Kedves Megali!
Köszönöm a bíztató szavakat
Nos krumplis tarhonyával kapcsolatban van egy két élményem. (Én alapvetően tésztás vagyok

)
Édesanyám gyakran készít és készített. Gyermekkoromban természetesen kolbásszal, meg szalonnadarabokkal. (Emlékszem, kezdő vegaként egyszer hazamentem, krumplis tarhonya volt. Kérdeztem, számomra ehető-e, Mondta igen, s ahogy elkezdtem enni, találtam benne egy szalonna-bőrke darabot... Üvöltöttem vele, hogy nem viccből vagyok vega és nekem ez fontos...

Soha többé nem rakott az ételbe olyat, amit nem eszek meg, igaz még most 17 év után is sóhajtozik, hogy beteg leszek

)
Egy vega ismerősöm a múltkor hozott át egy adagot. Finom volt, de rettenetesen leves, olajos.
Én pl. nem így csinálom:
Kis olajon hagymát pirítok, meg fűszereket: veg fűszerkeveréket, római köményt (az utóbbi időben romai kömény mániás lettem), kicsi kurkumát, pirospaprikát, leheletnyi borsot. Ha van, akkor zöldségzöldje.
Amíg pirulnak a cuccok pucolok krumplit. Felkockázom. Bele a tálba, vízzel felöntöm. Annyi vizet tszek rá, hogy próbálom felmérni, mennyien fogunk enni belőle.
Hagyom a krumplit főni, majd amikor már majdnem megfőtt, akkor hozzáöntöm a tarhonyát. A mostani tojás nélküli tarhonyák nagyon hamar megfőnek. A búzahusit vásárolom. Lehet kapni Szegeden pl. 300 ft-ért 200 g-os búzahusi tömböt. Ez már a csomagolásból kiszedve is fogyasztható, de felkockázom és belekeverem az ételbe, hogy átjárjaák a fűszereke. Gyakorlatilag a lé nagy része el is fő, mikorra készen van a tarhonya is.
Van, hogy rosszul mérem fel a tarhonya arányát, ilyenkor beleteszek még egy kis bulgurt (annak még kevesebb főzés kell), vagy kuszkuszt, aminek meg elegendő ha megszívja magát nedvességgel.
Időnkétn még a fűszerek után rakok bele napraforgómagot, (a napraforgópörkölt is nagyon finom), vagy búzát, rozsot.
Jó étvágyat
Ui: manapság ha Sára lányom is otthon van:
http://www.joga.org/joga_hu_kepek/gyszig_2.jpg
most négy és fél éves, akkor kicsit nehezebb a főzés, mert egy széken álla tűzhely előtt, folyamatosan kavarja az ételt és ő rakja bele az alapanyagokat.
majd amikor esszük az ételt büszkén mosolyog anyura: Ő főzte
apropó:
Mit tudtok a nyers krumpli fogyasztásáról, mert Sára amikro pucoljuk, tömi magába és időnként összeveszünk ezen...