A laboratóriumi állatok világnapjának margójára

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

A laboratóriumi állatok világnapjának margójára

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 17., kedd 12:45

Dátum: 2007. április 28. szombat, 02:10 Küldte: nawesh

Április 24-én van a laboratóriumi állatok világnapja. A statisztika szerint ezen a napon is elpusztult az állatkísérletek miatt legalább 300 ezer állat..

Nem fehér és fekete a dolog. Biztosan más lenne a hozzáállásom, ha a gyermekem (vagy önző módon akár saját magam) teszem azt gyógyíthatatlan beteg lennék és a remény (?) azt mutatná, néhány állatkísérlettel megtalálható a gyógyszer.

Persze katolikus/keresztény módon úgy is hozzáállhatnék, hogy a betegség, a fájdalom tűrése keresztényi alázatra nevel. Nincs szükség gyógyszerre. Vajon Szent Ferenc, vagy Pió atya szedett gyógyszert a stigmái által okozott fájdalom enyhítésére?

Megfogalmazhatnám ugyanezt hindu felfogásban is: ha az a karmám, hogy gyógyíthatatlan beteg legyek, akkor miért küzdjek a karmám ellen, úgy is át kell mennem rajta.

De a tudomány halad, és egyre több betegséget képesek vagyunk meggyógyítani. Az is keresztényi cselekedet, ha embertársaink szenvedéseit enyhítjük, az is pozitív karma, ha meggyógyítunk a beteget.

Kérdés, mennyire etikus ezt állatok millióinak értelmetlen szenvedése és halála árán?

A világon évente 110 millió állaton kísérleteznek. (Ez szinte elenyésző a 60 milliárd (!) állatból, akiket az ember kizsákmányol.). Az Unióban 11 millió állat szenved az állatkísérletektől. Magyarországon 2005-ben majd 300 ezer... (Tulajdonképpen van előrelépés, mert 2000-ben még 600 ezer állatot használtak ki. Ha ilyen tempóban haladunk, talán 2035-re meg is szűnnek kis hazánkban az állatkísérletek.

Nos, érdekes adatokat olvashatunk még. 2005-ben a 297 ezer állatkísérletből 7800 állatot használtak gyógyszerek kidolgozásához. Ennek a 7800 állatnak a harmada belepusztult a kísérletbe. De vajon milyen jellegű kísérletekre használták a fennmaradó kb. 289 ezer állatot?

A legnagyobb részüket valószínűleg a kozmetikai ipar és a hadiipar. 1998 óta Magyarországon tilos kozmetikai és lőszeripari termékek tesztelése állatokon. (Ezzel egyébként megelőztük hat évvel az Uniót), de az alapanyagok tesztelése megengedett... Egyelőre 2009-ig. S ha az erős lobbyérdekek győznek, lehet, hogy még engedékenyebb lesz a törvény...

Ha gyógyíthatatlan beteg lennék, biztosan máshogy állnék a dologhoz.... De nem vagyok boldog, hogy állatok értelmetlen halála árán jobb (?) ránctalanító krémek, vagy fegyverek készülnek.

Naiv vagyok? Talán a "10 millió aláírás" a laboratóriumi állatokon is segít? http://www.animalsmatter.org/

Forrás: Magyar Nemzet, 2007. április 24. 17. oldal

Nawesh---------------------------------------------------------------

Re: A laboratóriumi állatok világnapjának margójára
Küldte: baraka Dátum: 2007. április 28. szombat, 09:51


Fura dolog ez. Az élet valóban nem fekete és nem fehér. De vannak dolgok, amik igenis azok. Például az állatok kínzása.

Ebben a kérdésben nem lehet engedni, azt hiszem. Ugyanis a mottó, ami a két szín közé ékelődik a megengedéssel: a cél szentesítheti az eszközt. És ez nagyon veszélyes dolog. Mert akkor tulajdonképpen kreáltam egy megengedhető tartományt, ami aztán egyre tágul... Ennek a mottónak a jegyében igazolható a kegyetlenség. Hiszen az ÉN ÉN ÉN kicsi életemről van szó. Ha rólam van szó, akkor pusztulhat más...

Nagyon jól vagyunk hipnotizálva. Elhisszük hogy állatokon lehet és kell kísérletezni gyógyszerek kifejlesztése miatt. A kozmetikumok és fegyverek az más tészta, mert ott nem a kis - majdnem mondtam hogy milyen - életünkről van szó...

Szeretném felhíni a figyelmedet arra, hogy ezen a földön régen voltak sámánok, füvesemberek, garabonciások, bábák és akkor egyéb, újabb keletű gyógyító eljárásokat még nem is soroltam mint a Bach-virágterápiát, a homeopátiát, és még ott vannak a keleti gyógyító rendszerek. A ma embere ezeket hajítja ki az ablakon, és elhiszi a gyógyszermaffiának azt, hogy szükséges a léte. A gyógyításnak és megismerésnek mindig is lesznek más útjai és módjai arra, hogy megtalálja a gyógymódokat anélkül, hogy szörnyeteggé válna. Régen nem kínoztak állatokat azért, hogy a saját bőrüket mentsék. Egyszer úgyis meg kell halnunk mindannyiunknak, és a gyógyulás mindig a betegen múlik, és nem a gyógyszeren vagy az orvoson. Minden betegség nagyon is személyesen hozzánk tartozik, végig kell élnünk és csinálnunk, mert nem véletlenül pottyanik ránk. Nem egy szükséges rossz, amit feltétlenül el kell nyomni és kerülni. Ha odáig elmegyünk csak hogy mentsük az irhánkat, hogy a mi életünkért cserébe elvesszük állatok ezreinek életét, azt hiszem szörnyeteggé válunk...

Keresztényként, meg hinduként csak elveszni lehet a parancsolatok tengerében, de kérdem én, a belső igaz törvény honnan jöhet csak? Egyetlen ránk erőltetett hamis identitás és hamis erkölcsiség sem fog ezekre a kérdésekre választ adni. A válasz ott van a szívünkben, bennünk. És a szívnek nincs sem neme, sem bőrszíne, sem vallási hovatartozása. A szív semleges, és mindig igazat mond, míg az erkölcsi rendszereink ebben a kérdésben megbuktak.

Ha megengedhetőnek tartom állatok kínzását és gyilkolását, az kufárság és kereskedői szellem. Jézus az ilyen felfogásúakat űzte ki a templomból. Mert üzletelnek Istennel. Jaj, csak ÉN ÉN ÉN megmeneküljek, cserébe napestig satsangokra és misére járok és meditálok és jógázom és zengem a nevedet, látod, én jófiú/jókislány vagyok. De azért mentsd meg az életemet. Az sem baj, ha más szenvedése és halála árán. Majd gyónok és böjtölök napestig, és akkor így az üzlet rendben is, vagy nem?

Baraka azt gondolja, hogy NEM. Persze mindenkinek megvan és meglehet a maga véleménye és hozzáállása a dologhoz. Én csak egy másik nézőpontot mutattam meg. Azt, amiről Jézus azt mondta: a szelídek öröklik ezt a földet.---------------------------------------------------------------

Re: A laboratóriumi állatok világnapjának margójára
Küldte: Parsifal (arpa@uw.hu) Dátum: 2007. április 28. szombat, 15:48


Előző hozzászólás értékelése: *****


---------------------------------------------------------------

Re: A laboratóriumi állatok világnapjának margójára
Küldte: ata Dátum: 2007. április 28. szombat, 17:41

Csatlakozom az értékeléshez *****
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: A laboratóriumi állatok világnapjának margójára

HozzászólásSzerző: soulkeeper1234 » 2016. aug. 10., szer. 6:56

hogy a mi életünkért cserébe elvesszük állatok ezreinek életét, azt hiszem szörnyeteggé válunk...
goldenslot
soulkeeper1234
Néha írogat
 
Hsz: 31
Csatlakozott: 2015. szept. 16., szer. 10:48


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron