Fenntartható panellakó: a kilógó ökolábnyom

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Fenntartható panellakó: a kilógó ökolábnyom

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 1., vas. 9:19

Dátum: 2009. november 03. kedd, 01:10 Küldte: nawesh

Panelházban élek. Házgyári lakásban lakni olyan, mint bolygónk jelenlegi helyzete: hosszú távon nem fenntartható...

Az ökológiai lábnyom fogalma egyre inkább ismertebbé válik.

Az ökológiai lábnyom fogalma:
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni.
A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,7 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,7 hektár jut. (A szerkesztő megjegyzése: Így nagyjából egy évtized alatt a minden emberre jutó terület 0,1 hektárral csökkent!)Forrás: http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php (Itt ki lehet számolni az ökolábnyomunkat.)Jelenleg ott tartunk, hogy minden év szeptemberére az emberiség elfogyasztja a rá eső részt a Föld erőforrásaiból. Jelenleg majdnem másfél Föld bolygóra lenne szükség, hogy az emberiség igényeit kielégíthesse. Bár ezek az igények elég különbözőek. Egy amerikai ökológiai lábnyoma 130szor (!!!) akkora, mint egy bangladesié. Egy magyar ember ökolábnyoma kétszerese a Föld eltartó képességének.

Panel lakásban élünk. A panel tipikus ellenpéldája a fenntarthatóságnak, hiszen minden energia, élelmiszer kintről jön. Vajon lehet egy panellakásban ökotudatosan élni?

Ui: Kiszámoltam a magam és családom ökolábnyomát. 1,86/fő. Kicsit felette annak, amit elhasználhatnánk...

Azt hiszem a relatív alacsony értéket vegetárius életmódunknak köszönhetjük. Amennyiben hasonló körülmények között élnénk, de húst hússal ennénk és javarészt csomagolt, távolról ideszállított árúkat vásárolnánk, az ökolábnyomom 3,84 lenne.

Földünkért, önmagunkért az emberiségért a legtöbbet akkor tehetjük, ha vegetáriusan étkezünk.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Fenntartható panellakó: víz

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 9., hétf. 12:05

Dátum: 2009. december 19. szombat, 04:05 Küldte: nawesh

Panelházban élőként nap mint nap szembesülök a ténnyel, a víz, bár érték, a panelházban néha számolatlanul fogy... Mintha korlátlan mennyiségben állna rendelkezésünkre az éltető víz.

Főleg, ha egy lakásban még egyedi vízmérő sincs. Mert ebben az esetben átalánydíjat fizetünk. S az emberben ott bujkál a kisördög: miért spóroljunk, ha a szomszéd sem teszi?

Ha a víz „oldaláról" nézzük, a wc-t, igazi vízesést látunk. Egy három-négytagú család naponta ha csak 10-12 alkalommal használja a toalettet, könnyen lehúzhat 100-140 liter vizet a lefolyóba. Hozzátesszük, hogy ivóvizet. A nyugati társadalom nagy tragédiája, hogy az egyre fogyatkozó ivóvizet féktelenül pazaroljuk. Egy hónap alatt így akár 3-4 m3 ivóvizet is elpazarolhatunk.

Településenként változik a víz ára, de e víz (és a kiadott pénz) egy része megspórolható lenne. Hiszen általában nem szükséges egy egész tartálynyi víz, hogy eltüntessük a családi prodoktumot. (Hozzátehetjük, a magyar víztársaságok jó része külföldi kézben - is - van, így a vízdíj, a bevétel külföldre vándorol.)

A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha két másfél literes pet palackot vízzel töltünk és belehelyezzük a tartályba. Ezzel alkalmanként 3 liter vizet takarítunk meg. Kiadás nulla, viszont havi szinten kb. 1 m3 ivóvíz marad meg. Ha a vízdíjból szeretnék kispórolni egy víztakarékos WC-tartály árát, akkor kb. egy esztendő alatt össze is jön a takarékos tartály ára (szerelési költséggel együtt).

S egy víztakarékos WC-tartállyal havonta kb. 2,5 m3 vizet takaríthatunk meg. Ez már komoly pénzösszeg. S ha idáig jutunk a takarékoskodásban, esetleg a megmaradt pénzből érdemes megjavíttatni a csöpögő csapokat. Egy lassan csöpögő csap egy nap alatt kiereszthet magából akár 50 liter vizet is. Egy hónap alatt 1,5 m3.

S ha már ennyire ügyelünk a víztakarékosságra, érdemes alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat felszerelni. Ez is pár ezer Ft kiadás, viszont míg a hagyományos rózsa körülbelül 37 liter vizet enged át percenként, az alacsony áteresztésű zuhanyrózsa azonban csupán 10-15 litert. S a tusolás komfortérzete ugyanolyan.5 perc tusolás 50-75 liter víz. Ha teleeresztjük a kádat fürdéshez, legalább kétszer annyi vizet használunk el. Apróság, de miközben szappanozzuk magunkat, szintén érdemes elzárni a csapot. Ugyanúgy a fogmosásnál. Ha azt szeretnénk, hogy a fogmosásnak legyen értelme is, legalább két percig kell dörzsölni a fogunkat. Ha közben folyik a víz, könnyen elfolyhat 5-10 liter is. Alkalmanként!A legtöbb panellakásban a melegvíz is "házhoz jön", természetesen drágább tarifával. Fogmosásánál, tusolásnál, a csöpögő csapoknál így sok esetben a drágább meleg vizet pazaroljuk, ami még több kiadással jár.

Nem csak magunknak takarékoskodunk, hanem a gyermekeinknek, unokáinknak is.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron