Kozmetikumok káros összetevői

Vegetáriánus éttermek, bioboltok, állati összetevők mindennapjainkban, vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai, Élelmiszeradalékok káros hatásai

Kozmetikumok káros összetevői

HozzászólásSzerző: Norci » 2011. feb. 10., csüt. 15:42

Összetevő: Alkohol

Előfordulása: Szájvíz, dezodorok

Leírása: Színtelen, illékony, gyúlékony folyadék, ami élesztõgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehetõ és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltõ anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítõk, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és torokrák kialakulásához.
Összetevő: Sodium Lauryl Sulfate

Előfordulása: Szájvíz, fogkrém, sampon, borotvahab, borotvagél, tusfürdő, szappan

Leírása: Erõs tisztító és nedvesítõ hatású anyag, amely elõfordul a felmosószerekben a gépi zsírtalanítókban és az autómosó szerekben egyaránt. Tudósok szerint a sodium-lauryl-szulfát a leggyakoribb bõrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a sodium-lauryl-szulfát lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnõtteknél szürke hályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlõdését. Gyógyszertárakban nátrium-laurylszulfátként kapható. A csomagoláson a következõ figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzõszerveket és a bõrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki és forduljon orvoshoz! Bõrre kerülése esetén bõ vízzel azonnal le kell mosni. Munka közben ajánlott védõöltözet és védõszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
Összetevő: Sodium Laureth Sulfate

Előfordulása: fogkrém, sampon, borotvahab, borotvagél, tusfürdő, szappan

Leírása: A Sodium-Laureth-Sulfate alkoholos változata a Sodium-Lauryl-Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A Sodium-Laureth-Sulfate és a Sodium-Lauryl-Sulfate is a tisztítószerekben vagy a samponokban található anyagokkal elreagálva rákkeltõ nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségu nitrát kerülhet a vérkeringésbe.
Összetevő: Fluor

Előfordulása: Fogkrém

Leírása: Potenciális rákkeltõ alapanyag.Összetevő: Sodium Fluorid

Előfordulása: Fogkrém

Leírása: Potenciális rákkeltõ anyagként határozták meg.
Összetevő: Propilénglükol,

Előfordulása: Fogkrém, sampon, hajkondicionáló, dezodor, krémek, színezett nappali krémek, make-up

Leírása: A propilénlgikol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhetõ formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt bõr- és hajápoló termékekhez és a kozmetikumokhoz hidratáló hatása miatt használják. A bõr nedvességtartalmának megõrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy berekeszti a bõrt. Különbözõ információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erõsen irritálja a bõrt és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.
Összetevő: Dietanolamin (DEA)

Előfordulása: Sampon, hajkondi., tusfürdő, szappan, borotvahab, borotvagél,

Leírása: Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. Testápolók tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bõrt. Ezenkívül más bõrápoló termékekben is találkozhatunk vele hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltõ anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltõ anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesülése nélkül is rákot okozhatnak. Többek között bõr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni. A Neways termékek nem tartalmaznak Ethanolamine-ket (Triethaonlamine-t [TEA] és Monoethanolamine-t [MEA] sem).
Összetevő: Diethylphtalat,

Előfordulása: Sampon

Leírása: Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bõrbe, és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalat károsítja a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindemellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorol. (Forrás: Öko-Test 06/2001). Samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal a leggyakrabban.
Összetevő: LAS-Tenside,

Előfordulása: Sampon

Leírása: Erõs bõrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják. (Forrás: Öko-Test. 06/2001)
Összetevő: Faggyú

Előfordulása: Hajkondi, borotvahab, tusfürdő, szappan

Leírása: Az állati szövet bizonyos fajtája; olajtartalmú szilárd- és félszilárd-anyagokból áll. Ezek a glicerol vízben nem oldódó észterei, illetve zsírsavak. Az állati zsír és a lúg adja a szappanok, a tisztító- és emulgeálószerek fõ alkotórészét, és egyben a legjobb táptalajt biztosítanak a baktériumok számára.
Összetevő:

Előfordulása: Borotvahab, borotvagél

Leírása: Szárítja a bõrt, és irritáló hatású lehet
Összetevő: Alumíniumsók,

Előfordulása: Dezodorok

Leírása: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülõgépek alkatrészei és protézisek elõállítása mellett izzadásgátló termékek alapanyagaként és savgátlókhoz valamint fertõtlenítõszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.
Összetevő: Bután,

Előfordulása: Dezodorok

Leírása: Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.
Összetevő: Propán,

Előfordulása: Dezodorok

Leírása: A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.
Összetevő: Formaldehyd,

Előfordulása: Krémek

Leírása: (bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea, 2-bromo-2-nitropropán-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro 1,3-dioxane). Színtelen mérgezõ gáz, irritáló hatású, és rákkeltõ anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertõtlenítõszerként, rögzítõként illetve tartósítószerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de fõként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltõ anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát és allergiát válthatnak ki.
Összetevő: Glicerin,

Előfordulása: Krémek, make-up

Leírása: Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elõ. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. Hatására a bõr alsóbb rétegeibõl a bõr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegõ nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. Így a bõr belülrõl kifelé haladva fokozatosan kiszárad.
Összetevő: Kaolin,

Előfordulása: Krémek

Leírása: Finom fehér agyag, melyet fõként porcelánkészítéshez használnak. A bentonithoz hasonlóan teljesen eltömíti és elgyengíti a bõrt.
Összetevő: Lanolin,

Előfordulása: Krémek

Leírása: Gyapjúból nyerhetõ zsíros anyag, amely gyakori összetevõje kozmetikumoknak és különbözõ krémeknek. Néha allergiát vált ki a bõr felületén, pl. bõrkiütések formájában.
Összetevő: Ásványolaj,

Előfordulása: Krémek, make-up

Leírása: Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználásakor leginkább kenõolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszeru réteget képez a bõr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb a bõr által termelt anyagok elõl elzárja az utat. A bõr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.
Összetevő: Parfüm, Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek

Előfordulása: Krémek, make-up

Leírása: Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltõnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és a szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorol a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötõhártya mellett a légutakat is irritálhatják.
Összetevő: Petrolatum,

Előfordulása: Krémek

Leírása: Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenõanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást elõidézõ tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.
Összetevő: Talkum

Előfordulása: Dezodorok

Leírása: A talkum egy puha, szürkés-zöld színu ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat.
Összetevő: PEG, PEG (Polyetilénglükol) / PEG - származékok

Előfordulása: Színezett nappali krémek, make-up

Leírása: (Copolyol, Polyglykol, Polysorbate olyan anyagok, melyek a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth-33). A polyetilénglükolok és származékai a bõrt áteresztõvé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bõrbe kerülhetnek.
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00


Vissza: Hasznos infók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron