Egy különleges böjti nap: az Ekadasi

Egy különleges böjti nap: az Ekadasi

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. júl. 6., szer. 13:01

Boldogságot!
A hinduizmus lelki tanitásainak szerves része a különféle böjtök ismertetése, mind gyakorlati betartását, mind lelki eredményeinek ismertetése terén.
Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb az Ekadasi napja, melyről röviden szeretnék beszámolni, annak reményében, hogy segitségére lehet akár egy valakinek is.

„Öt csónak várja a világi létezés óceánjában fuldokló embereket: az Úr Visnu, a Bhagavad-gítá, SrimatiTulaszi-déví, a tehén és az Ekádasi.” (Az Úr Krsna Garudához, a Garuda Puránában)

„Nekem valamennyi növény közül a Tulaszi, a hónapok közül a Kártika, a zarándokhelyek közül szeretett Dvárakám és az összes nap közül az Ekádasi a legkedvesebb.” (Padma Purána, Uttará Khanda 112.3)

„Ha valaki Ekádasin böjtöl, elégetem valamennyi bűnét, és megajándékozom transzcendentális hajlékommal… Bizony, az Ekádasi a legérdemdúsabb nap mindenféle bűn megsemmisítésére, és azért jelent meg, hogy mindenkinek hasznára váljon.” (Az Úr Krsna Ardzsunához, 1. fejezet)

Az Ekádasi az önmegtartoztatás napja, amelyet rendszeresen megtartanak azok, akik szanátana-dharmát vagy Krsna-tudatot követik.
Eka jelentése „egy”, és dasi a dasa szó nőnemű alakja, amely „tizet” jelent. Ekádasi tehát minden hónap sötét illetve világos felének tizenegyedik napja. Ezeken a különleges napokon a hivők tartózkodnak a gabonaféléktől és a hűvelyestől az étkezésben.


Mind a nyugati, mind az ájurvédikus orvostudomány ajánlja a böjtöt az egészség fenntartása és javítása érdekében. Sőt a modern biológusok és a régi bölcsek egyetértenek abban, hogy a böjt fizikailag és mentálisan is jobbá tesz. Ezért természetesen megértjük, hogy az Ekádasi böjt sok betegséget megelőz és gyógyít.

„Amikor böjtölünk, a kiegyensúlyozatlan dosák egyensúlyba kerülnek, a gyomor tüze fokozódik, a test és az elme rendbejönnek. Ezen túlmenően fizikailag könnyűek leszünk, egészséges lesz az étvágyunk és a szomjúságunk, kedvesek leszünk az emberekhez, jó lesz az emésztésünk, erőt, energiát, lelkesedést kapunk.” (Ájurvéda: Athágahrdajam 1.3)

„A böjt előnyei: az érzék- és cselekvő szervek tisztasága, a salakanyagok megfelelő ürítése, a test könnyűsége, jó étvágya, az éhség és szomjúság kellő időben történő jelentkezése, a hasűri szervek megtisztulása, a belek és torok megszabadítása a lepedékektől, a testi feszültség feloldása, vidámság és a restség elkerülése.” (Ájurvéda:Szútraszthánam 14.17)

Általában a böjt azt jelenti, hogy ételtől és italtól teljesen tartózkodunk. Ha ezt valaki lehetetlennek találja, csak egyszer, délután egyen valamit, amiben nincsenek gabonafélék és hüvelyesek.
Ez az étkezés – amit naktának vagy vacsorának neveznek – a következőkből állhat: föld alatt termett gyökerek, gyümölcs, víz, tejtermékek, diófélék, és főzelékek (kivéve gomba). Próbáljuk meg, hogy Ekádasin ne igyunk többször, mint egyszer, és ne vegyünk magunkhoz egynél többször ételt.

Ha valaki teljesen képtelen böjtölni, komoly betegsége vagy emelkedett kora miatt, keressen fel egy nagyon fejlett lelket, és adjon neki valami adományt.

Miután gondosan, a szabályok és előírások követésével megtartottuk a böjtöt Ekádasin, azt Dvádasin ( a másnap), a napkelte után két és fél órán belül meg kell törni.
Ez a megtörés azt jelenti, hogy gabonaféle ételt fogyasztunk el.

„A Brahma-vaivarta Purána elmondja, hogy aki Ekádasi napján böjtöl, az megszabadul a bűnös tettek minden visszahatásától, és fejlődni fog jámbor életében. Az alapelv nem csupán az, hogy böjtöljünk, hanem hogy erősítsük Krsnába vetett hitünket, és mélyítsük el szeretetünket Iránta.
Az Ekádasin betartott böjt valódi célja az, hogy csökkentsük a test igényeit, időnket pedig az Úr szolgálatára fordítsuk azzal, hogy tudatosabb lelki tetteket végzünk.

„Aki csak egyetlen brahmacsárit megetet, tízszer annyi érdemet nyer, mint az, aki tíz jó bráhmanát vendégel meg a saját házában. De a brahmacsári táplálásával nyert érdem ezerszeresét szerzi meg az, aki földet ajándékoz egy tiszteletreméltó, de szűkölködő bráhmanának, és ezerszer többet, mint amennyit azzal szerezne, hogy feleségül ad egy szűz leányt egy fiatal, művelt, felelős férfihez. Ennél is tízszer kedvezőbb gyermekeket nevelni a lelki ösvényen, semmi jutalmat nem várva el viszonzásul. Még ennél is tízszer jobb azonban ehető magvakat adni az éhezőknek. Bizony, az a legeslegjobb, ha adományokat adunk a szükséget szenvedőknek, ennél soha sem volt és nem is lesz jobb adományozás.
Ó Kunti fia, az összes ősatya és a félistenek a mennyben nagyon elégedettek lesznek, ha valaki ehető magvakat adományoz. De le sem lehet mérni, mennyi érdemet nyer az, aki teljes böjtöt tart Ekádasin. Ó Ardzsuna, legkiválóbb a Kuruk között, ez az érdem olyan nagy, hogy még a félistenek sem tudják felfogni, és ennek az érdemnek a felét szerzi meg az, aki Ekádasin csak vacsorát fogyaszt.

Ezért mindenkit arra kérünk, hogy használja ki a civilizált emberi létforma nagy ajándékát, fogjon hozzá az Úr tiszta odaadó szolgálatához, szabaduljon meg a születéstől, öregségtől, betegségtől, haláltól, és térjen haza, vissza az Istenséghez.
Az Ekádasi helyes betartása nagyon sokat segít a tiszta, odaadó szolgálatban lelki fejlődésünkben.
Mindenkit felkérünk, vegyen részt az Ekádasi böjt ünnepén.Dátum: 2005. május 08. vasárnap, 09:00 Küldte: boldogsag
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Diéta, fogyókúra, hízókúra

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron