Keresztény vegetáriusok – február 3.

A kereszténység két évezrede alatt számos kisebb-nagyobb közösség, szent étkezett vegetáriusan. Sokak szerint az Úr Jézus is vegetárius volt. Hiszen Az, Aki eljött a Földre, hogy életét adja értünk megehette volna az állatokat?

Keresztény vegetáriusok – február 3.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:30

A mai Törökország területén található a valaha örmények lakta Sivas városa. Itt élte Szent Balázs vértanú püspök.
Az örmények elég korán Krisztus után 301-ben államvallássá tették a kereszténységet. Az örményekhez már Krisztus Után 40-ben eljutott a keresztény vallás. Sivas városa Rómához tartozott az ott élőkkel egyetemben. Nem tudjuk, Szent Balázs mikor született. Mikor püspökké választották (igen, akkoriban még a hívők közössége választotta a püspököt), visszavonult egy magányos barlangba imádkozni. Onnan vezette a rá bízottakat. A legenda szerint a barlangot vadállatok őrizték.
316-ban történt, hogy Licinius társcsászár (a bomladozó Birodalomban állandóan változott a császárok száma, hatalmuk megtartása érdekében szövetkeztek, vag yéppen felrúgtak szövetségeket.) kiadott egy rendeletet a keresztények üldözésére. Sivas római helytartója, Agricola elfogatta Balázs püspököt. Lefejezték, így vértanúsága a szentek közé emelte.
A keleti keresztény egyházakban már a VI. századtól, a nyugati kereszténységben a IX. századtól tisztelték a torokbajok védőszentjének. A Balázs-áldás, vagy Balázsolás szertartása a XVI: században keletkezett:

Szent Balázs püspök és vértanú óvjon meg téged a torokbajtól és minden bajtól az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.
Szent Balázs az orvosok, a takácsok, molnárok, fúvós muzsikusok védőszentje. Tisztelik benne az állatok védelmezőjét is, aki távol tartja a farkasokat a nyájtól.
316. február 3-án fejezték le, így ezen a napon van ünnepe.
Életében számos csodát tett. Áldásával megmentett egy halszálkától fuldokló fiút.

Agricola, a római helytartó vízbefojtás általi halálra ítélte. Egy olyan tóba kellett volna fojtani, amelybe korábban keresztény asszonyokat fojtottak, mert beleszórták a helytartó házi isteneit a tóba. Balázs püspök a parton rövid áldást adott a számára halált jelentő tóra, aztán a vízen járva a tó közepéig sétált. Ott megfordult, és fölszólította bíráit, hogy saját isteneikbe vetett hitük bizonyságául kövessék őt a vízen járva. A legenda szerint hatvanöt férfi elfogadta a kihívást, és mind a vízbe fulladt. Majd a püspököt lefejezték…

A középkori Oroszországban Szent Balázst a háziállatok védőszentjeként tisztelték.
Balázs püspök, amikor a barlangban élt, vadállatok vették körül, amelyeket megáldott. Egy alkalommal egy helyi hatalmasság szeretett volna a barlang környékén vadászni és döbbenten látta, hogy a püspök a kezéből eteti az állatokat, az oroszlán és a medve az őzekkel játszik, ugrándozik. Mint a paradicsomban…

Amikor a püspök meglátta a vadászt, azt kiáltott az állatoknak: meneküljetek, mert a vadász meg akar ölni benneteket.
A vadász azt mondta Balázs püspöknek – te biztos varázsló vagy, hogy így bánsz a vadállatokkal.
Nemm, nem vagyok – válaszolt a püspök – keresztény vagyok és szívesebben élek a vadállatokkal, mint a bűnös emberekkel.
Az őskeresztények, az ókori világ keresztényei közül nagyon sokan voltak vegetáriusok. Olyan nehéz elképzelni Balázs püspökről is, hogy a barlangja körül az áldásával játszadoztak a vadállatok, majd elvonult a barlangba és őzpecsenyét ebédelt…
Forrás. http://www.all-creatures.org/articles/rf-stblaise.html
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Keresztény vegetáriusok – február 3.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. ápr. 10., vas. 13:17

Vegetárius évfordulók – április 10. - 19 ok, miért is legyünk vegetáriusok


1829-ben ezen a napon született William Booth. Ő alapította az Üdvhadsereget. Egy „katonai jellegű” szervezet a lelkek megmentéséért.

