80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 10:15

Kösz Iván!

Én sem akarok a kelleténél többet, csak annyit amennyi valóban kell, illetve annyit, hogy ez ne korlátozza mondjuk az izomfejlődést. De lényegében itt most 40 vagy 50 gramm napi összbevitelre gondolok, tehát nem egy eltúlzott mennyiségre.
Sőt ha jól sikerül összeválogatni akkor még az is lehet, hogy nem is kell lényegesen több, mert a most meglévő aránylag kevésből is többet sikerül a szervezetnek kihozni.
Egyébként már csak azért is érdemes törekedni a jó komplettálásra mert az olyan aminosav részeket amiket a szervezet nem tud felhasználni, egy úgynevezett dezamilációs folyamat révén kénytelen kiválasztani. -aminek éppenséggel nem fog a máj meg a vese örülni.
Ez hasonló ahhoz mint amikor a valaki a kelleténél több fehérjét eszik (akár első osztályú is lehet) és a felesleget ugye kiüríti.

Állatkísérletekben elég jól beigazolódott, hogyha mondjuk 5 hétig csak búzát kaptak, majd átunna 5 hétig csak lencsét, akkor kb, 2x 3x lassabban fejlődtek és gyengébbek is voltak mintha ezt a kaját vegyesen kapták volna, pedig midként esetben látszólag ugyanannyi fehérjét ettek.
Az talán nem szükséges, hogy minden kajánál precízen figyeljünk erre, (de nem árt ha megtesszük) viszont azért napi szinten jó ha ezt is szem előtt tartjuk, és ebből a szempontból jobb lehet ha egy nap eszünk almát, banánt, narancsot, khakit, kivit, ilyen-olyan zöldet, mintha egyik nap csak almát, másnap banánt, és így tovább...

Nem tudom Ti amúgy hogy vagytok vele de nekem a nagyon "tiszta" monoétkezések nem igazán jönnek be.
Pl egy nagy adag banán vagy más gyümi után általában mindig ennék valami mást valami sósat, vagy esetleg előbújik valamilyen régi kaja kívánalma. Persze ez nem azt jelenti, hogy a régi kaja kell hanem valami olyan anyag ami abban volt.
Ha az ember igazán éhesen áll neki enni akkor valószínűleg nem csak a cukrot fogja kívánni hanem az ásványokat, vitaminokat és nem utolsó sorban az aminosavakat is. -ezért is laktathat jobban és kielégítőbb egy jól összeállított de nem túlzásba vitt "kajakeverék" egy szimpla egyféle gyüminél.
Ahogy ugye szoktuk mondani, éhségere gyümi, majd ha ott marad a "kívánosság" akkor arra zöld vagy valami hasonló.
Ha nem éhesen eszünk akkor elég lehet csak ez vagy csak az, de ilyenkor meg ugyebár nem is kéne enni. :roll:
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 31., hétf. 10:28

Hüvelyes csíra+ olajos mag/csonthéjas mag+ zöldek, zöldségsaláták. Étkezés élőt fél órával lehet savas, félsavas lédús gyümit enni. Elvileg, ami nem édes gyümi, cítromlé, grapelé, mehet a salihoz kis mennyiségben, ha igényeljük.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 10:42

Szia Gábor!

Asszem kölcsönösen félreértettük egymást. -elnézésed kérem!

Amikor azt írtam, hogy "leves, második, édesség" akkor ezt csak példának hoztam fel, illetve elgondolkodtam azon, hogy ennek így mi értelme van. (na meg mondhatnám a gabonakolbászt is)
Szóval különösebben nem érdekel, nincs szándékomban, hogy e szerint állítsam össze az étrendemet, és mondhatnám, hogy abban a pillanatban át is siklottam felette, esetünkben teljesen lényegtelen, jelentéktelen dolognak tartom, ézért nem is gondoltam, hogy Te erre fogsz reagálni.

Akkortájt inkább a fehérjékről írtam Neked (amit sokkal lényegesebbnek tartok) és igazából, mondhatnám, inkább azt vártam, hogy erre reagálsz. -ez vihetett el rossz irányba.

"Én már régen lemondtam a "nyers kaja, mint a főtt" téveszméjét. Ez magát a korábbi szellemet hozza be és eleve rossz az alap. "

Arra gondoltam, hogy ez alatt valami olyanra dologra gondolsz, hogy a főtt ételeken élés ideje alatt megszerzett fehérjékkel/aminosavakkal kapcsolatos ismeretek a nyersekre nem érvényesek.
Remélem sikerült tisztázni. :D

Azzal én is nagyon egyetértek, hogyha nem vagyunk éhesek akkor legyen akármilyen is a kaja nem kell enni.
Tegnap este én is megjártam.
Előre elkészítettem egy "hagymás-babos" csírakeveréket avokádóval, tökkel, hogy kicsit érjenek össze az ízek, de amire "enni kellett volna" valahogy nem voltam éhes.
Viszont nem akartam, hogy kárba vesszen így azért legyűrtem. Nem volt rossz, de valószínűleg sokkal jobban ízlett volna ha éhesen állok neki.
Egyébkén új kajákat érdemes mindig jó éhesen kipróbálni, mert ha nem így teszünk, kevésbé fog ízleni, és rossz élmények maradnak bennünk velük kapcsolatban, és ezért fogjuk őket hanyagolni. -pedig jók lennének.

"Az étkezés nem élmény, hanem tisztán életfenntartó, üdvözítő áhítat."

Ezzel viszont nem igazán értek egyet.
Az evolúció során úgy alakultunk ki hogy két dologért kapunk igazán jutalmat.
Az egyik a szex :D mert valószínűleg ha az a bizonyos örömérzet elmaradna akkor nem sokat bíbelődnénk egymással és így lőttek a fajfenntartásnak, a másik viszont a kaja.
Minél táplálóbb, minél kalóriadúsabb ételt sikerül magunkhoz venni annál nagyobb a jutalom. -a gond csak az, hogyha valaki hozzászokik a jó nehéz kajákhoz akkor a szervezet ezt tekinti jónak és ezért jár a jutalom (itt sajna nem azt nézi, hogy egészséges e vagy sem), és innen aránylag nehéz visszaszokni az "egyszerű" gyümikre meg zöldekre.
Ha semmi jó érzés/élmény nem töltene el az étkezésen során akkor valószínűleg ezzel is kevesebbet foglalkoznánk, legyengülnénk és ismét csak veszélybe kerülne e túlélés. -e szerencsére nem így van. :D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. dec. 31., hétf. 10:50-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 31., hétf. 10:43

Jól látod.
Én is rájöttem már arra, hogy pl. 2 hét sárgabarack kúra egy folyamatosan egynemű monó étkezési ciklusban nem jó. Az embernek okosan kell vegyíteni 2, Max 3 étel keveréke az ideális, mert ez komplettál fehérjetartalomra, de nem terheli meg a szervezetet még.
Igazából jó párosok:
-Hüvelyes csíra, vagy zsenge zöld hüvelyes mag+ olajos mag vagy/és csonthéjas mag+ zöldek, zöldségsaláták
-ennek van fantázia szerint sok alkeveréke, és dúsítása pl. avokádóval, növényi olajjal, magfajta szám emeléssel stb.

-gyümik + zöldek
-ennek van alkeveréke szintén a gyümi és fajtaszám gazdagításával. Zöld mehet 3-5 is együtt, de gyümi 2-3 -nál ne legyen több, és összeillők.
-Harmadik keverék lehet aszalvány és gyümik turmixa, itt egész érdekes ízeket lehet kreálni.
Aszalvánnyal azonban még keverékekben se együk túl magunkat, ugyanis, túl koncentráltak, hogyha túl sok megy be a kiválasztó szervek elbánjanak velük, mert ha nem képesek, akkor a Candidát növesztjük kóros szintre.

Én ma már a gyümik mellé zöldeket eszem még reggel is, persze nem mindig, de elég gyakran.

Tehát igen is dúsítsuk az ételeket, és alkalmazzunk egyszerű, de ugyanakkor, s ez fontos, összeillő keverékeket.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. dec. 31., hétf. 11:27

Stoner írta:Ratti!
Most olvasom a korábbi reagálásodat a főtt, a "nyers, mint főtt" témára. Lehet, hogy zavarosan fogalmazok..
Tömören akartam mondani, de félreérthető volt? A Folyamattudatok, vagyis a szokások az embernél nem természetesek. Az állatok is egy idő után "emberi" szokásokat vesznek fel. Tehát ez általános törvényszerűség lehet. Ha az ember kis korától fogva egy szabályosnak hitt rendben él és ebből kizökken, vagy kizökkentik, legalább a kereteket szeretné ugyanolyan szabályok között tartani, mint korábban. Ezek az étkezés esetében: " Leves, második (sok állati rész+keményítő, kevés salátával/savanyúval), desszert, üdítő, kávé." Ez egy magyar "menü" . Néha a desszert (nyáron) gyümölcs, főleg dinnye. Lehet, hogy nekem eleve gyenge volt a gyomrom, de ezek után ki voltam ütve. Főleg, mikor a dinnye jött. A fő baj mindig, hogy az ember megkívánja, elkezdi enni és közben nem veszi észre, hogy rég mérgezi magát. Mikor megette, kis idő után jön a hatás, és már nincs mit tenni.
Ez a "rend" semmire se jó, csak a hízásra és az emésztési problémákra. Ha ugyanezt próbáljuk adaptálni a zöldétkezésre, ugyanabba a hibába esünk. Ezerszer mondtam: ha nincs "íze" egy nyers zöldnek, akkor:
1. nem vagyunk éhesek, vagyis nem kell ennünk. "Terápiásan" nem szabad enni. Ha nem érezzük jól magunkat, hiába eszünk valami nagyon kedvezőt. Az emésztőrendszer egy változó átmérőjű cső, ami felülről lefelé "folyik". A perisztaltika fejjel lefelé lógva is működik. Tehát, ha valami még nem jutott el a kívánt szakaszra, nem szabad utána olyat enni, ami gyorsabb haladást kíván. Ezért aggályos olyankor édesgyümölcsöt, vagy bármilyen nem zöldséggyümölcsöt enni, ami - egyrészt a gyorsabb vékonybél-felszívódása miatt olyan anyagokat juttat be a szervezetbe, melyek az éppen aktuális emésztést esetleg megzavarják, illetve a gyors továbbhaladásuk során "ütközhetnek" a lassabb emésztést-továbbhaladást okozó rostokban gazdagabb zöldségek-zöldséggyümölcsök, összetömörülő "adagjaival". Nem tudom, elég vizuális volt-e?
Még annyit, hogy a "hagyományos" étkezés főleg azért olyan, amilyen, mert miközben mohóságot vált ki, nem a testet, csak a drogos agyat elégíti ki, és a test továbbra is a valódi ételeket igényli. Az utolsó stáció, a desszert, pedig a drogozás nyilvánvaló emléke. Ha az ember elég és elég gazdag zöldsalátát eszik, akkor semmiféle más "élményre" nem vágyik.

Az étkezés nem élmény, hanem tisztán életfenntartó, üdvözítő áhítat. És most nyugodtan lehet hümmögni annak, aki nem így gondolja! Ettől még az ízeknek nem kell taszítónak, vagy zagyvának lenni. Az összeállításhoz sok tanulás és tapasztalat kell. A zöldségben a sárgarépa, paszternák, fehérrépa, cékla, csicsóka, tök, cukkini(!), édeskömény, káposzta, karfiol, édespaprika és az őrölt is (!), sőt az avokádó is, mind édes. De, aki ezt nem érzi, az vagy nem rág rendesen, vagy sózza az ételt, ami a legnagyobb ostobaság, mivel emiatt nem tudjuk élvezni a zöldségeket. A test sótöbblete már egy csipet só esetében is "kiüti" a zöldségekben levő komplex, és erős veseműködést okozó organikus sókat.
Szóval: nem a só itt a bibi?? Ugyanez a reakció a bármilyen főtt-párolt zöldség, vagy gabona esetében is, mert az ezekben levő organikus sókból a hőkezelés hatására "konyhasó", vagyis denaturált só lesz, ami ugyanúgy fékezi a vesét, és gátolja a zöldségekben levő só bevitelének vágyát.

Laci!
A hőkezelt állati semmilyen módon nem kerül be a megfelelő helyre és nem hoz létre megfelelő minőségű szöveteket. A tej már régen hőkezelt, ezért azt is ide kell sorolni. Hogy ez így van és hogy a hőkezelt állati legalább annyi gyulladást okoz, azt ne kelljen bizonygatnom!
A gyulladás=rossz vér. A nyirok és a vér, a sejtközötti állomány "szennyvíz"-szerű állaga a nyersekhez képest. Éppen tegnap értettünk egyet a feleségemmel ebben. Nálunk (kivéve az én múló autoimmunomat, de az is másfajta "gyulladás") nekünk semmiféle gyulladásunk évtizedek óta nincs! A lokális ügyek, mint a fogak, vagy a bőr egyes részeinek, a használat során elszenvedett, vagy a fogak esetében a mesterséges anyagok és a foganyag korábbi köszörülése, pótlások stb. miatti baktériumtelepek lokális "fertőzések", melyek megfelelő természetes gyógyanyagok, segédanyagok (szóda, zeolitpor, aromás levelek stb.) rendszeres használata esetén lassan, de biztosan megszűnnek. Az immunreakció a testben keringő szemétre való válasz, és a rengeteg különböző és egymást is erősítő rothadó, mérgező ellenséges anyag (nem csak fehérje!) miatt indul be és egy idő után az immunrendszer koordinációja teljesen megzavarodik.
Az immunrendszer legnagyobb bázisa a bélflóra. A testet tápláló és védő baktériumok rendszere. Könyörgöm:a főtt- zsiradékban sült állati" dolgok vajon milyen bélflórát hoznak létre??

Kösz Gabi bá,igaz ez csak belinkeltem ide nem az Én álláspontom:) január közepén kipróbálom 1 hónapig a napharcos árpát+rizsfehérjét+szuperzöldet+folyékony fémet semmit nem lökök mellé,( persze folyadék kell) mert ez állítólag elég,ja és még egy érdekességet mondtak nem nagyon lesz széklet mert nem lesz salakanyag na erre befizetek,srác azt mondta Ő nem kakil mert nincs mit beszarok ettől:) igaz nem lesz olcsó buli( 60e) de kajára elmegy ennyi 1 hónap alatt ha beválik veszek egyet Iván bának kipróbálásra mint a legszuperebb embernek hogyan hat,egyfajta kisérlet ez is,úgyis sok szemetett ettem megint ünnepek alatt:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 31., hétf. 12:10

Szia Ratti!
Ok. De a fehérje se akkora ügy. A Szigorúan bizalmas-ban sok cikk szól arról, hogy mennyire kevés kell egy felnőtt embernek. Mióta egyáltalán nem eszem olajos magokat:
1. Nem okoz fájdalmat a hideg levegő a kezeimben.
2. Annyit melózok mint egy állat - és sokszor mondom ezt sok mindenre, mert úgy gondolom, hogy a természetes étkezés révén az ember ugyanolyan ellenálló lesz, mint a vadon élő állatok - és tegnap is, mikor láncfűrésszel dolgoztam kinn, régi rönköket vagdostam és hoztam haza, semmim se fájt, és éjszaka 2-től már nem tudtam aludni. A testsúlyom 60-62 kg, nem tudom, mi kellene még, hogy erősebb legyek. Mikor tavaly nyáron pár hónapig próbálkoztam a szinte nyers tojással és elég nagy lelkierő kellett ahhoz, hogy megegyek naponta 1-et, főleg a B12 miatt, sem erősebb nem lettem, sem egyéb különbség nem történt velem. Azonban, mikor újból elkezdtem idén április körül a kis csodakenyerem falatkáit enni, (hidd el, hogy nem az íze miatt!!)pár hónap alatt turbó lettem..
Itt a hideg és kutya bajom, kinn dolgozom és, ha csak elmegyek itthonról a piacra, vagy bárhova, kesztyűt sem húzok, örülök a metsző levegőnek, ha éjszaka kimegyek körülnézni, akkor se veszek külön fel semmi extra göncöt, szóval...? Az olajos magok fehérje és kalóriatartalma nem adott annyi előnyt, mint a sok gyümölcs, és a parihoz evett pár gramm kenyér. Van viszonyítási alapom. De ettől még én nem ajánlanám senkinek ezt a kenyeret, ha megvan nélküle. De az biztos, hogyha az én nyamvadt testem így reagál erre az étrendre, összevetve a 23 év alatt történtekkel, azt hiszem egy un. "egészséges" ember sokkal acélosabb lesz, ha nem vesződik a kalóriákkal, hanem periodikusan, jól megválogatva, átgondolva illeszti össze a napi étrendjét. A "kenyér" fehérjetartalma, vagy kalóriatartalma 1000%-osan nem akkora, hogy ettől ennyivel kellene jobban lennem. Valami biztosan van, amire nagyobb szükségem volt, mint az olajos magok, vagy csírák esetében kinyertek.

Az élmény-élvezet nálam nem azonos. Az élmény ritka és emlékezetes, de a jóérzés ettől még van, de szinte közönséges, mert minden nap, minden étkezésnél jelentkezik. De nem csak az evés ilyen "élmény", hanem minden egyéb is. Igaz, hogy sokszor elkerekítem..., mert valami nem úgy sikerül, de annak semmi köze az étkezéshez, mert olyan civilizációs kényszer, amit jobb lenne elhagyni, ám egyelőre még szenvedek vele. Talán egyszer eljutok a legegyszerűbb életformához, és a teljes harmóniához, ami azért nem lesz a nirvána, vagy talán ez még annál is jobb lesz!

Egyébként pedig (Laci) a különféle "nagy találmányok" semmit se tudnak hozzátenni a nyersek erejéhez és életadó művéhez. A belek működése sokkal fontosabb annál, mint sokan gondolják. A nem működő bél izmai, ha nem dolgoznak, akkor a későbbi étkezés (ami pedig kell, hogy legyen) már szinte lehetetlen feladatot ró a gyenge belekre. Bár egy darabig a bél örül annak, ha nincs benne semmi, mert inkább egy mindenevőnek rengeteg olyan van benne, aminek nem kéne ott lenni, de van egy határ..Amikor kiürül - és az nagyon soká történik meg, hacsak nem iszik valaki keserűsós vizet (Soha többé Hirosima - és keserűsó!) Szóval ha nem hasmenéssel indul egy kúra, ha nem kerül be étel, a bennlevő (mindenevőknél) iszonyú sokáig bennmarad. Az pedig a legrosszabb!!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. dec. 31., hétf. 15:08

Vazze gyerekek ezt nem is hiszem el ha nem nekem válaszol a " doktor" úr fel is baszta az agyamat mindjárt írok neki egy olyant.... Íme:

Dr. Hummel Zoltán <hummel.zoltan@gmail.com>
11:02 (3 órája)

címzett: saját magam

Kedves László!
Már egy előző tanulmányomban elmondtam a véleményemet a Kina Tanulmányról!
Azóta sem változott. (Elavult!)
Nem a vegetarianizmus a megoldás számunkra!
Jómagam rengeteg vörös húst és sajtot eszem, és a koleszterinem is jól van, köszönöm!

2012. december 29. 16:55 László Börcsök írta, <borcsok.laszlo13@gmail.com>:
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 16:22

A fehérje esetében nem is a mennyiségben látom a fő gondot hanem inkább a minőségben. -szerintem erre kicsit nagyobb hangsúlyt kellett volna, illetve kellene fektetni. ( a könyv ilyen szempontból a minőséggel sajnos abszolút nem foglalkozik)
Hiába van meg a papíron előírt, ha az olyan összetételű amit a szervezet nem tud teljes egészében felhasználni akkor megizélhetjük az egészet. :?
Az utóbbi időben nem hagyott nyugodni ez a dolog, és nem tagadom elég sokat jártam utána, a régi könyveim nagyrészét is újra átolvastam elhullott morzsák után kutatva és elég sok minden összevág. -olvastam 8O , agyaltam :hmm: , agyaltam :hmm: , olvastam 8O :lol: :lol:
Persze mondhatnánk, hogy minek agyalni, hiszen már készen van csak csinálni kell meg hinni benne, de azért ez még nem biztos, hogy elég, ha valami valóban nem stimmel. -márpedig itt "nálunk", ezen a területen még úgy látom lehet javítani.
Régebben is írtam, mikor Graham nem éppen fényes állapotát elemezgettük, hogy szerintem ehhez köze lehetett a fehérjéknek is. -erre továbbra is gyanakszom. (és azt sem tartom kizártnak, hogy az erőltetett sport ilyen esetben még tovább ronthat a helyzeten, de ezt csak zárójelben mondtam!)

Több helyen látom nyersevő körökben, hogy már átesnek a ló túloldalára, és szinte mumusként tekintenek a fehérjékre. Hogy jaaaj nem kell abból annyi, meg hogy akár 5 gramm is elég, ja elég, egy egérnek. :D
Pedig a fehérje (aminosavak) a legfontosabb, e nélkül a többi életfunkció is sérülni fog. Sőt még a megevett kalóriák sem fognak tudni úgy hasznosulni. -de túlzásba sem szabad vinni!

Az embert a természet nagyon sokszínű és nagyon változatos összetételű táplálékokkal látta el.
Amik önmagukban szegényesek de ha jól válogatja őket össze akkor már kiegészítik egymást.
Igazából emitt ezt a "nagy monodiétát" sem tudom még hova tenni. :roll:
A paci kinn a sztyeppén nagyrészt füvet legel, de a fű szerintem önmagában sokkal komplexebb mint egy gyümi.
Persze ne kutyuljunk keverjünk össze mindent, meg talán jobb egy étkezésen belül a nem egyformákat inkább szépen egymás után enni, mint mondjuk az egészet összeturmixolni. -persze akinek bejön, hogy egyszerre csak egyet és nincs hiányérzete, akkor biztos az is jó.

