napi 10 zsák szemét, Te hova raknád?

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

napi 10 zsák szemét, Te hova raknád?

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. dec. 23., pén. 11:30

Dátum: 2008. február 14. csütörtök, 17:17 Küldte: giyandeva


Adott egy nagy multi cég, kb. 1200 alkalmazottal; de amiről írok, akár máshol is történhetne, vagy akár nem is lenne muszáj így legyen, ez a SZEMÉT TERMELÉS. Igen, így nagy-óriás betűkkel, mert szó szerint "termelés" jelleget ölt a fejlődő kapitalista társadalmakban, csak halkan bátorkodom megjegyezni, feleslegesen...


Kedves olvasó, hogy van a munkahelyi szemeteléssel? Érzi e olyan fontosnak ott is spórolni a kidobott hulladékkal, mint otthon, minimálisra csökkentve a mennyiséget?


Összegyűrt fénymásoló papír, kidobott nyomtatott lapok, cigaretta csikkek, kávéautomata kidobott használt poharai, kidobott üdítős flaskák, papír kéztörlők zsákszámra, ebéd-futárok műanyag dobozai kazalban, pizzás-papírdobozok soktucatos mennyiségben. A kényelemért mindent , nemde?


Pedig nem kellene hogy így legyen... Szerencsére néhány helyen van kezdeményezés az irodai papír, üdítős palackok szelektív gyűjtésében, de valljuk be ez még igencsak a gyerekcipő kategóra! Természetesen minden apró lépés fontos kezdeményezés, de a nagy lépéseket, csak egyéni szinten tudjuk megtenni! Hogy?


Azzal, hogy személyesen válalunk felelősséget a környezetünkért:

-kezdve azzal, hogy tömegközlekedéssel jövünk a munkába, de fel is pattanhatunk a bringára!


-ebédünket otthonról hozzuk és nem szégyeljük mindennap elmosni az éthordónkat! A kevésbé zsíros ételek fogyasztásával nemcsak kevesebb mosogatószer fogy, hanem az egészségünknek is jót teszünk.


-Üdítők fogyasztása helyett igyunk tiszta/tisztított vizet, akár otthonról hozva, nem mindennap véve az ásvány vizeket. Cégek dolgozóik egészsége érdekében használhatnának víztisztító berendezést! Ezzel jelentősen óvva a környzetet!


-A napi szinten tetemes mennyiségű kéztörlőt lehetne helyetesíteni elektromos kézszárítóval; Németországban láttam ruha kéztörlőt: két hengerre van feltekerve a ruha anyag, amit használat után tovább lehet csévélni. Ha végetért, utánna pedig kimossák. Nagyon higénikus és jó tapintású!


-A napi elszívott cigaretta és megivott automata-kávék káros hatásai közismertek. De ha már kávé, miért nem tervezik a masinákat úgy hogy sima pohárba is jöjjön a fekete nedű?


-Kevésbé látványos, de nagyon fontos szempont lenne az árammal való takarékoskodás: Energia takarékos izzókkal, a nem használt nyomtatók, számítógépek kikapcsolásával nemcsak a cég költségei csökkenthetőek, hanem az üvegháztartás is! Kevesebb áram, kevesebb széndioxid termelést jelent! Ne legyünk hanyagok, csupán mert azt hisszük nem mi fizetjük a számlát, áttételesen a mi zsebünkből folyik el a pénz!


-És nem a "hab a tortán" lenne az a változtatás sem, hogy a munkahelyeket nem maró-veszélyes vegyszerekkel takarítanák, hanem lebomló ökő tiszító szerekkel.


Mindez utópisztikusan hangzik? Nem az! Gandhi szavait idézve:

"Légy az a változás amit látni szeretnél!"


Nem hisszük el, de az egyéni kezdeményezésből fakad minden, Te is tedd meg amit tudsz a mindennapokban és akkor az egyéni cselekvésből globális összefogás lesz!


Mert napi 10 zsák szemét nem tűnik soknak, de évek alatt sok ezer zsák lesz. Te hova raknád ezt a sok szemetet?------------------------------------------------------------------


Re: napi 10 zsák szemét?
Küldte: akralgob Dátum: 2008. február 14. csütörtök, 21:37


És ha hiszed, ha nem, vannak pici lépések, igaz tényleg csak picik... Bár a neonlámpát régóta szidjuk sokan ha csak mikrotársadalmi szinten is, vagyis konkrétan rühelljük, ámbár ez nem környezetvédelmi szempont... Mégis az iskolák többségében neonlámpa van. Öko szerepét nem ismerem, csak azt hallottam, hogy a neonfény annyira hatással van az emberre, hogy konkrétan az éhségérzetét növeli. De tudományosan bizonyítani nem tudom. Vagy ha valaki tudja, hallgatom. ;)

Na de nem is ezt akartam mondani, hanem hogy anyukám olyan helyen dolgozik, ahol rengeteg papír fogy, és mert a rontott papírok másik fele üres volt, fel lehetett használni. Így volt sokszor jegyzettömbünk. :)

Hát igazából ennyi. Persze kis lépésekből alakulnak a nagyok... És még egy: azt hiszem, ha sok irodán egyszerűen csak lenne ablak, már lehetne spórolni a világítással... Persze ha nem lenne a nagy ablakok ellenére állandóan felkapcsolva a villany...
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron