Könnyen lehet, hogy az olajos magokkal kapcsolatban igazad van, én is sokat kísérletezek velük.
Ha késő délután a zöldek társaságában megeszek egy kis marékkal (kb. 3 dkg) másnap érzem, hogy nincs éppen pozitív hatása. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy néha ez elcsúszik este 7-8 közé -ami ugye nem szerencsés-, és gyakran az is megesik, hogy ellinkeskedem rendesen beáztatni.
Valószínűleg Te érzékenyebb vagy ezen a téren mint mi, de ez számunkra is jelzés lehet.
Mert mi még lehet, hogy kevésbé érezzük a hatását, de ettől még bennünk is ezek a folyamatok játszódnak le. -a baj csak az, hogy eléggé szeretem ezeket a magokat. (szezám, tök, stb. ) -még jó hogy az avokádó nem tartozik ide.
(lehet, hogy hülye kérdés lesz
Szerinted / szerintetek ha mondjuk a szezámmagot, (vagy valamelyik másikat) jól beáztatjuk, majd utána újra kiszárítjuk, akkor az enzimgátlók újra aktiválódhatnak, vagy pedig ezek "kiáznak", semlegesítődnek az áztatás során, és már nem "jönnek vissza" újra. -én ez utóbbira tippelnék, de a fenyetuggya.
A szezámmal az a gondom, hogy az aprósága miatt elég nehéz jól összerágni, ezért le szoktam darálni. -a nagyobb magokkal nincs ilyen probléma.
De ugye beáztatás után vizesen nem viszi a daráló (a turmix sem igazán) ezért szárazon szoktam darálni, s eztán áztatom be kicsit vagy teszem a zöldekhez, esetleg a löcsóba.
Viszont ha darálás után áztatom be akkor már nem lehet róla leönteni az áztatóvizet, meg összekaszabolva valószínűleg már nem is tudnak lejátszódni azok a biológiai folyamatok mint egy egész mag esetében.
Ezért gondoltam arra, hogy áztatás (hogy az enzimgátlókat kiiktassuk), majd szárítás a darálás miatt, s eztán hozzákeverni a kajához, hogy "visszavizesedjen". -bár így kicsit már macerásabb.
Igazából nem csinálok belőle akkora ügyet mint ahogy látszik