Mr. Booth Angliában született, szegény családban. 15 évesen tért meg a metodista egyházba. Már fiatalon elhivatottságot érzett, hogy az embereket kirángassa az istentelen életmódból. Anglia ekkoriban a világ ura volt, kereskedelmi hajói a gyarmatokról tengernyi árút hoztak, fejlődött a gyáripar, mely a városokba koncentrálta a munkások tömegeit. Terjedt az alkoholizmus, a szerencsejáték, s az emberek egyre inkább eltávolodtak Istentől.

Ideális terep a prédikátoroknak. Mivel három évszázaddal korábban a nagy természetű VIII. Henrik szakított a római katolikus egyházzal és megalapította az anglikán egyházat, kiengedve a spirituális szellemet a palackból újabb és újabb vallási közösségek alakultak. A Biblia iránymutatását követve, de máshogy és máshogy értelmezve az évezredes tanításokat.

A metodista egyház 1730-ban alakult egy anglikán „ébredő” mozgalomból. (A vallásalapítók általában nem új egyházakat akarnak létrehozni, „csak” megreformálni a meglévőt.)

23 évesen otthagyta világi állását és egy angliai város „reform” metodista kápolnájának prédikátora lett. Mert a reformista irányzatokat is időnként meg kell reformálni... A következő évben megházasodott.

Ám a következő években szűknek érezte a metodista kereteket is. Újabb missziókat alapítottak a feleségével, majd 1878-ban megalapították az Üdvhadsereget. Katonai fegyelemmel folytatták az evangelizálást, Krisztus igéjének hirdetését egy nagy harcnak fogva fel.

A kissé militáns Mr Booth így jellemezte élethivatását:

„Amíg nők sírnak, mint most, harcolni fogok. Amíg kisgyermekek éhesen szaladgálnak, mint most, harcolni fogok. Ameddig emberek börtönben vannak, mint most, harcolni fogok. Ameddig csak egy lélek is Isten világossága nélkül sötétségben van, harcolni fogok. Életem végéig harcolni fogok.”

Az Üdvhadsereg világméretű egyházzá nőtte ki magát. Magyarországon már a múlt század húszas éveiben megjelentek. Nem tudjuk, az Üdvhadsereg generálisa mikor lett vegetárius, halála előtt (1912) pár évvel több helyen is nyilatkozta, hogy húsmentesen étkezik. Arról vannak adatok, hogy Catherine a felesége is vegetárius volt, s ő 1890-ben hunyt el.

Valószínűleg az Üdvhadsereg tagjai közül nem mindenki vegetárius, de az alapítók a XIX. század végén közzétettek egy 19 pontból álló listát, miért is legyünk vegetáriusok. Néhány érv ezek közül:

Vegetárius vagyok, - írja William Booth – mert 10 éve, mióta szigorú vegetárius életmódot folytatok, csak az előnyeit tapasztaltam meg. (Ugyanez a véleményem 23 év után is - Nawesh)

2. Mert a Teremtés könyve (Ter. 1:29) szerint eredetileg vegetáriusan étkeztünk.
3. Mert a vegetárius életmód tisztább, erkölcsösebb és fiatalon tart.
4. Mert a vegetárius étkezés által az ember nem csak egészségesebb, de erősebb is lehet.
5. Mert a szegények ezreinek olcsóbb, mintha húst ennének (megjegyzem, ez ma is igaz. Ám nehéz a junk-food áraival szembeszállni – Nawesh)
6. Mert a gabonát, magvakat, olajos magvakat fogyasztva kiválthatjuk a húsfogyasztást.
7. Mert a vegetárius életmód megállítja az állatok értelmetlen legyilkolását (Évente több, mint 60 milliárd állatot ölünk le világszerte – Nawesh)
8. A vegetárius étkezés segít az alkoholizmus leküzdésében. (Booth tábornok hitt abban, hogy a húsevés és az alkoholfogyasztás között összefüggés van, mely a modermn makrobiotika tanításával, a yin és yang ételek kiegyensúlyozó hatásával magyarázva igaz is)
9. Mert vegetáriusan könnyebb nehéz munkát végezni.
10. Mert vegetáriusként megvédhetjük az életünket, egészségünket és boldogok lehetünk.
11. Mert a vegetárius ételeket könnyebb megemészteni.
….
16. Mert szörnyű az a bánásmód, ahogy az állatokat szállítják a vágóhidakra és ahogy a vágóhidakon mészárolják az állatokkal...


William Boothnak és feleségének nyolc gyermeke született, 1912-ben hunyt el. Egyik unokája 104 esztendőt ért meg. Ha az emberek a fenti elvekből néhányat megtartanának, már jobb lenne a világ...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: keresztény vegetáriusok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron