Szia!
Télen nem kell félni, hogy fázni fogsz a 80/10/10-en, mivel tudni kell, nem a táplálékok fűtik a testet, azok csak az aláapanyagokat adják a test működéséhez. A test maga végzi a szervezet optimális hőmérsékletének fenntartását. Alacson olajtartalmú nyers vegán étkezés hatására sokkal jobban bírja a test a legnagyobb hideget és az extrém meleget is. Nem kell főtt ételeket enni ezért, s tömni magad magokkal, még olajos magokkal sem, mint a napi 3 dkg maximált mennyiség. A lényeg, mennyiségi gyümölcsevéssel bevidd a napi kalória beviteled, és egészítsd ki sok zsenge zölddel ezt. Télen is nagy a választék, bár kétségtelen kevesebb mint melegebb szezonban. Én télen sok érett banánt, édes almákat, körtéket, sárga dinnyét,narancsot, naspolyát, csipkebogyót, kiwit, mangót stb eszem. Ha átmeneti fázisban vagy kicsit növeld az olajos mag bevitelt efölé, ha úgy érzed, vagy pl. hideg a lábad, kezed( ezeket mindenképpen el kell kerülni), mozogj sokat, estleg vehetsz meleg lábfürdőt( később ezekre nem lesz szükséged), mert ilyenkor a test vérkeringése még nem tökéletes, nem tisztult ki eléggé, eltompult érzete és némileg részben működő hőközpontja van. De kitartás ,pár téli szezon után kineveted a legnagyobb meleget és hideget is, mert a meleget is sokkal jobban fogod elviselni.
A banánt, mint sok más gyümölcsöt is kényszerérlelik etilén gázzal(ártalmatlan), de ez nem jelent gondot, bár tápértéke, ízvilága nem éri el a fán beérett gyümölcs tápértékét s napenergia tartalmát, bioenergetikailag nem teljes, de attól még majdnem ugyanolyan hasznos mint a fán beérett. Lényeg, hogy érett legyen(kicsit barna pöttyös) fogyasztáskor. Papírzacskóban alma kíséretében utó lehet érlelni a gyümölcsöket otthon is.
itt olvashatsz a folyanatról:
http://www.fogyasztok.hu/cikk/20080812/ ... ad_tartos/
A nagyobb probléma a vegyszermaradvány, főleg az ipariakban, technológia szerűen akkor is permeteznek, ha nem kell, és esetleg felszívodó szereket használnak. Védekezés képpen, piaci kistermelőket részesítsd előnyben, s az importból ha tudod a biot vegyed, ill. a kommerszből a prémium minőséget keresd és a jelentősebb márkákat , mert ezekbe kevesebb a vegyszermaradvány. Ha kitisztul jól a tested akkor meg tud birkózni majd sikeresen a vegysezrmaradványok eltávolításával, bár az lenne ideális , ha ezeke nem kerülnének be a testbe.
Csírákkal, gabonával, hüvelyesekkel, csülökkel, hamburgerrel természetesen jól lehet lakni bármivel, de óriási a különbség azzal amikor MEGTANULSZ gyümölccsel jól lakni, mert ezzel nem viszel be káros anyagokat a testbe, nem borítod fel a testkémiát, megtartod a természetes egyensúlyt. Nem mindegy minek a mennyiségi fogyasztásával lakunk jól, s mit együnk csak kiegészítésnek kisebb mennyiségben hasznos anyagaik miatt(csírák télen), vagy olajos magok.. 2 esetben érzel jóllakottságot: a. gyomrod teletömöd és a falában lévő receptor jelez az agynak hogy kipukkadok, elég volt, kaptam valami emészthetetlen zsírosat, vagy le kell bontanom valami összetett főtt keményítőt, ami meghaladja a képességeimet, vagy fehérjemérgezést kaptam a hamburgertől.De itt nem azt a jóllakottságot érzed ami maximálisan kielégít, ez egy kényszer jóllakottság, védekezés, a túlmérgezés, s a kipukkadás ellen, mert valójában a sejtek nem azt kapják amire vártak, TOVÁBB ÉHEZNEK . A valódi jóllakottságot ÚJRA MEG KELL TANULNOD ÁTÉREZNI. b. Jóllaksz mert az agyad jelzést kap megkaptam a fő üzemanyagot az egyszerű szénhidrátot(cukor), ÉS OLYAN MENNYISÉGBEN(MENNYISÉGBEN) amire vágytam, amin minden sejted működik. Ráadásul a gyomorreceptor ilyenkor is jelez, s ez már az egészséges jóllakottságot jelzi, elteltem magas víztartalmú, könnyen emészthető, tökéletes üzemanyaggal. Azért kell a mennyiségi gyümölcsevés, mert valljuk be 2 banántól, vagy 4 sárgabaracktól senki sem lakik jól, azonkívül nem ad elég energiát sem. Ez a valódi jóllakottság, ezt ha kiegészíted, vagy kevered a mennyiségi zsenge zölddel akkor tökéletesen kielégülsz. Semmi mást nem kell tenni csak saját érzéseid szerint enni annyi édesgyümölcsöt és zöldet, vagy azok keverékét annyit, a lehető legváltozatosabban, és annyiszor amennyi jólesik a nap folyamán, s lehetetlen hogy éhes maradj.
Ivan
www.vibrantegeszseg.lapunk.hu