Szerző: Stoner » 2012. dec. 23., vas. 15:29
Sziasztok!
Feladtátok a leckét...Háát.. Az ember gondókodik és ezt-azt próbálkozik...Azonban az idő és a tapasztalat ezekre a kérdésekre már választ is adott. A krumpli nem, hogy nyersen, de főve se jó semmire. Rost sincs benne, és nem azért nem lehet nyersen megenni, mert van. Ha van is, az nem oszt, nem szoroz. A fehérrépában viszont van rost is keményítő is és fehérje is. Mennyiséget enni belőle mégis kockázatos, de azért ilyenkor jól jöhet kevés belőle. Ha krumpli, akkor miért nem csicsóka? A burgonya és a napraforgó között van, rengeteg ásványi anyag és speciális keményítő (inulin) van benne, ami kifejezetten javít az anyagcserén és a cukorfelszívódáson. Nem szabad főzni, ezt még Marinéni is tudja, aki árulja. A vadaknak is vetnek és ki se irtható. Télen a vadak azon maradnak életben. Volt egy ismerősöm, aki vetett pár tővel, aztán oda se nézett a rétre, és 1-2 év múlva az égész csicsókaerdő lett. Jöttek is rá a disznók rendesen. Ilyenkor simán meg lehet enni párat, de én se szedtem ki még a földből. Lehet, hogy a pockok lesznek a fogyasztók... De van egyéb is, pl édesburgonya. A jam volt nekem is, meg persze édesburgonya is. Ezek is jók nyersen is de nem sok. A jam eléggé gusztustalanul nyálkás, és az íze se valami nagy show. De mióta nem eszünk (nem is lehet kapni, vagy csak ritkán), egy cseppet sem hiányzik. Az is fontos tudomány, hogy ezekből sokféle nem jó egy étkezésben. Ami számomra kielégítővé vált, a kobakosok, bár az uborka tényleg eléggé hűt, viszont jó nedvdús. A paradicsom csak külön jöhet szóba, és az se mindenkinél. Ja: és a khaki a világ legjobb gyümölcse, de tudni kell, hogyan. Csak teljesen puha formájában. Nálunk pl 50 Ft volt, és éppen kidobás előtt, megvettem az összeset. Egyik se volt rossz csak sérült egy kicsit, mert dobálták, mikor puha volt. Nekem jó, hogy nem értenek hozzá, mert jókat falunk belőle. Féltem egy kicsit reggel, hogy esetleg besokallok kettőtől, de semmi bajom nem lett tőle. Sajnos, (ezt is meséltem) én kivégeztem, ami nekem volt, pedig isteni szépek és sok is volt rajta. Ha tehetném, megint nevelnék a növényházban és erőlködöm, hogy kint is megéljen. Télen a legalkalmasabb, mivel igen édes, tartalmas, és pont karácsony táján érik; közeli rokona a naspolyának, egyébként meg az ében valamelyik leszármazottja is. Sajnos nincs helyi alanya úgy tudom.
Mi van a magokkal?
Hm. Az olajos magokról igen rossz a tapasztalatom, és ne mondja senki, hogy "Akinek gyulladásfokozó, az ne egye, de nekem nincs tőle semmi bajom." Mert, aki jelzi, az érzékenysége miatt, arra többinek is oda kell figyelnie! Nekem aztán mindenféle bajom volt és ettem is mindent, amit nem kellett volna. Volt egy év (már említettem), mikor a kenyér helyett olajos magtejeket ittam/ettem esténként és totál kikészültek a kezeim, fájt a derekam. Amióta rájöttem erre, semmi különösebb gondom nincs a hideggel. De ezt is mondtam már. A gond azzal van, hogy ugyan különbözünk, de egyezünk is és hiába alakultak ki kulináris szokások egyes ételekre, azokat senkinek sem szabad(na) enni. Ezt is beszéltük már. Amikor a kenyeremen kísérleteztem, próbálkoztam az összes gabonával, még a cikóriával is, amit az afrikaiak is fogyasztják és kenyeret is sütnek belőle. De egyedül a tönköly volt, ami alkalmas volt erre a technológiára. Ez is mutatja, hogy mennyire különleges. Mivel biztos vagyok benne, hogy a tönköly alapfokon is jó a lisztérzékenyeknek, de a glutén szótól mindenkinek frásza van, az én különleges eljárások során a glutén biztosan elbomlik. A radiesztéziás mérés is azt bizonyította, hogy a gyümölcs és a kenyerem egyaránt nagy energiájú életerős étel. Vagyis nincs különbség közte és azok között az ételek között, amelyek táplálnak minket. De minden érdeme mellett sem szabad "kalóriának", vagy "változatosság"-fokozónak használni, mert minden gabona éppen a mennyiségével és a nehezen átvehető, zárt, száraz, mindennel összeerjedő voltával, bármilyen formában sem "tömegétel"., legfeljebb "kiegészítő" tápszer. Kényszer, mert az ősök a húsfüggőségük és az ezzel járó izgágaságuk nyomán jöttek ide, ahol - valljuk be - nem lógnak duriánok és banánfüzérek lépten-nyomon.... Amikor a krumplit és a rizst egy kalap alá vesszük, alapfokon tévesztjük szem elől azt, hogy semmi köze annak a keményítőnek ami a rizsben van ahhoz, ami a krumpliban. Mégis éltek az írek-angolok krumplin és haltak is, mikor kiveszett pár száz évvel ezelőtt. Az, hogy az ember nem azonnal hal meg valamitől (hús-krumpli stb.) nem jelenti azt, hogy még attól emberi ételek. Ahhoz, hogy tisztán lássunk legalább 30 évig kell egyfélét enni. De, ha ezt a hússal, vagy krumplival tesszük, megkapjuk a magunkét. Azután már csak kapkodhatunk, hogy kimásszunk a csávából. Ugyanez a helyzet minden gabonával. Kivétel az én kis kenyérkém, aminek az előnyeit senki sem tudja "tudományosan" elsorolni, mert hiányzik pár millió hozzá. Nekem viszont nincs szükségem már semmiféle bizonyítékra, és nem kérdés, hogy a búza vagy más gabona milyen formában a legkedvezőbb és mivel, mikor kell enni. Csak azt tudom, hogy minden egyéb gabona igen rossz hatással volt rám, amikor fogyasztottam őket. Az pedig szintén ki van próbálva, hogy a tönköly egyéb formái (higgyétek el, millióféleképpen lehet variálni!) milyenek. Egyedül ez az egyféle mód az, ahogyan egyáltalán kis mennyiségben beleillik a növényi (egészséges) étkezés rendszerébe.
Amit mindenképpen tudni kell: a gabona emésztése lényegesen hosszabb ideig tart és belenyúlik a gyümölcsök emésztésébe is, azután a vastagbélben csúnyán összeerjed. kivéve, ha olyan kis mennyiségben és olyan formában (!) kerül elénk, ami éppen(!) elfogadható és eltűrhető. De az is jobb, ha pár napig kihagyjuk, és megfigyeljük, mikor, mit kíván a testünk, amíg nem kerül be a gabona megint.
Nemcsak a B12, hanem az a bonyolult enzimskála is nélkülözhetetlen, ami a tönköly sajátos szerkezetében van. De - mint ezerszer mondtam - minden egyéb mód, ahogyan elénk teszik egyaránt egészségtelen, akár rizs, akár árpa, akármi másfajta gabona legyen az. Mikor már mennyiségben tudjuk enni a gabonát, ki is készült az emésztőrendszerünk. Aztán várhatjuk a szervi gyengülést és a többi undorító hatást. De én ez alatta hosszú idő alatt láttam már "nagy" embereket köpönyeget váltani, és én se vagyok tévedhetetlen. Azonban van egy "ökonomikus" választék, ami a minimális és szükséges, de elegendő kategóriáiba is megállja a helyét. Ha...! Az ember nem kezdi:"Unom a banánt!!, nem elég változatos az étrendem!" Ilyenkor és máskor is a fejben kell helyre tenni a rendetlenséget!
Az enzimekkel nincs sok pláne, de azokat szigorúan meg kell jegyezni:
Vannak olyan enzimek, amelyek hőérzékenyek és vannak, amelyek hőállók, egy bizonyos határon belül. De önmagában azok megléte, vagy erős volta nem biztosítja a táplálóképességüket. De főleg pedig nem okozza azt a tiszta, édeni közérzetet, ami csak a gyümölcsök és megfelelő időben, környezetben fogyasztott zöldség-gyümölcsök, egyes kis mennyiségben megevett gyökerek. Az én szuper kenyeremet sem lehet és nem is szabad egyedül, nagy mennyiségben enni, mert megakasztja a gördülékeny emésztési folyamatot. A többi gabona ennél jóval nagyobb bajt csinál. Ez a "kenyér" gazdag enzimekben. Nem mindegy viszont, hogy milyenekben, hogy milyen a keményítő (vagy valami más, ami a keményítő "után" van). Mint tapasztalhatjátok, a levelek és gyümölcsök könnyed felvételén túl, szinte minden sokkal lassabb, nehezebb, nagyobb munkát adó, de a tömény keményítő és rengeteg erjesztő enzim...!
Egyébként pedig éppen ez a legnagyobb gond, hogy az enzimek hangsúlyozása mellett tudni kell, hogy mi a szerepük: a tápanyagok olyan szintre hozása, szétdarabolása, hogy közvetlenül elfogadja a testünk és, hogy az enzimek fehérjék. De nem az a szerepük, hogy gyorsan felduzzasszanak mindent belül, ami egyébként lassabban, de nem leragadva és megrothadva, hanem éppen a megfelelő helyen és módon épül be a testünkbe.
A víz szerepe döntő az enzimek számára. Az aszaltakban pl sok enzim van, de kevés víz. Ugyanez a helyzet a gabonákkal is, mivel a víz hatására indul meg robbanásszerűen az enzimek aktiválódása. Olyan aszalványok, amelyek gyümölcsből készülnek, a bennük levő cukor által is hosszú ideig eltarthatóak és a bennük levő "alvó" enzimek újra feléleszthetők a tiszta (H2O) desztillált vízzel, amit talán elég informálni, de végül is maga az aszalvány is informálja. Azonban ezt a képződött "lekvárt" sem szabad tovább tartani, még hűtőben sem, mivel nagyon gyorsan megerjed.
A sokak által ismeretlen, vagy ritkán látott aszalványok, mint a paradicsom, banán (azt látni néha), kiegészülgetnek minden egyéb zölddel. De nekem nem hiányoznak, úgyhogy csak a korábbi időkben próbálkoztam velük. Sokkal többet érnek a minél frissebb formában fogyasztott, vízzel jól ellátott formájukban. De, ha valaki hosszú útra készül, ahova kevés ételt vihet, de nem akar éhen halni, érdemes ilyeneket vinni. Csak: arra kell gondolni, hogy egy maréknyi aszalt paradicsom mennyi érett, nyers paradicsomból készült? És a hozzá tartozó vizet is vinni kéne, mert különben a testünkből vonja ki az emésztés!! És, hogy erre nem lehet teljes életmódot alapozni, csak átmenetileg, kényszerűségből élhetünk velük, sőt nem is "nasiként"!
Azonban, az emberek többsége nem képes ennyit "szarozni", hogy rájöjjön valamire, hanem az ízérzéke után megy. Az meg ugyanolyan elrontott, mint a gondolkodás, vagy az érzelem, vagy a test. Abból valamit kihozni, ami teljesen másként van kódolva, vagy inkább "dezorganizálva", mint a valódi, igen nehéz, mert minden egyes esetben rossz válaszokat találunk. A fejünkben és a testünkben semmi sem eredeti, miért lenne más az érzésünk?