A fogyasztás dicsérete: üdítő Dubaiból

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

A fogyasztás dicsérete: üdítő Dubaiból

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 29., vas. 9:00

Dátum: 2010. május 18. kedd, 05:10 Küldte: nawesh

A világ fenntarthatósága attól is függ, mennyit és mit fogyasztunk. A mértéktelenség hosszú távon nem kifizetődő.

Borfesztivál kezdődött Szegeden, melyet nem miattam hoznak létre évről-évre a város főterén, mivel alkoholt utoljára talán 23 esztendeje ittam. Úgy alakult, hogy a lányommal arra bicikliztem, s „benéztünk" az első napon. Nagy volt a tömeg, alig bírtuk áttolni a (z egyébként bicikliúton) a járművünket. Bár egy finom mustra szívesen beneveztem volna, nem keresgéltük. Vettünk helyette kürtöskalácsot. Tej és tojás nélkül készül. Finom csemege...

Mellettük gyümölcsleveket árultak. Megálltunk egy kis időre. Meg is lehetet kóstolni, volt ott szűrt és rostos vagy tízféle ízben. Kis 2,5 dl-es eldobható alumínium dobozokban. A kóstolás természetesen csak egy-egy korty volt. A lányom barackosat ivott, én citromosat választottam. Finom volt, majd megnéztem az összetételét is. 18-25%-os gyümölcslé, sok cukorral. Nem több és nem kevesebb, mint a boltokban kapható 12-25-50%-os gyümölcslevek...

Itt (mégiscsak Borfesztivál volt) négy dobozt 600 Ft-ért adtak (1 liter 600 Ft!), vagy 24 dobozos kartont háromezerért. (1 liter 500 Ft!) Még a drága jobb minőségű literes gyümölcslevek is olcsóbbak a boltokban.

Kérdeztem a hostesstől, hogy csak alumínium dobozban lehet kapni az üdítőt? Mondta, hogy persze, kis helyen elfér. Kár - jegyeztem meg.

Miért? - Kérdezte - Mert - válaszoltam - nagyon energiaigényes az előállítása. Pazarlás...

Ja, az ital Dubaiban készült. Onnan hozzák Magyarországra...

Egyetlen aludoboz készítéséhez 1,2 kWh áram szükséges, ennyi energiával egy TV húsz órán keresztül üzemel. Magyarország éves aludoboz piacát kb. 500 millióra becsülik. Ez persze egyelőre mind import, és persze előbb-utóbb mind a szemétre kerül. Pedig egy 0,33 literes kis aludoboz 40-50 Ft-tal drágítja meg a benne levő ital árát. Sokan itt is az újrahasznosításban látják a megoldást. Érvük, hogy így az energiamegtakarítás 90%-os, és ez esetben nem kell a bányászattal és a timföldgyártás során keletkező hulladékokkal számolni. Ez persze elképzelhető, de nem ad választ arra, hogy miért kell az ásványvizet vagy a cukrozott szénsavas italokat ilyen drága, nagy energiaigénnyel és szennyezéssel előállított csomagolásokban forgalmazni.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron