Praktikák, mellyel spórolhatunk - vízfelhasználás

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Praktikák, mellyel spórolhatunk - vízfelhasználás

HozzászólásSzerző: tami » 2012. márc. 7., szer. 11:09

Dátum: 2009. április 20. hétfo, 05:05 Küldte: nawesh

Egyszerű trükkök, módszerek, mellyel csökkenhet a vízfelhasználásunk.

Vegetáriusként, a táplálkozásunkkal nagyon sok vizet spórolhatunk meg. Erről már többen, sokat írtunk itt a veg.hu-n is. Most néhány egyszerűbb praktika a mindennapok vízspórolásához:


A legtöbb esetben a háztartásokba három módon jut el a melegvíz: villanybojlerrel, gázbojlerrel, vagy távhőszolgáltató által.


Ma már drága a gáz, az áram és a távhő is, így nehéz megmondani, melyik a leghatékonyabb és legolcsóbb vízmelegítési lehetőség. Függhet a család létszámától, a melegvízhasználati szokásoktól.Tény, ha gázbojlerünk van, sokáig kell folyatni a vizet, állítgatni a csapot, hogy a megfelelő hőmérsékletű vizet kapjuk. A villanybojler mindig ott van. Ám ha túl magasra állítjuk a hőfokszabályzót, vagy nem vízkőtelenítjük időnként a bojlert, érhetnek meglepetések az éves leolvasáskor.Ügyeljünk a csöpögő csapokra! Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolhatunk el. Heti 180-200 liter víz? Nem is sok... De ha figyelembe vesszük, hogy egy kis odafigyelés semmibe sem kerül...

Ha kádban fürdünk, körülbelül 160 liter vizet használunk el. A takarékosabb zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég. Persze csak akkor 160 liter, ha teljesen tele engedjük a kádat. És akkor „csak" 60 liter a tusoláshoz, ha csak néhány percig tusolunk.

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében zuhanyra és a kézmosó csapra érdemes víztakarékos rózsát szerelni. Gagyibb kivitelben (értsd, sűrűbben kell cserélni) 2 ezer ft körüli kiadás, jobb minőségben tízezer Ft körüli összeg.

A WC-öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni, így szabályozható a felhasznált vízmennyiség. De az is megteszi, ha két, vízzel töltött másfél literes pet-palackot teszünk a tartályba.

Fogmosás közben folyóvíz helyett használjunk poharat, ne folyassuk a 2 perces fogmosás alatt a vizet.

Családi házban összegyűjthetjük az esővizet, és használhatjuk öntözésre. Ha már öntözés: Öntözzünk, locsoljunk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás.

Mosógép, mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszunk olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos fél-programmal is rendelkezik.

Forrás: https://www.demasz.hu/pages/aloldal.jsp ... 54&type=18Nawesh
-------------------------------------------------------------------------------


Re: Praktikák, mellyel spórolhatunk - vízfelhasználás
Küldte: bborda Dátum: 2009. április 20. hétfo, 11:12


az otthoni vízdíj számla csökkentéséhez a következő honlapot szeretném a figyelmetekbe ajánlani:

http://nuovaenergia.hu/ [nuovaenergia.hu]

bővebb információ a borda_balazs@vipmail.hu címen kérhető

További szép napot:

Balázs
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron