Már próbáltam a szójaizolátumot, biztos nem a legegészségesebb de szerintem volt hatása.
Viszont az ilyen porokat nem tartom hosszútávú megoldásnak, komolytalan az az étrend ami ilyen "mesterséges" kiegészítők nélkül nem működik rendesen.
(és szerintem hasonlóan "komolytalan" az is -amit már említettem- hogy amikor a vega testépítők azt mondják, hogy nem számít annyira a fehérje, meg nem kell állati fehérje, közben meg kanálszám eszik a különféle növényi fehérjekivonatokat, akkor már majdnem mindegy, lényegében ugyanazt a fehérjét/aminosakat megeszik csak másból)
Cef, a hajdinának még megvan az az előnye is (más gabonákhoz hasonlóan), hogy egységnyi kalóriára jelentősen kevesebb rostot tartalmaz mint átlagban a gyümölcsök/zöldségek, és így ugyanannyi energiából több tud felszívódni. (nem beszélve arról, hogy a hőkézles, a káros hatásai ellenére is könnyebbé teszi a rostok megemésztését, mi meg ugye eleve a sokkal nehezebben emészthető nyers rostokkal akarunk megbirkózni)
Szerintem rajtunk az is segítene valamennyit, ha kicsit csökkentenénk a rostmennyiséget, és a kevésbé édes gyümölcsök, ill. zöldek egy részét lé formájában fogyasztanánk. (ezt a fajta "rásegítést" több nyersevőnél is láttam)
Persze kell a rost, de nálunk már túl sok is lehet. Példálózhatunk a csimpánzokkal, hogy mennyit megesznek, és ahhoz képest sehol sem vagyunk, csak nézzük meg azt is, hogy honnan jöttünk.
"Realistább" becslések szerint, hogyha az anya élete nagy részében (már a gyerek születése előtt is) vegán volt, akkor a vegánul felnövő gyereknek már van esélye arra, hogy a beleiben (leginkább a vékonybél alsó szakaszában) jelentősebb mennyiségű b-12 termelődjön, és az így megtermelt vitamint tudja is hasznosítani. Úgy is mondhatnánk, hogy ehhez már eleve egy "jobb genetikával" kell születni. -nagy valószínűséggel nem egy "egygenerációs" mutatvány.
Ezt csak azért hoztam ide, mert könnyen elképzelhetőnek tatom, hogy a sok NYERS rostot (és a nyers növényi fehérjét is) rendesen megemészteni tudó bélflóra kialakulássá sem egy rövidtávú dolog.
Bragg amúgy jó dolgokat ír, de az általa ajánlott étrendmintákat elnézve ilyen "szélsőségre"
talán még Ő sem vállalkozna. A "kísérleteddel" kapcsolatban jut még eszembe, hogy az erőltettet kajabevitelt nem éppen tartom szerencsésnek. (bár gondolom ez Nálad is csak ritka eset
A nyersevőknél szerintem nem az a fő gond, hogy nem "erőltetik" a kaját, hanem hogyha éhesek, gyakran akkor sem esznek, illetve ha esznek is, nem ritkát olyat amitől aztán továbbra is ottmarad az a bizonyos "hiányérzet". -akár az említett túl sok rost, vagy a magas víztartalom miatt is. (pl. 1,5 kiló alma is 600 kalória, meg 10 deka gabona, 4-5 deka hüvelyesssel, 20g olajos maggal is kb ennyi, a különbség mégis minden szempontból nagyon jelentős)