Dátum: 2008. február 06. szerda, 08:00 Küldte: akralgob
Az alábbi szöveg német eredetije megtalálható a http://heilkost.de/warum-rohkost.html oldalon.
A nyerstáplálék az, ami ebben a formájában a természetben előfordul és egy élőlény helyes táplálkozásához, tehát az emberéhez is szükséges. Az alapján, hogy nagyon magas (98% feletti) az azonosság az ember és az emberszabású majon között, ennek az állatnak a természetes táplálkozását kell tanulmányoznunk. Az emberszabású majom és az ember genetikailag évmilliók óta egyezik a természetes táplálkozásban. Ez a természetes táplálék a gyümölcsből, zöldségből, salátából, gyógynövényekből, diófélékből és vízből áll. Történetileg nézve az ember elhagyta azt a teret, ahol ezeket a táplálékokat megtalálta, és hidegebb területekre ment, ahol a húst mint kiegészítő táplálékot nem kerülhette el. E vidék meghódításának az ára, ami tulajdonképpen nem passzolt az emberhez, volt az az ár, hogy megrövidült az élettartam és sok betegség megjelent már fiatal korban. Az eszkimóknak van a legrövidebb várható élettartamuk minden nép közt. Ők kizárólag az ott élő állatok húsát eszik.
Minden élőlény a földön, az emberig még az ember által tartott állatok is a táplálékot nyers formában fogyasztja el ÉS
Nem ismer betegséget és idő előtti öregedést, mint az ember.
Sok enzim, vitamin, nyomelem és ásványi anyag elpusztul a főzés közben.
A nyers étel érett gyümölcs formájában ellátja az emberi testet az életfontosságú összetevőkkel (minden gyümölcscukor közvetlenül a vérbe kerül és energiát ad) megterhelés nélkül.
A nyers táplálék lédús gyümölcs formájában sok vizet tartalmaz, az embernek pedig több mint 70%-a víz.
A nyers táplálkozás az, ami az emberhez évmilliók óta passzol. A tűznek az ember történetével való kapcsolata nem régi, ezért az emberi genetikához nem a főtt táplálék és a módosított molekulák illenek, amik legyengült immunrendszerhez vezetnek.
Dr. Francis M. Pottenger évekre kísérlet alá vont 900 macskát a főtt étel hatását vizsgálni. (pff és grr... no comment) A macskák egyik fele nyers, a másik fele főtt húst kapott. A főtt húst kapott macskák tüdőgyulladásban, hasmenésben, csontvelőgyulladásban, vese és petefészekgyulladásban, ízületi gyulladásban és sok más krónikus degeneratív betegségben szenvedtek.
Az emberi test a főtt táplálékra idegentestként néz. Étkezésnél a főtt étel gyors növekedést idéz elő a fehér vértesteknél, hogy a "betolakodó"-tól megszabaduljon a test. A megnövekedett fehérvértest ügyét nevezhetnénk fehérvértest-emésztésnek is. Arról van szó, hogy egy gyulladásos reakció ugyan elmúlik, de közben a gyakori és tartalmas adagolása a főtt ételnek komolyan növekvő folyamatot mutat ki, ami tartósan megakadályozza, hogy a fehér vértestek a saját feladatukra koncentráljanak, tudniillik az elhalt sejtek lebontására, a rákos sejtek elhárítására, stb.
Az egész szervezet (legfőképpen a rágó és az emésztőrendszer) NEM a hús és fűevésre lett berendezkedve. Szinte minden jellegében az emberszabású majomra hasonlít, ami legfőképpen gyümölcsökkel táplálkozik.
---------------------------------------------------------------------
Re: A nyersevésről
Küldte: giyandeva Dátum: 2008. február 06. szerda, 09:38
A nyersevés dicsőségét jelzik ezek az adatok is:
-vegyes táplálkozással több mint 48 ! óra alatt halad át az étel a szervezeten...
-vegetárius táplálkozással, sok zöldséget edve ez kb. 24 óra
-nyers vegán táplálkozással ez az idő lerövidül akár 12 órára is! És mindez tökéletes emésztés mellett!
Néhány tipp MIT lehet enni nyersen:
-gyümölcsök
-zöldségek
-gabonák közül a hajdina nagyon jó hatású- áztatva -
-olajos magvak - áztatva-
-csonthéjas magvak: szósznak darálva, önmagában, növényi tejnek
-különböző csírák
(http://www.vegetarianus.hu/irasok/csira.html)
-hüvelyesek: csíráztatva kíválóan emészthetőek
-hidegen sajtolt olajok -pl. oliva-
-aszalványok
-préselt levek
A fenti alapanyagokból a következők készülhetnek:
-(levesek)
-szószok
-saláták
-különböző chipsek - mint a kenyér - (magvakból, gabonából áztatva, darálva, kiszárítva)
-desszertek (olajos magvakból és aszalványokból)
Valaki tud még valamit?
-----------------------------------------------------------------------------
Re: A nyersevésről
Küldte: akralgob Dátum: 2008. február 06. szerda, 11:47
Konkrét recepteket nézegettem még, ha érdekel valakit... A nyers kenyértől a mogyorólevesig Mert azt néztem, sok helyen a nyers csak saláta saláta saláta... pedig tök jó dolgokat ki lehet hozni nyersen is a levestől a desszertig. Mindent a hordozó épségéért, hogy az üzenet is épen maradjon és célba érjen...
-------------------------------------------------------------------------
Re: A nyersevésről
Küldte: baraka Dátum: 2008. február 06. szerda, 20:10
Igen... Találtam egy remek oldat:
http://www.konyhamester.hu/nyers.htm [www.konyhamester.hu]
Egyébként, én sajnos a hüvelyeseket egyáltalán nem tudom nyersen megemészteni. Főzve is nehezen. Azt hiszem, ezzel sokan vagyunk így.
--------------------------------------------------------------
Re: A nyersevésről
Küldte: baraka Dátum: 2008. február 06. szerda, 20:12
Most nézem, vannak rajta husikás kaják is... No mindegy, ki lehet válogatni... ki mit szeret, ugye... ))
------------------------------------------------------------
Re: A nyersevésről
Küldte: Gabi Dátum: 2008. március 10. hétfo, 19:43
Nagyon érdekes cikk. Eleinte a húsevés elhagyásakor az ember próbál magyaros ízeket főzni,szokott ételek hús nélkül. Aztán legtöbben az indiai ételek készítését tanulják meg. A végén egyre több nyers ételt kíván a szervezet,talán, mert kitisztult a mérgektől és ösztönösen újra érezni kezdi,mi a jó a számára.
Köszönet a német oldal címéért, regisztráltam ott is,remek nyelvgyakorlási lehetőség.