Szemét világ

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Szemét világ

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 21., szomb. 9:45

Dátum: 2010. március 04. csütörtök, 17:02 Küldte: nawesh

Már 13 esztendeje tudjuk, hogy a Csendes-óceánon hatalmas szemét-sziget úszik. Kiderült, az Atlanti-óceán sem tisztább. Szemét mindenütt; a földben, a vízben...


1997-ben felfedezték, hogy a Csendes-óceánon a tengeráramlások létrehoztak egy szemét-szigetet. Ez a sziget ma már akkora, mint Texas állam. Műholdról nem látható, de ott van, és csak gyarapszik.

Kutatások szerint immáron az Atlanti-óceánon az északi szélesség 22. és 38. foka között is található egy szemétsziget. Minden óceánra jut egy országnyi méretű szemétsziget?

Látva a csodaszép képeket, természetfilmeket a tengerről és a benne lakozó milliárdokról, nehezen hihető, hogy az óceánok egy nagy pöcegödörhöz hasonlítanak. Az emberiség csak műanyag táskából évente 500 milliárd (!) darabot használ el. Használunk? Átlagosan húsz percig. Amíg a boltból hazavisszük a megvásárolt árút.

S e szatyrok bekerülnek a földbe, vízbe... A tengerparti országok gyakorlata, hogy drága szemétlerakók helyett csak beleöntik a tengerbe a szemetet. Ahogy az olajszállító tankereket is a nyílt tengeren mossák tisztára.Egyre gyakrabban fognak ki a halászok az óceánokból olyan halakat, akik gyomrában műanyag szemetet találnak. Egyre gyakrabban találni műanyag zacskóba gabalyodott madarakat, medúzákat. Mintha egy gigantikus szemetelő rosszcsont gyerek járná a világot.

Megennénk-e olyan levest, amelybe belefőznénk mondjuk a tejfölös kupát, az ásványvizes üveget? A halak, tengeri madarak beteggé és szennyezetté válnak. Valaha még azt írták (manapság is lehet ilyen írásokat találni), hogy együnk tengeri halat, mert egészséges. Egészséges?

Forrás: http://www.pettkoandras.hu/01-tarsadalm ... p?id=12649

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron