80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 25., kedd 10:48

Sziasztok!

Gyümi és fokhagyma hm :hmm: érdekes párosítás. :D -lehet, hogy én is kipróbálom.
Bár úgy tudom, és úgy is érzem hogy a fokhagyma már nem tartozik az igazi emberi kaják közé, de kúraszerűen biztos jó lehet.

Iván szerinted ha valaki érzékenyebb a gluténre akkor eheti pl. a csiráztatott búzát?
Csíráztatok egy adagot, kíváncsi vagyok néhány dologra. :roll:

Még egy kérdés:
Ha ilyen gabona, vagy hüvelyes csírákból "tejeket" akarunk csinálni, akkor azt elég csak jól leturmixolni, vagy a végén át is kéne szűrni?

Szerintem a turmixgép mindenképp jó segítség annak aki csak pár éve nyersevő. -nekem is ez a Gatling puskám. 8) :D
Majd tíz év után, vagy még később, ha már minden sejtünk átalakult a nyersek fogyasztásához és elértük amit szeretnénk, akkor talán elhagyható.
A nyersekre való átálláskor nem az a veszély fenyeget, hogy túl sok hasznos anyag szívódik fel, hanem pont az a baj, hogy még nem jutunk elég tápanyaghoz. -úgyhogy számomra ez egyenlőre nem is kérdés.

Illetve most sem kötelező senkinek turmixolni. Ha valaki úgy érzi, hogy puszta rágással is maradéktalanul ki tudja nyerni a nyers kajákban rejlő tápanyagot akkor hát rajta. :D

A krumplicukrot nem igazán ismerem, de soha nem is voltam érte oda, így nem is nagyon érdekelt.

Iván még annyit, hogy pont azért jó néha kicsit elkalandozni, mert onnan visszatérve érezni igazán, hogy hol is a helyünk. :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 25., kedd 12:50

smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 25., kedd 14:40

A teljes gabonák fő gondja a korpa. A glutén az egy hiszti. Az nem olyan súlyos gond. A korpa viszont nagy gond. Ugyanis majd amikor csíráztatod, akkor rágd ki a búzát. A végén egy szúrós barna korpaállományt kapsz. Ez irritálja már a torkot is, a belekben meg mucust képez, ami lerontja a tápanyagfeltáródást és felszívást. A gabonák ráadásul savasítanak is. A kopasz zab esetében is sajna ez van, mert soha nem tudnak olyan tiszta terméket árulni, amiben ne lenne részben, vagy teljesen héjas magszem. Ez semmilyen formában nem jó, ha bekerül, még akkor sem, ha turmixal összetört, vagy szűrt lé, bár ez utóbbiban a leginkább kint marad, ahol a helye van.
De a gabonatej az nem olyan ízletes, mint más magtejek, mert önmagában a gabona sem ízletes, és a testnek elég vak is ráadásul, könnyű túlenni magunkat. Mindamellett sok addiktív vegyület van benne (ópionidok pl., glutén stb.)
Azért jobb a kuszkusz, amit zöld búzából és napon szárítanak, mert ez nem tartalmaz korpát.
Kérdés, hogy ez nyers e? Mert könnyen duzzad, szinte nyers duzzasztással és turmixolással is ehető.
Magtejnek használhatjuk a búzatejet, de megenni nem javaslom a teljes búzacsírát, vagy áztatott gabona semmilyen formáját, mert nem jó a bélnek a korpatartalma miatt.
Igazából még a csöveskukinak a héja sem jó. Én egyébként mindig csak kiszívom szezonban, és igyekszem a héjat rajtahagyni a csövön, amennyire tudom.
Talán a fehér rizs, vagy a teljesen korpátlanított zabrizs, és az említett egész magos kuszkusz (nem a macerált kuszkusz) alkalmas kis mennyiségben, néha emberi fogyasztásra. Más gabonában igazából nem tudom mi lehet az élvezet. Nekem sem a köles, sem a quinó, vagy egyéb gabonák nem jönnek be. Íztelenek, vagy mondhatjuk úgy is nem ízesek önmagukban. Persze az emberek ízesítik, hőkezelik, és úgy képesek csak ehetővé tenni. Csakhogy tényleg az a helyezet, hogy mindent a maga természetes állapotában, kint a természetben, és minden eszköz és manipuláció mentesen kéne megenni. ha így tekintek a búzakalászra, és a teljes értékű búzára, akkor a számunkra ehetetlen és nem jelent táplálkozási élvezetet.

Valóban igaz, hogy azért kellő elkalandozni, hogy rádöbbenjünk újra és újra, milyen hihetetlen szerencsénk van, hogy megmutatták nekünk, mi az igazán helyes út. Mert lehet gondolkodni másban is, de ha az nem a természetből direkt kerül az asztalra nyersen, akkor az a hazugságok sorát gyarapítja.

A hőkezelt ételek meg becsapják és elrontják a testet, és egy kitartó nyersevő érzi a terheltségüket az is biztos.

:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 25., kedd 16:12

Kösz Iván! :D -azé jó az "öreg" a házná.

Mint írtam egy ideje, gondolkodtam azon, hogy jó lenne a fehérjére kicsit rágyúrni. -persze nem túlzásba vive a dolgot.
A hüvelyes csírák nem igazán ízlenek, ezért gondoltam, hogy teszek egy próbát valamilyen gabonával.
Mondjuk a hüvelyes a fehérje miatt biztos jobb lenne, már csak azért is mert több mint duplája van benn (és sok lizin). :roll:
A gabonákban lévő sok számunkra kedvezőtlen anyag miatt szerinted inkább érdemesebb lenne a hüvelyes csírákkal próbálkozni? -bár ezekről is mondanak minden félét, hogy miért nem jó. :?
A hüvelyesekből amúgy szoktak ilyen "tejformákat" csinálni?

Amúgy nekem is inkább a magtejek jönnének be -ha már erről van szó-, de ott meg már sok lenne a zsír.

Kösz!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. dec. 25., kedd 19:04

Iván - olvastam a krumplicukor gyártását, ha arra céloztál. Főzéssel választják szét a keményítőt... de ez nem azt jelenti, hogy a krumplicukor az főtt krumpli. :) Én eddig nem is tudtam, hogy miből van, de ha tényleg nagyrészt csak glükóz, vagyis közvetlenül felszívódó cukor, akkor teszek vele egy próbát, mert amúgy is szeretem. Hogy van-e különbség a szintetikus meg az emésztéssel szétválasztott glükóz között, azt nem tudom. A természetben ilyen formában nyilván nem fordul elő, de nem hiszem, hogy ez olyan, mint a főtt étel. A főtt étellel az a baj, hogy salakanyag. A kenyéren is érzem, hogy salakosít, a glükóz meg vagy felszívódik, vagy zsírként raktározódik - elméletileg. Volt nemrég egy kis dextrózom, az nem jött be. A datolya bejön, de kell egy homogénebb anyag, ami mindennel elvegyül. Mert lássuk be, hiány van az édes gyümikből. Ráadásul a nyári piaci kínálattal sem voltam megelégedve.
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 25., kedd 19:11

Szerintem jobb kerülni az ilyen tiszta cukrot, max egy kicsit edzés után.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 25., kedd 20:34

A fehérje császár sok van a növényvilágban, de főleg más-más ételcsoport keverékekbe, de önmagában is található jó néhány. Azonban nekünk nem kell a komplex fehérje, mégis jó, ha van. Ilyen komplexek, a hüvelyes csirák+olajos vagy csonthéjas magok. A hüvelyesek közül a legjobb, a beluga fekete lencse, mangó bab, csicseri borsó és zöld vagy sárgaborsó, vagy még a lednek. Babok közül az adzuki ami talán még alkalmas csíráztatásra. Tejük nem az igazi.
Magok közül jó a tökmag, dió, mandula, mák, mogyoró, szezám mag(barna, vagy fekete), kender, chia , napraforgócsíra, lenmag. Ezeket tudjuk beszerezni nyersen, a többi, kereskedelemben kapható magfajta az nem nyers sajna. Természetesen ezek nem mindegyike halálosan kinyírt, sok közülük hordoz életet, de csírázni a félholt sem képes sajna.
Időnként brazildiót lehet enni, mert az a 4-5 szem az nem egyensúly felborító még.
Önmagában is erőteljes fehérje hordozók a tökmag, spenót, spárga, zöldborsó+ csemege kuki, stb.
Nem kell a gyümiknél koncentráltabb cukros étel. Már az aszalványok is sajna egyensúly felborítók, ezért azokat minimalizálni kell. Ha a gyümi érett, annak cukortartalma a kész mennyiség számunkra, ilyen módon egy egyszerű édes alma, vagy édes narancs, mandarin is már tökéletesen elegendő. És akkor nem beszéltünk a dinnye, szőlő, füge, banán datolya magasabb cukortartalmáról.
Az étrendben 1 db édesgyüminek kell ott lennie napi szinten ez a fő szabály egész évben, és akkor éhesek nem maradhatunk.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 26., szer. 13:22

Kösz Iván! :D

A fehérjéhez még egy gondolat:
Szerintem Graham túl "szigorúan" bánik bizonyos dolgokkal, köztük a fehérjével is.
A könyv 145. oldalán is ír például a "túladagolás" veszélyeiről, de ahogy olvasom inkább a hagyományos táplálkozásból és az állati fehérjékből indul ki.
Szerintem külön kéne választani az állati és a növényi fehérjét, teljesen máshogy viselkedik a kettő.
Ha növényiből napi 10 garmmal többet ennénk az szerintem nem okozna semmilyen különösebb problémát, viszont ha ennyivel kevesebb jut be a valóban szükségesnél az már igen. (az állati már kis mértékben is problémás, nem hogy "túladagolva", de ez minket most nem érint)

Továbbá -így visszagondolva- egyéb "kiegészítők" terén is lehetne megengedőbb. -pl. ilyen-olyan csírák, magok, búzafűlé, akár még az algákon is el lehetne gondolkodni alkalomadtán, kúraszerűen stb. (ezekről nem igen tesz említést, vagy ha igen akkor is inkább negatív értelemben)

Ha minden úgy működne ahogy elképzeli és tényleg a paradicsomban élnénk, 100 féle gyümi és mindenféle zöld közt akkor persze ezekre nem lenne szükség.
Bár szerintem anno a dzsungelben is ehettünk olyan "bigyókat" amiket ma szuperkaja kategóriába sorolunk/sorolnánk és azt mondjuk, hogy ezekre nincs szükség, ha esszük változatosan a zöldeket meg a gyümiket. Pedig lehet, hogy akár még ezek is részei a "természetes étrendünknek". -csak nem mennyiségben fogyasztva.
Meg ugye a hazai változatosság, lehet, hogy már csak ezért is szerepelnie kellene az említett dolgoknak a mindennapi ételeink közt, hogy az esetleges hiányosságokat pótolja.
Persze mint tudjuk lényegében mindenben van minden csak eltérő arányban, és így mondhatnánk, hogy nem kell mást enni csak a nekünk valóból többet. De ezért ez nem olyan egyszerű, 1 kiló szegényesebb zöld helyett nehéz megenni 2 kilót.

Na mindegy, csak kicsit elgondolkodtam :roll: , talán az említett dolgok is állhatnak az ilyen "úgy ennék valamit újat" szindróma mögött. -amiről az elmúlt napokban szó volt.
Ha több oldalról támogatjuk meg a dolgot akkor nagy valószínűséggel kisebb az esély a hiányokra, ami miatt a szervezet esetleg sóvárgásba kezdene.

Csak a pontosítás kedvéért:
Akkor, -ha jól veszem ki a szavaidból- szerinted a hüvelyescsíra még mindig sokkal inkább embernek valóbb mint a gabonacsíra?

Szép napot! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 27., csüt. 9:28

Graham a terülj terülj asztalkámhoz szokott, és Florida déli részén él, ahol minden van. Amerikában egyébként is min den van, amit a világban termesztenek. és önmagában Amerikában is mindent lehet termeszteni, mert a déli részein minden megterem, a trópusi övezet peremén van.
Én azt mondanám, hogy mindent lehet, HA NYERS. Túlehetjük magokkal is magunkat időnként. Ha az nyers, a testnek nem okoz súlyos gondot. Pl. megehetünk 10-15 dkg tökmagot. Ha az nyers egész biztos semmi bajunk nem lesz. Az unciányi ajánlás az ideális, de ha nyers mennyiségi magevésben találjuk magunkat, különösen ilyenkor, télen, amikor kevesebb a gyümi s a zöld, akkor sincs katasztrófa. Egy a lényeg, nyers legyen. Mert a dolog úgy működik, hogy rendszeresen, naponta ezt úgysem csináljuk, és akkor meg eloszlik a mennyisége a nagy átlagban.
Ha a magok feltártak, vízzel puhított és jól elturmixol, akkor ilyen keverékekben is jól megemésztődik, mindamellett, hogy igen tápláló keveréket alkot. Sokkal értékesebbek, ezek a növényi magkeverékek, mint bármely hőkezelt hús, tojás, vagy tej.
Ezek ugyanis a sok egyéb rossz tulajdonságaik mellet is patogénok. Ugyanis legtöbbje állattalan körülmények közt nevelt, stresszes, boldogtalan, szomorú, halálfélelemben és terrorban élő szerencsétlen minek láttam meg a napvilágot kis lény húsa vére és szaporító képlete, mely önmaga is beteg, patogénhordozó, energetikailag és immunológiailag igen gyenge anyag, melyet nem mondanék igazi tápláléknak, még egy húsevőnek sem. Ez a nagy átlag, persze van egészségesebb és még egészségesebb állati termék is, de a nagy átlag a leukémiás, és e-colis húst eszi és veszi a boltokban, most a többi patogén összetevőről nem beszélek és ezzel folyamatosan infekcionálja magát stressbenn tartva az immunrendszerét.
A tatár beefsteak pl. az egyik leg patogénebb étel. Egy ilyennek egy falatjával súlyos férgességet, e-coli, és egyéb patogén vírust nyel be az ember. A mindenevők bélrendszere, tele van férgekkel és annak kokonjaival. Amikor egy mindenevő átáll a vegán étrendre a kokonok hónapokig még távoznak a székletében.

Így ha úgy érzed többlet fehérjére van szükséged pl., egyél rendszeresen tökmagot. Annál nagyobb, és értékesebb fehérje bevitel kevés van, mert a spenót a tojáést megveri biol értékben is, fehérje tartalomban meg majdnem kétszeres mennyiség van benne. De ne a kereskedelemben kaphatóakat edd, hanem vegyél Nagydobosit, és azt edd., Én heti 1 et veszek, amit a héten meg is eszek, teljes magjait és a belső harmadát.A spenóttal is lehet fullozni emellé, és a hüvejescsíra + olajos vagy csonthéjas mag meg a 3. szuperfehérje.

Igen, a hüvelyes csírák jobbak, mint a gabona, különösen tápláló, ha az említett párosításban esszük.
A gabonák közül írtam már mik alkalmasak kis mértékű, igazából nem tudom minek fogyasztásra, a többi alkalmatlan, mert többet árt, mint használ.
Ilyen téli napokon a fentiekkel dúsítható az étkezés. Vannak bizonyos extra zsenge mirelit zöldborsók, melyeket úgy érzem nyersek, szerintem az ipar sem látta értelmét ezek blansírozására. De az igen értékes borsócsirát előállíthatjuk magunk is. Mindkettő jó, a sárga és a zöld is egyaránt, egy fokkal talán a zöldborsó jobb.

Egyébként pont azt kell enni, amiket írtam, nézd vissza, ez 6 éves tapasztalat és magyar viszonyokra adaptált téli cselekvés és elérhetőség.

Zöld belű brazil sárgadinnye 99 Ft/kg, mandarin 199 Ft/ kg, mangó drága 690/db az Auchanban.

Spenótokat lehet kapni, vannak ládás csokorspenótok is.
Avokádónak is magas biol. értékű a benne lévő 2 tömegszázalék fehérje.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 27., csüt. 11:04

Iván ismét csak: :div180: :D

Gondoltam kicsit "csínosítgatok" a 811-emen. :D

Az algákról amúgy mi a véleményed?
Valószínűleg az ember soha nem evett ínyen trutyit a maga természetes formájában, de könnyen lehet, hogy a "sűrű sötét rengeteg" mélyén találkozhatott valamilyen hasonló összetételű "szuper kajával".
Ez utóbbihoz most nehéz lenne hozzáférni, viszont helyettesíthetné néhanapján mondjuk valamilyen alga. -de most én is csak hangosan gondolkodom. :roll:

Egyébként ezek az ipari cuccok nekem sem igazán szimpatikusak, mert míg egy csíramagnál, vagy búzafűnél azért látjuk, hogy mit eszünk meg, de itt csak bízhatunk abban, hogy valóban az van a dobozban és onnan is származik mint amit ráírtak. :hmm:

Ezek a ilyen-olyan kiegészítésen leginkább azért jutottak eszembe, mert ilyenkor így pótolhatnák az amúgy szegényesebb választék hiányosságait.
A sokat emlegetett banánnal nem is az az igazi bajom, hogy unalmas, mert ezt még valahogy meg lehet oldani, hanem inkább az, hogy az ilyen egyhangúság miatt esetleg elesik/eleshet az ember olyan anyagoktól amikre amúgy szüksége lenne/lehetne. -viszont az említett dolgokkal ezt is kiküszöbölhetnénk. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 27., csüt. 14:38

A táplálkozás változatossá tételére az emberi kreativitásnak nincsenek határai. Minden íz leképezhető egy másik étel keverékéből, még állati termékek ízei is. Persze nem cél ezek leképezése, de annak, aki átmenetes, annak könnyebb az elválás a régi ízektől.

Jelenleg 2 cég foglalkozik nyers tel készítéssel.
http://www.youtube.com/watch?v=s67tJEVRZt8

és a
http://www.vegafood.hu/main/main.php?pa ... l_akademia

Ezen ételek alternatívaként hasznosak, KB a fele átvehető és a hibái kijavíthatóak.
3 hibájuk van sajna:
- fele rossz párosítás sajna.
-túl fűszeresek és sósak, tehát célszerű megtanulni egyet-egyet és elkészíteni annak kevésbé fűszeres változatát.
-nem nyers minden alapanyag, amiről azt hiszik, hogy nyers
Mindezek mellett nagyon jó kezdeményezés, alkalomszerűen nagyon hasznos, különösen télen, és van mit tanulni az alkotóktól. Úgyhogy mindenképpen támogatandó!

Az algákkal nem élek, mert egyrészt nem hiszem el, hogy nyersen kaphatóak, másrészt ugyanazt elérjük a mi zöldjeinkkel is. A jód meg van a joidaquában, és a napraforgó csírában, és valamennyi nyers növényben van annyi, különösen akkor, ha bio, amennyi még a magyar szegényes ellátottság esetén is elegendő.
De akinek szimpik az algák, lehet fogyasztani.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 27., csüt. 15:16

Sziasztok!
Iván!
Sajnos neked is csak azt mondhatom, mint a többieknek, akik azt kérdezték, hogyan készítem a kenyeremet.
Amit most is mondok és máskor mondtam, hogy a recept titkos, és mikor szabadalmaztattam, utána 5 évig a kutya se akarta megvenni, de lehet, hogy ellopták, többek között az amerikaiak is. De ezzel én nem foglalkozom, mert ugyanazt nekem is nehéz volt újra "megtanulnom", és ha bárki akarná csinálni, biztosan elrontaná. Rettenetesen macerás és sok fontos mozzanata van, amit el lehet szúrni. Ez is az oka, hogy nem adom tovább a receptet. Emellett a gyártása drága, és a mai tömeggyártásra állt multivilág úgyse állna rá. Múltok is írtam, hogy ez a kenyér komoly népélelmezési kiegészítő lehetne, de csak szigorúan ebben a formában, só és minden egyéb adalék nélkül, csakis teljes, törésmentes bio-tönkölybúzából és vízből.

De, ami a fő: csak hőkezeléssel lesz olyan, hogy egyáltalán fogyasztható legyen. És ez valóban aggályos lehet , de azért fordultam ismét hozzá, mert az 54 kilós súlyom már zavart, az erőm se volt olyan, mint most. És minden tünet, ami már az újbóli csekély mennyiségű fogyasztása óta szinte elmúlt, a másfél éves szigorú nyers és 811-es kúra alatt alig módosult, és talán erősödött is némelyik.

Az esszénus kenyeret is próbáltam és ebben a formában rossz, nehezen emészthető, ezért értelmetlen foglalkozni vele.
Ezzel én ezt a témát már a magam számára lezártam. Csak táplálékkiegészítőként tudom elképzelni és főleg paradicsommal fogyasztom. Minden további nélkül ki tudom hagyni néhány napig. A mostani súlyom visszaállt a 60-62 kilóra és az éjszakai felkelések száma is 2-3-ra redukálódott, ha este már nem viszem túlzásba a gyümölcsevést.

Ennél sokkal jobb hír azonban, hogy az 50 forintos (!) 14 khaki szilva mindegyike finom és lassanként mind megérik, de ma találtam egy szép magot az egyikben! El is vetettem, ez biztosan az, mert egy nagyobb barna babhoz hasonló, egészséges és csíraképes mag. Lehet, hogy visszafajzott az egyik szülőjére, de az se baj, mert a mostani vadalanyba oltva, talán még jobb is lesz, mint anélkül lenne. De meghagyom az ebből kihajtó fácskát is. Szóval szeretek ilyesmivel kísérletezni, és minden magot elvetek, amit találok.

Nem akartam az újbóli kenyérevést itt reklámozni, mert nem kezdtem volna megint enni, ha kielégítő lett volna a 811 magyarországi gyakorlása. Továbbra is fenntartom, hogy ha a sors olyan helyre vetne, ahol minden finomság adott volna, mint, amit a videókon láttunk, eszembe se jutna mást enni, mint ezeket! De még eljöhet annak is az ideje, hogy valami más, tiszta és nyers ételt tudok a kenyér helyébe illeszteni, bármennyire is egyedülálló és értékes is. Senki se gondolja, hogy most ezután én is feladom a 23 éves gyakorlatomat, mert amit itt tanultam az eddigiek közül a legfontosabb volt, vagyis a gyümölcs elsődlegességének tudása. De egyúttal azt is leszűrtem, hogy nekem a napi gyümölcsválaszték ezzel együtt teljesen kielégítő, nem vágyom semmi magra és más dologra (kivéve persze a sok különleges és finom gyümölcsöt.) Sok mindent szeretnék még magam termeszteni és közel az az idő, mikor az Éden teljes pompájában valóban el fogja látni a családomat minden földi jóval! Itt ki tudom kísérletezni azokat a zsenge magokat is, amelyeket csak helyben és a megfelelő érési szinten ajánlatos fogyasztani, kis mennyiségben.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 27., csüt. 15:23

ok, Gábor.

Nem mintha kenyeret akarnék enni. Ha meg hőkezelt akkor meg nem is érdekel.
Egyébként jól csinálod, az igazi a magmentes 811, ami már a 955, ami job mint a 811, de azt bírni kell idegenergiával. Nyáron könnyű, ilyenkor kicsit nehezebb, de koránt sem lehetetlen, ha az ember hőközpontja már helyre állt. Egyébként meg minden megvalósítható még télen is, csak hit kérdés. Az amiben az ember hisz erősen és következetesen,az megvalósul.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 27., csüt. 15:27

Azért annyit még hozzátennék a kenyér témához, hogy a "sütés" még elképzelhető lehet, akár vákuumban is, amit ki fogok próbálni, de most se lehet túl magas a belső hőmérséklete, mert a gázsütő olyan alacsonyra van állíttatva, a szakemberek által, hogy teljesen le se lehet tekerni takarékra, mert elalszik. Ezért a sütőforma maga is levesz belőle, mínusz a kenyér külseje, és akár kézzel is ki lehet venni. Ugyan meg tudom mérni a maghőmérsékletet is, és ez nem lehet 50-60°C-nál több, de lehet, hogy még annyi sincs. Valóban nagyon gazdag enzimekben, mert minden nap változik az íze, és csak akkor áll be nagyjából egyforma ízűre, mikor teljesen kiszárad, majd a közepe nem is szárad ki teljesen és végül megpenészedik. Vagyis a kenyér már másnap is "életre kel" és ezáltal akár nyersnek is tekinthető. Az íze nem savanyú, hanem leginkább az érett búzamag ízére hasonlít. "Megszárítva" fogyasztom (feleségem csak 1 pici szeletet ebédre, és ő még a pirítóba se teszi melegíteni se), mert nálam a naponta változó formája is teltséget, emésztési problémákat okoz. Szárítva viszont könnyen emészthető, persze nem magában, hanem lédús zöldségekkel fogyasztva.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 27., csüt. 15:30

Kösz Iván!
Még várjuk meg a vákuumos módszert, ami még tovább drágítja... A magnélküliséget én a gyümölcsök cserélgetésével, és a nagyobb mennyiségükkel oldom meg. Egyébként én is meglennék a kenyér nélkül, ha most lennék kb4 0 éves legalább, de még ez a meccs nincs lefutva, és bármi elképzelhető a jövőben pro és kontra.
Stoner
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10