Föld napja

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Föld napja

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 24., kedd 8:51

Dátum: 2010. április 22. csütörtök, 01:01 Küldte: nawesh

Minden nap a Föld Napja. Hiszen itt élünk ezen a bolygón. Csak ezen a bolygón tudunk élni. Ezért óvnunk kellene... Avagy éljünk mértékkel...

Az ún. ökológiai lábnyom, vagy ökolábnyom azt próbálja megjeleníteni, az ember mennyi rendelkezésére álló erőforrást használ fel, használ el a mindennapi életéhez. Mennyit utazunk, mit eszünk és az élelmiszer honnan jön. Mekkora lakásban élünk, és mennyien.

A különböző adatok alapján kiderül, hogy mennyi ún. globális hektárt használunk fel. Már 2006-ban is annyi erőforrást emésztettünk fel, hogy az emberiség igényeinek kielégítésére majd’ másfél Föld bolygóra lenne szükség. De tény, csak egy Földünk van!2006-ban minden emberre 2,6 globális hektár jutott. Ám a Föld eltartó képessége 1,8 - 1,7 gha/fő. Könnyen látható, előbb-utóbb elfogynak az erőforrások... ha több a kiadás, mint a bevétel, óhatatlanul jön a csőd... Akár globális szinten.Magyarország az ökolábnyom szempontjából gazdag, pazarló ország, hiszen minden egyes magyar emberre 3,2 gha jut. Vagyis a világátlagnál is több. Bár valóban mi vagyunk Európa szegényháza, hiszen az átlagos európai ökolábnyom 4,5 gha/fő.Sokáig az Egyesült Államok lakosai (több, mint 300 millió ember!) vezettek e kétes versenyben, de jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok lakói élnek a legpazarlóbban 10,3 gha/fő-s átlagukkal. Vagyis, ha mindenki úgy élne, ahogy a pénzben dúskáló öbölmenti ország lakói (mesterséges szigetekkel, 800 m-es felhőkarcolóval) sivatai fedett sípályával, akkor majdnem hat Föld bolygóra lenne szükség e vágyak kielégítésére.Ui: Kiszámoltam a saját (család) ökológiai lábnyomát. Vegetáriusok vagyunk, így 1,79 gha/fő-re jött ki, vagyis hajszálnyira, de a világ eltartóképességének határán mozgunk. Vagyis, ha mindenki úgy élne, ahogy kis családom tagjai, akkor a Föld el tudná látni majd 7 milliárd lakóját.Ám ha gyakran húst fogyasztanánk, már a jelenlegi (nem fenntartható) világátlagot közeltíenénk meg, míg ha húst hússal ennénk, akkor elérnénk a magyar átlagot.

Ökolábnyom kalkulátor http://www.glia.hu/okolabnyom/Angol nyelvű kalkulátor:

http://www.myfootprint.org/Egy Földünk van! S évente egyszer Föld Napja!Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron