Keresztény vegetáriusok – Pálfordulás

A kereszténység két évezrede alatt számos kisebb-nagyobb közösség, szent étkezett vegetáriusan. Sokak szerint az Úr Jézus is vegetárius volt. Hiszen Az, Aki eljött a Földre, hogy életét adja értünk megehette volna az állatokat?

Keresztény vegetáriusok – Pálfordulás

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:30

Az első keresztények, Jézus Urunk követőinek üldözésében jeleskedett egy zsidó ifjú, Saul. Egy alkalommal Damaszkuszba indult az ottani keresztényeket … (akkor talán még nem is így hívták őket) eltéríteni választott hitüktől…
E damaszkuszi úton történt ama híres „pálfordulás”, amikor a Jézust üldöző Saulból Jézust követő Pállá változott. Ha nincs Pál, a kereszténység sem terjed el olyan szélsebesen az ókori Római Birodalomban.
Sokak meggyőződése, hogy az Úr Jézus nem evett húst. Mert olyan hihetetlen volna, hogy Az, aki azért jött el a világba, hogy a világ jobb legyen, állatokat ölt volna le. Követői, az első apostolok a tanúságok (elsősorban az apokrif evangéliumok) szerint szintén vegetáriusok voltak. (Követték a Mestert?)
Vajon Pál, aki személyesen nem találkozott Jézussal szintén nem evett húst?

Találunk rá utalásokat az Újszövetség irataiban:
”Jó nem enni húst és nem inni bort.” (Rómaiak 14:21)
Majd ennek szinte ellenpéldájaként így fogalmaz ugyanebben a levélben:
Karoljátok föl az aggályos lelkiismeretűt, a nélkül hogy fölfogását elítélnétek. Van, aki azt hiszi, hogy mindent ehetik, az aggályos azonban csak zöldségfélével táplálkozik. Aki eszik, ne vesse meg azt, aki nem eszik; aki pedig nem eszik, ne ítélje el azt, aki eszik. Hiszen az Isten magáénak tekinti őt. Rómaiak, 14, 1-3
Mi a véleménye az állatáldozatokról:
Talán azt, hogy az áldozati hús vagy a bálvány ér valamit? Dehogy! Amit a pogányok áldoznak, nem az Istennek, hanem az ördögnek áldozzák. Igazán nem ohajtom, ogy közösségtek legyen a gonosz lelkekkel. 1Kor, 10, 19-20
Vajon Szent Pál vegetárius volt? Valószínűleg igen. A húsról való lemondása egyfajta önfegyelemre nevelés saját magával szemben. De számára elsődleges volt Krisztus üzenetének terjesztése. „Minden” áron… Még úgy is, hogy a megtérő tömegek számára megengedő volt és nem követelte meg tőlük, hogy úgy étkezzenek, ahogy a Mester!
Január 25-én ünnepli az egyház a „pálfordulás” napját. A néphit szerint ha a „pálforduló” napján süt a nap, akkor még hosszú kemény télre kell számítani.
Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: keresztény vegetáriusok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron