Életmódváltásod legyen diétád!

Életmódváltásod legyen diétád!

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. szept. 15., csüt. 8:45

Dátum: 2006. február 24. péntek, 08:00 Küldte: giyandeva

Rengeteg diétáról hallani manapság. A különböző speciális étrendek, eljárások századát éjük. Kúra a szívért, a megfelelő vérnyomásért, az optimális testsúlyért... diéta erre a nyavalyára, diéta arra a nyavalyára. Egyre több táplálékkiegészítő szer, csodakúra jelenik meg melyek mindegyike azt hivatott szolgálni: legyünk egészségesebbek! Igen ám... de a gyógyító javallatokat csak olyanoknak lehet eladni, akik hadilábon állnak az egészséggel. Feltehetően tehát az üzletnek nem egészséges, hanem egészségessé válni szerető emberekre van szükség. Ebben áll a turpisság. Hatékonytalan módszerek melyek az egészség látszatának illúzióját lebbentik fel... természetesen tartós eredmény nélkül.Mily képmutató a világ ha legfontosabb jogunkról az egészségünkről van szó! Valaha az egészség a mindennapi élet része volt. Vagy megvolt, vagy hamar lehetett alulról szagolni az ibolyát. A múlt században elkezdődött egy folyamat, mely révén az orvos és gyógyszertudmomány hétmérföldes lépésekkel kezdte el ontani egészségünk védelmébe érdekében a különböző pirulákat. Miközben a nyugati társadalom egészségszínvonala egyre alacsonyabb. Egyre többen küszködnek keringési, emésztőrendszeri problémákkal, szinte mindenkit fojtogat az allergia és más civilizációs ártalmak mint például az elhízás.

Hol rontottuk el? Miként lehetséges a sok látszólagos erőfeszítés ellenére? A válasz egyszerű: a nyugati ember eltávolodott a természettől. Habár még a mai napig divatos azt mondani, hogy nagyapáink megették a mindennapi szalonnájuk és a reggelenkénti kisüsti sem hiányzott, mégis egészségesek voltak. Az azonban már kevésbé él az emlékezetekben, hogy anno a hús csak a gazdagok kiváltsága volt, évente néhányszor került az asztalra, másrészt nagyapáing, nagyanyáink halálukig aktív életmódot folytattak. Nem volt szükség fitneszteremre, hogy megőrizzék kondíciójukat. Életmódjuk közelített a növényi alapú táplákkozáshoz, rengeteg fizikai munkával párosítva. Bizonyára kemény világ volt.

Manapság a gépek és technológia világában, amikor már lassan a toaletre is gépkocsival megyünk, az élelmiszeripar századában, amikor szinte minden élelmiszer alapanyagból, szinte bármit elő lehet állítani a különböző aromák, adalékanyagok segítségével, természetesen minden más. Életformánk, táplálkozásunk, kultúránk, hozzáállásunk az élethez gyökeresen megváltozott. A mindennappi létért való küzdelmet felváltotta a civilizációs betegség megelőzéséért vagy kezeléséét vívott túlélés.
A kóla, chips és gyorséttermek világában egy olyan környezettel találjuk szemben magunkat, melyek egyértelműen ellenünk hajtják a malmot. A többszörös feldolgozáson átesett élelmiszerek, csak úgy kerülhetnek a boltok polcára, majd személyes fogyasztásunkra, ha azokat előbb tartósították, adalékanyagokkal vonzóvá tették(különben ki enné meg), aromákkal ízt adtak neki és természetesen megfelelő csomagoló eljárással tetszetőssé tették, hogy rögtön megakadjon rajta a szemünk. Ezzel párhuzamosan egyre inkább szorulnak ki a természetes élelmiszerek, étkek étrendünkből. Oly világban élünk, amikor ciki a saláta, a kásákról meg csak a mesékben hallottunk. Van helyette cukrozott műzli, UHT tej, mely már fél éve a dobozban rohad, akár átvitt, akár a szó szoros értelmében.

Ne lepődjünk meg tehát, ha egyszer betellik a pohár, és miután 20 évet cipeltük túlsúlyunkat, szívünk felmondja a szolgáltot, alkoholmániánk, cigaretta szenvedélyünk nyomán csődöt jelent tüdőnk, májuk. Panaszkodunk a visszereinkre, melyre egyre inkább a csodakenőcs sem használ. És jön a trombózis, agyvérzérzés, hogy végleg búcsut inthessünk teljesnek hitt életünknek.
Elhízás. Sokakat érintő kérdés, mely köré a legnagyobb gyógyszer és szépségipar épül. Miliók küszködnek felesleges terhükkel, csodatablettákban, étrendekben, különböző módszerekben reménykedve azon szándék nélkül hogy változtassanak életmódjukon, és ezzel életükön is.

Mert ahogy az álló víz, ha nem folyik bele friss víz: megposhad; így ha az ember nem cselekszik időben igazodva a pilanatnyi helyzetéhez, bizony jön a pangás és végül az elmúlás szele jő.
Életmódváltoztatás. Milyen kevesen merik ezeket a szavakat kiejteni. Nem egy hétre, nem is egy hónapra szorítom össze a fogam, hanem egy életre vállalok felelősséget lelkem templomáért, mely megadja nekünk azt az isteni lehetőséget, hogy szolgáljunk, jót tegyünk, legyünk jók, élvezzük az életet, egyszerüen legyünk boldogságban és harmóniában.
Oly könnyű megígérni, hogy X idő alatt Y eredményt érsz el, ha a kúra végeztével minden folytatódik tovább. S ezzel újra a verem mélyén vergődünk, mint a csapdába esett állat, mely nem tud kiszabadulni. Ilyenek vagyunk mi is: megrögzött szokásaink vermében küszködünk és ha egy kis időre sikerül is kimásznunk, ha nem temetjük be a gödröt egy életre, azaz nem oldjuk meg a problémánkat, bizony könnyen a mélyben vagyunk.

Változőás. Változás. Változás. Szó mely varázspálcaként hathat életünkre. S miben kell megváltoznunk? Először is természtesen gondolkodásunkban, szemléleteinkben kell rendet raknunk. Ahogy az elnyűtt pulóverre sincs szükség, úgy engedjük el ezeket a rossz beidegzett szokásokat, ideákat. S így pozitív gondolatokkal tellve a tettek mezejére lépve végre elkötelezettek lehetünk létünk, egészségünk javításban, jó közérzetünk harmóniánk fenntartásában. Bizonyára nem lesz könnnyű, mert az érzékek nagy csábítással húznak a nem megfelelő irányba, de szilárd hittel, kitartással minden cél elérhető. Mi vagyunk sorsunk irányítói, a kezünkben van a gyeplő, nem a lovak vezetik a kocsit.

Vajon felmerült e bárkiben is, hogy miért van kudarcra ítélve annyi diéta, s mi a közös is bennük. Az, hogy "halott" dolog köré építik fel téves eszmerendszerük. Igen, a húsevésre gondolok. A hús nem természetes összetevője táplálékunknak minőségéből adódoan, lévén hogy halott anyag. Egy állat kimult teste, tele a halál pillanatában felgyülemlett félelemmel, toxinnal. S a mérhetetlen szenvedés, mely igazán nagy ár, hogy egy falat kerüljön a tányérunkra.
Élő természetes táplálék, e kulcsszóval foglalható össze a természtes és egyben egészséges táplálkozás fő jellemzője. Nem véletlen, hogy haladó orvosok reménytelennek hitt rákos betegeket hoztak vissza a sír széléről kizárólag növényi étrendre alapozva. Ilyen erő van a természetes növényi táplálékokban, melyet oly régen elhajítottunk magunktúl. S gondoljunk bele, ha rákos emberek beteg sejtjei meggyógyultak, bárki szinte bármilyen betegségből felgyógyulhat, mert ilyen csodálatos a természet. Megadta nekünk azt az életelixírt, amely alár 120 év egészségre is elegendő lenne...

Szerencsére egyre többen ismerik fel a természetes növényi étrend előnyeit és látják be, nincs szükségünk a többszörösen feldolgozott élelmiszeripar által különböző anyagokkal túladagolt "mesterségek műanyagokra". Pozitív hozzáálással, hittel, tenni akarással bizony hegyeket vagyunk képesek meghozgatni.
Ahogy Mahatma Gandhi India hatalmas egyénisége mondta: "Légy Te az a változás, amit látni szeretnél"
Igen, merjünk a változás gyeplőjét megfogni életünk gyökeres megváltoztatásával, s tegyünk testünk, lelkünk harmóniájáért egészségéért.
Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Diéta, fogyókúra, hízókúra

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron