Gyakori kérdések a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Gyakori kérdések a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 29., csüt. 19:09

Dátum: 2006. május 10. szerda, 09:00 Küldte: tamiIgaz-e, hogy a szemeteskocsi összeönti a szelektíven gyűjtött hulladékot?

Nem, ez tévhit! Magyarországon kétféle szelektív hulladékgyűjtő kocsi létezik. Egyes városokban a jól ismert, hagyományos kukás kocsikhoz hasonló járművek ürítik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényeit. Ilyenkor a kocsik csak egyféle anyagtípust gyűjtenek össze, majd másnap egy másik hulladékot. Például hétfőn a papírt, kedden a műanyagot, szerdán pedig az üveget stb.

A szelektív hulladékgyűjtő kocsik másik típusa a rekeszes gyűjtőautó. Ez a kocsi a gyűjtőszigetek minden egyes edényét kiüríti, de tartalmukat a kocsi rakfelületének egy meghatározott rekeszébe helyezi. Mivel ez felülről történik, a járókelők számára nem látható, a gyűjtőedények tartalma mégsem keveredik.

Minden szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításra kerül?

Amennyiben a szelektív gyűjtőedényeken megjelölt hulladékokat helyezzük el a gyűjtőszigeteken, biztosak lehetünk abban, hogy erőfeszítésünk nem volt hiába. A közszolgáltató cégek gondoskodnak arról, hogy minden szelektíven gyűjtött hulladék hasznosításra kerüljön.

El kell-e mosni a csomagolóanyagokat mielőtt elhelyezzük a szelektív gyűjtőedényben?

A csomagolásokat minden esetben ki kell üríteni, de elöblíteni csak akkor szükséges, ha ételmaradékkal szennyezettek (pl. a konzervdobozok, tejes kartondobozok, joghurtos flakonok). Gondoljunk csak arra, hogy a szelektíven gyűjtött műanyag hulladékokat emberek válogatják a hasznosítás előtt! Az újrahasznosítás egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy a hulladék tiszta legyen.

Bővebben:ökopannon.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron