Családi reakciók

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

HozzászólásSzerző: Puding » 2005. aug. 25., csüt. 14:47

Sziasztok! Én új vagyok, mármint régóta olvaslak Titeket, de most gondoltam h hozzáisszólok a dolgokhoz... :)
Én 3,5 éve vagyok vegetáriánus (lakto-vega). Nekem a szüleim először nem örültek, eleinte anyu 2félét próbált főzni,de mostmár Ők is leszoktak a húsevésről nagy átlagban, nagyon keveset esznek. Most végre megtanultam főzni, csináltam Nekik indiai vegetáriánus ételeket és nagyon ízlett Nekik! Rájöttem h ez jó hogyha megtanulok főzni,mert ha csinálok sok, változatos vega kaját (anyu mindig azon panaszkodik h nemtud már mit csinálni...) akkor megfogják láttni mennyire ízletesebb, egészségesebb és jobb így az élet! Bár ezt eddig is láthatták rajtam,mert én csak pozitív változásokat éreztem azóta. Sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozotabb vagyok, tisztának és egészségesnek érzem magam. Ha látok vmi húst és felfordul a gyomrom, mindig elbezsélgetek magammal, hogy 3,5éve vega vagyok, tiszta növényi táplálékot eszek, kitisztult már a szervezetem, úgyh nyugi... ált. hatásos :)
Egyébként alkoholt se iszok (abstinens vagyok), és dohányzásellenes vagyok nagyon, olvastam azt a topicot is, hát igen kiborító hogy mennyire nem figyelnek másra az emberek, de ezt majd inkább ott... :)
Egy jóideje már az E-számokat is nagyon figyelem, szerencsére megtudtam szerezni a teljes listát. Csak azttudnám miért ide írom a "bemutatkozásom", kicsit túl hosszú lett... bocsánat, na jól kezdem.. :oops: :( bef. Sok szeretettel, Béke, N.
*Ahimsa*Vegetarian*
Puding
Újonc

Hsz: 6

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. aug. 25., csüt. 16:39

Sok-sok szeretettel üdvözlünk!!!

Alma
Jablko
Törzsvendég

Hsz: 222

HozzászólásSzerző: Puding » 2005. aug. 25., csüt. 20:14

köszi :D
*Ahimsa*Vegetarian*
Puding
Újonc

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. aug. 26., pén. 10:56

Örülünk Neked! Csak így tovább!
Parsifal
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: kicsifa » 2005. szept. 24., szomb. 12:37

Sziasztok. szintén, énis régóta olvaslak titeket de csk most jutottam el a hozzászólásig is:) .Nme olyn rég vagyok vegetáriánus de megfigyeltem hogy azóta énis sokkal boldogabb vagyok jobban érzem mgam. Jóérzéssel tölt el hogy semmilyen földi élőlénynek nem eszem meg a húsát hogy enm érzem úgy hogy a lelekemen szárad valamelyest a haláluk.Egyik napról a másikra hagytam fel a húsevéssel miaután az interneten böngészve találtam képeket és videókat a nagyüzemi állattartás témában. Rettenetesen megrázott.Voltak akik aztmondták hogy minek "csinálod" ennek úgyis csak eszmei értéke van senkinek nem segítesz vele nem egy emberen fog múlni azsem hogy afrikából kevesebb gabonát exportálnaak az usába és hasonlók. De legelsősörban énis a saját lelkiismeretem miatt hagytam abba a húsevést.Kicsit még vannak problémáim aváltozatos étrendel a szója elkészítésével de már alakul. MIvel még iskolába járok néha eléggé ledöbbenek hogy mennyire nincs megoldva az hogy akár a büfében húsnélküli szendvicset evgyek ezzel is voltak gondjaim mivel csak sonkásat meg szalámsat csinálnak, a menzaétkeztetés sem megoldott vegetáriánusoknak , és ha vegetáriánust gyros-t kérek a gyrososnál még neki áll följebb és elkezd evszekedni velem hogy az nem is gyros akkor vegyke mást. jÓLENNE HA több ember értené meg hogy ez nem egy földönkívüli extrakülönleges dolog hanem atermészettel egybeolvadás egyik nagyonfontos lépése .Írtam a lapfórumra:) nemnagyon ír oda senki:)
kicsifa
Újonc

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. szept. 25., vas. 9:29

Szia Kicsifa, üdvözlünk!
Sajnos így van,aki vegetáriánus, annak általában magának kell megoldania az étkezését... a suliban nincs más, aki vegi lenne, és össze tudnátok fogni? Akkor talán a büfés is látná, hogy van ilyen ételekre igény. Bár én valahogy leszoktam arról, hogy olyan helyen keressek ennivalót, ahol nem tartanak nekem valót, így aztán a büfékben nem sokat forgok.
Tegnap részt kellett vennem egy szüreti bálban, ahol gulyáslevest adtak, és csodálkoztak, hogy miért nem eszem meg a levest és hagyom ott a húst :? :( . Igaz, rendesek voltak, mert a konyhából küldtek sütit - amit megetettem a többiekkel - én pedig inkább a díszletre vetettem szemet (volt egy csomó alma meg szőlő :D )
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: kicsifa » 2005. szept. 25., vas. 11:43

Igaz én sem tartok sokszor a büfé irányába már:) inkább hozok magammal otthonról kaját...Igen sokszor van ebből is probléma hogy bárhova mész ilyen szüretre pl vagy vendégségbe szinte mindig valmi húsosat dugnak az orrod alá.A legtöbb embernek szinte mindig hús kerül a tányérjár afőzelék hússal spagetti hússal . hús kruplival. Néha adódnak kellemetlen helyzetek. De aztmondom nekem ez abszolút megéri!
amugy mandula te hány éves vagy:)? a neved alapján gondolom lány:)
kicsifa
Újonc

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. szept. 25., vas. 14:48

Ma épp egy SPAR-ban jártam és már ott is felfedeztem egy kis bio polcot. Egyre több boltba pakolnak be egészséges élelmiszereket is.

A szüretben az a jó, hogy a vega nem hal éhen :wink:

Az a legjobb, ha az ember megtanul főzni.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Eszti » 2005. szept. 25., vas. 16:04

Sziasztok!
4 éve vagyok vega, viszont a családommal ezt még mindig nem sikerült elfogadtatnom. Apám szerint ez abnormális dolog, mert szerinte az ember eredendően húsevő (az ősember is húst evett...) meg hogy a fogazatunk alapján is húsevőnek kellene lenni, stb. Sajnálom, hogy ennyire szűk látókörű! És ezzel sajnos nagyon sok ember így van.
Mára anyukám kezdi felfogni, hogy ez nem csak "pillanatnyi elmezavar" nálam, sőt amikor megmutattam neki az Egy borjúlélek monológját, amit gondolom legtöbben ismertek, láthatóan elgondolkozott rajta...
Az étkezést úgy szoktam megoldani, hogy magamnak készítem el a dolgokat, viszont ha nincs időm, akkor köretet eszek salátával!
Ha anyukám húslevest főz, mindig mondja, hogy legalább a levéből egyek, azzal még nem eszem meg a húst. Én persze rögtön érvelek, hogy attól még szegény állat nem kapja vissza az életét, ha nem eszem meg a húsát!
Vegetából és sok zöldségből szoktam levest főzni és nagyon finom!
Bocsi ha hosszúra nyúltam, köszönöm hogy meghallgattatok!
Eszti
Eszti
Inkább olvas

Hsz: 10

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. szept. 25., vas. 16:11

Szia Eszti!

Igen, nehezen értik meg a családtagjaink, környezetünk, hogy az már nem igazán vegetárius étel, amely a hússal együtt készül.

Id. Schirilla a húslevest hullateának hívta, hiszen a zöldségek meleltt kifő minden méreganyag is a húsból a levesbe. :?

Én 17 év vegetárius étkezés után mondhatom neked, hogy a szüleink még ekkorra se barátkoznak meg a gondolattal :roll:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. szept. 25., vas. 17:14

Akik még nem tudják egészen megérteni, hogy miért vagyunk vegetáriánusok, azoknak akárhányszor elmagyarázhatjuk, annyiszor meg fogják kérdezni, miért nem esszük meg, ami együtt főtt a hússal... egyelőre. De a jóindulat általában megvan.
A vegiknek szerencséjük,mert rákényszerülnek, hogy megtanuljanak maguknak ételt készíteni :) (én 13 évesen lettem vegi, így hagyományos értelemben nem is tudok főzni, és tíz év alatt nem is tanultam meg) Vagy képesek vagyunk olyat is megenni, amit mások nem néznek ételszámba, és miközben mi jókedvűen falatozunk, még sajnálnak is bennünket :wink:
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. szept. 25., vas. 17:17

Szia Eszti!
Én vegán vagyok 1 kerek éve. A szüleimnek semmi gondja ezzel, egyszerűen elfogadják, hogy most már nem kell nekem főzni, ha otthon vagyok. Sőt, a bátyám és anyukám is egyre egészségesebben étkezik, egyre kevesebb húst esznek. Apukám nem változtatott semmi, egymást mellett eszegetünk - én almát, ő fehér kenyeret kolbival. :)
Az a legfontosabb, hogy elfogadjuk egymást. Ha nem veszed fel magadra azt, amit mondanak - csak azért mondják, mert tudják, hogy ők erre képtelenek lennének (!) -, akkor egy idő után abbahagyják. Türelmesnek kell lenni és közvetve vagy közvetlenük biztosítani kell őket arról, hogy a különbözőségek ellenére szeretitek és elfogadjátok egymást. Akkor lassan meg fog szűnni a bennük rejtőzködő 'félelem', aminek sok oka lehet...

Üdv, Anna
Jablko
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: kicsifa » 2005. szept. 25., vas. 17:29

Amugy én is észrevettem , hogy több helyre bepakolnak bio pocokat a anagyáruházakban meg kívül szinte mindig van egy!általában az van , hogy én bemegyek anya pedig ad pénzt , hogy jó ehhez neki nincs türelme én meg bevásárolok bulátát meg iylen dolgokat csipssz helyett a családnak amiről mmár kezdenek leszokni4 sőt a testvérem is aki kifejezetten imádja az egészségtelen kajákat és irtózik a zöldségektl belátta , hogy miylen finom a paprikás gabonagyolyó:) .Mivl én nemrég vagyok vegi anyu még nemigazán fogta fel néha megkérdezi . hogy nem kérek-e felvágottat én meg szépen hárítok.:) Nmekam az a legfőbb bajom , hogy mindenki azzal jön , hogy ezzel nem avgyok hasznára senkinek meg szép szép az eszme de semmit sem ér.Mintha a lelkiismeretem pl szintén egy semmibevevendő dolog lenne.Meg bárki meghallja , hogy nem eszem már húst elkezdi hogy ne , hogy most előálj azzal hogy miből készül a virsli meg a májkrém.Mintha minden vegetáriánus megszállott "térítő" lenne.Különben meg nekem az a véleményme hogy nagyn sok ember elbújik az "amiről nem ttudok az nem fáj" cimű dolog mögé.Nagyon nagy kár.
kicsifa
Újonc

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. szept. 25., vas. 17:43

A térítés minden kezdetkor előbukkan az embereknél, egyszerűen el kell hagyni ezt a szokást. Mindenki elsősorban önmagát figyelje, ha ő egészséges, akkor majd úgyis tud segíteni másokon, de ezt csak akkor tegye, ha kérik, vagy ha erősen érzi, hogy szükség van rá. (!)

Furcsa szöveg a "nem vagy hasznára senkinek". Hm. Elsősorban magaddal teszel jót és azokkal az állatokkal, akiket nem gyilkolnak le miattad. De ha lelkileg és testileg egészséges leszel, akkor már a társadalomnak is segítesz. Mert ha körülnézünk, nem éppen egészséges társadalom látványa fogad bennünket. A változtatás az egyének kezében van és így tud begyűrűzni - a személyes pozitív példa hatására - a családokba is az egészséges életmód és életszemlélet. Én elég optimista vagyok ezzel kapcsolatban, mert a környezetemben már tapasztalok változásokat. :D :P :lol:
Jablko
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: flower » 2005. szept. 25., vas. 21:16

Én már kb másfél éve vagyok vegi, de ma megkérdezte anyukám, hogy nem ettem e volna a tegnapi májkrémes szendvicskrémből, mert ők megették faterral, és hogy nem baj e? Hogy nem ettem volna e belőle.... ??? Még mindig megkérdezi, mert szerinte nem lehet tudni. De megmondtam már neki, hogy ezt én eldöntöttem, és soha többet nem fogok enni húst! Mert undorodom tőle!! Nem bírnám megenni. Nem azért mert aszkéta vagyok és kínzom magam azzal, hogy ne meszem "finom" falatokat. Hanem mert nem kell!!
Egyébként ha legközelebb megkérdezi valaki hogy miért nem eszem, azt mondom hogy nem szeretem és kész. Felesleges az állatokról meg az egészségről beszélni.. hacsak nem direkt ezt kérdezik. Régebben én is térítgetni akartam, de nem jött be. :?
flower
Grafomán

Hsz: 786

ElőzőKövetkező

Vissza: Vegi család, gyerekek