüt. 10:54

Dátum: 2004. december 23. csütörtök, 08:00 Küldte: tami
Figyelem: Az árak 2004-esek!


A multi cégek tömegesen kereskednek: karácsony előtt bebiztosítják magukat árukból, így élő állatokból is. Az Orpheus Állatvédő Egyesület (az ország állatbarát szimpatizánsai segítségével) folyamatosan pásztázza a kereskedelmi egységeket, így látják, hogy a folyamatos szállítmányok mellett a lakosság szeme láttára alacsony színvonalon bő raktárkészletet tart fenn, hogy mindenki "vásárolhasson" a termékekből. A multi cégek az eladási ár töredékéért jutnak az áruhoz, így az eladások után busás haszon mellett megengedhető (szerintük) "némi élő selejt áru" is.


December 10:
Az akváriumokban a víz és az állatok aránya normális. Kába vagy elpusztult hal minimálisan tapasztalható. Vásárlási ár: 860 Ft/kg.;

December 20:
A halak helyzete a december 10-i állapothoz képest sokat változott, az akváriumok telis teli halakkal, szinte kiszorítva a vizet. Nagy tábla sárga alapon, pirossal az akváriumokon: Hal AKCIÓ, 1 kg. ponty 390 Ft.;

December 24. Délelőtt:
Az akváriumok tele halakkal, sok közülük el van pusztulva, sok élő hal sérülten kavarogva cseréli társaival a helyet. Az akváriumok mellett ládákból is folyik az élő halárusítás. Ez már az ügyesebbek bevásárló napja, hiszen a fenyő is már csak félárú, a rohadt mandarin 249 Ft-ról 49 (!!) Ft-ra van leértékelve, és a hangosbemondó hangja a következőt harsogja: "akció, akció: a halosztályon a ponty kilója rendkívüli áron, 345 forintért kapható!"

Az EU-ban a kábításos (kíméletes) módszert alkalmazzák a kereskedelmi egységekben. Így érik el a friss áru eladásakor azt, hogy az állat a kihalászás és a vásárlási idő között a legkevesebbet szenvedjen. Idehaza az Orpheus Állatvédő Egyesület által megfigyelt boltokban legtöbbször semmilyen módszert, valahol csővel való fejbevágást alkalmazták. Annyi a feltorlódott áru, hogy egy részének a tömött akváriumokban sem jut hely: a szállítókocsiból egyenesen ládákba kerülve, élve várják a vásárlókat. A nejlonos - vonalkódozott áru (sok esetben) hazáig csapkolódik, vívja a haláltusáját.

Az nem kérdéses, hogy egy frissen feldolgozott halhús tápértékben és a környezettudatos állatkezelés szempontjából is elfogadhatóbb, mint egy napokig ázó, oxigénhiánytól bomladozó húscafat.

Ne engedjük a kegyetlenkedést!
Mit tehet Ön azért, hogy a környezetében található állatkínzó kereskedelmi egységek az élő állatok kereskedelmekor jobb stratégiát találjanak?

Szót kell emelni a boltban az árusítás színvonala kapcsán, ezt mindenféleképpen a "vásárlók könyvébe" is bejegyzéssel kell nyomatékosítani. Ezeket a panaszokat a boltok jelentik a felügyeleti szerveiknek.

A környezettudatos állatkezeléssel nem csak az állatok szenvedése minimalizálható, de az élelmiszerek minősége is magasabb színvonalúvá alakítható.

Világunkat Mi magunk alakítjuk, Ön is legyen Állatvédő!

Seres Zoltán
Orpheus Állatvédő Egyesület
http://www.zug.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron