Graham a terülj terülj asztalkámhoz szokott, és Florida déli részén él, ahol minden van. Amerikában egyébként is min den van, amit a világban termesztenek. és önmagában Amerikában is mindent lehet termeszteni, mert a déli részein minden megterem, a trópusi övezet peremén van.
Én azt mondanám, hogy mindent lehet, HA NYERS. Túlehetjük magokkal is magunkat időnként. Ha az nyers, a testnek nem okoz súlyos gondot. Pl. megehetünk 10-15 dkg tökmagot. Ha az nyers egész biztos semmi bajunk nem lesz. Az unciányi ajánlás az ideális, de ha nyers mennyiségi magevésben találjuk magunkat, különösen ilyenkor, télen, amikor kevesebb a gyümi s a zöld, akkor sincs katasztrófa. Egy a lényeg, nyers legyen. Mert a dolog úgy működik, hogy rendszeresen, naponta ezt úgysem csináljuk, és akkor meg eloszlik a mennyisége a nagy átlagban.
Ha a magok feltártak, vízzel puhított és jól elturmixol, akkor ilyen keverékekben is jól megemésztődik, mindamellett, hogy igen tápláló keveréket alkot. Sokkal értékesebbek, ezek a növényi magkeverékek, mint bármely hőkezelt hús, tojás, vagy tej.
Ezek ugyanis a sok egyéb rossz tulajdonságaik mellet is patogénok. Ugyanis legtöbbje állattalan körülmények közt nevelt, stresszes, boldogtalan, szomorú, halálfélelemben és terrorban élő szerencsétlen minek láttam meg a napvilágot kis lény húsa vére és szaporító képlete, mely önmaga is beteg, patogénhordozó, energetikailag és immunológiailag igen gyenge anyag, melyet nem mondanék igazi tápláléknak, még egy húsevőnek sem. Ez a nagy átlag, persze van egészségesebb és még egészségesebb állati termék is, de a nagy átlag a leukémiás, és e-colis húst eszi és veszi a boltokban, most a többi patogén összetevőről nem beszélek és ezzel folyamatosan infekcionálja magát stressbenn tartva az immunrendszerét.
A tatár beefsteak pl. az egyik leg patogénebb étel. Egy ilyennek egy falatjával súlyos férgességet, e-coli, és egyéb patogén vírust nyel be az ember. A mindenevők bélrendszere, tele van férgekkel és annak kokonjaival. Amikor egy mindenevő átáll a vegán étrendre a kokonok hónapokig még távoznak a székletében.
Így ha úgy érzed többlet fehérjére van szükséged pl., egyél rendszeresen tökmagot. Annál nagyobb, és értékesebb fehérje bevitel kevés van, mert a spenót a tojáést megveri biol értékben is, fehérje tartalomban meg majdnem kétszeres mennyiség van benne. De ne a kereskedelemben kaphatóakat edd, hanem vegyél Nagydobosit, és azt edd., Én heti 1 et veszek, amit a héten meg is eszek, teljes magjait és a belső harmadát.A spenóttal is lehet fullozni emellé, és a hüvejescsíra + olajos vagy csonthéjas mag meg a 3. szuperfehérje.
Igen, a hüvelyes csírák jobbak, mint a gabona, különösen tápláló, ha az említett párosításban esszük.
A gabonák közül írtam már mik alkalmasak kis mértékű, igazából nem tudom minek fogyasztásra, a többi alkalmatlan, mert többet árt, mint használ.
Ilyen téli napokon a fentiekkel dúsítható az étkezés. Vannak bizonyos extra zsenge mirelit zöldborsók, melyeket úgy érzem nyersek, szerintem az ipar sem látta értelmét ezek blansírozására. De az igen értékes borsócsirát előállíthatjuk magunk is. Mindkettő jó, a sárga és a zöld is egyaránt, egy fokkal talán a zöldborsó jobb.
Egyébként pont azt kell enni, amiket írtam, nézd vissza, ez 6 éves tapasztalat és magyar viszonyokra adaptált téli cselekvés és elérhetőség.
Zöld belű brazil sárgadinnye 99 Ft/kg, mandarin 199 Ft/ kg, mangó drága 690/db az Auchanban.
Spenótokat lehet kapni, vannak ládás csokorspenótok is.
Avokádónak is magas biol. értékű a benne lévő 2 tömegszázalék fehérje.