A komplettálásnál már inkább csak részlet kérdés, (csak a "vájt fülűek" figyeljenek :D ) hogy egy bizonyos aminosav meddig marad felhasználható állapotban. Egyesek szerint van a szervezetnek egy bizonyos aminosav raktára, hogy ez pontosan mit jelent, hogy működik az nemtom, de tény hogy a vérben köröznek egy ideig, tehát valószínűleg nem lesz mindjárt hulladék ha nem talál párt magának. Szóval nem tragédia ha nem lesz tökéletes a párosítás, de nem árt rá figyelni. (az is lehet, hogy napi szinten is bőven elég komplettálni, s ilyenkor a monokaja is belefér :roll: )

Na meg ugye itt is fontos az alapos rágás/turmixolás.
Egy kis kitekintés:
Boutenko valami olyasmit ír a turmixos kísérleténél, hogy a turmixok megerősítik a gyomor savtermelő képességet, és eztán jobban tudja emészteni a zöldeket, mivel állítólag azért fogynak le sokan a nyers kajákon mert (elegendő gyomorsav hiányában) nem tudják őket rendesen megemészteni.

Ezzel én nem értek teljesen egyet, szerintem a nyers kajáknál a rágásnak illetve a turmixolásnak nagyobb szerepe van mint magának a gyomorsavnak.
Kísérletezgettem pl. citromlében, ecetben salátadarabokat áztatni, de semmi. -abszolút nem árt neki, nem árt nekik semmi. (max. csak az ha ők játsszák a farkast a kismalacos mesében :D ) vagy ha lenne bazi erős nyálunk.
A rágásnak/turmixnak viszont megadják magukat és így már hozzáférhető a beltartalmuk.
A gyomornak a sav a fő "fegyvere", ha nagyobb ételdarabok kerülnek bele akkor keveri-keveri és még több savat termel, és termel. A gond csak az -ahogy én tapasztaltam- hogy a nyers rostok ellen ez nem elég.

Sokan ezért sem szeretik a nyerseket, mert "visszabeszél" (már jön vissza a sav) mivel nem rágják meg rendesem, és ami egyben ment le a gyomorba az nagy valószínűséggel a "barnamackóban" (esetünkben néha zöld a maci :D) is egyben marad. -ezt bárki megfigyelheti.

Tehát a összegezésként erre az évre szerintem három dolgot lehetne kiemelni:

1. -legyen meg a szükséges energia, megfelelő, koncentráltságú gyümikből. -kinek amennyi kell.
2. -legyen meg a szükséges mennyiségű ill. minőségű! fehérje.
(ha az első kettőt sikerül így összeválogatni akkor remélhetőleg a többi összetevővel sem lesz gond, zsírok, ásványok, vitaminok stb. )
3. -és végül mindezek jól felhasználható állapotban legyenek. (rágás, turmix)
Aztán majd meglátjuk mire megyünk vele. :roll: :D

Gábor többször olvastam én is a Szigorúan bizalmast. A nagyon alacsony fehérjebevitelnél szinte kivétel nélkül szerepelt valamilyen állati, vagy gabona, hüvelyes felé. -szóval nem csak nyers gyümi meg zöld volt.
(e mellett egy részük hőkezel volt, ami persze nem előny de bizonyos esetekben javíthatja a fehérjékhez való hozzáférést)
Tehát nem tartom kizártnak, hogy nagyon kevés is elég, de ahhoz nagyon jó párosításnak kell lennie.
Tegyük fel ha volt Neked 10 garmm 50% -os fehérjéd amit a kenyered 10 gramm másik50% -os hozzá passzoló fehérjével kiegészített, akkor lett mindjárt plusz 20 grammod. -ami már sokat számít.
Természetesen ez most csak elmélet volt.

Na mennyünk inni! :D

:director: BUÉK Mindenkinek! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. dec. 31., hétf. 18:33-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. dec. 31., hétf. 17:03

Sziasztok!

Karácsonyra megkaptam a kína tanulmányt és már gyorsan ki is olvastam :) Viszont felvetődött bennem egy kérdés. Láttam egy dokumentumfilmet valamelyik csatornán, ahol azt állították, hogy az emberi nyál amiláz tartalma 6-8 szor több, mint a csimpánzé, ami azt mutatná, hogy alkalmazkodtunk a keményítő emésztéséhez, az utóbbi pár ezer, tízezer évben. Most néztem meg Dr. John MCdoughall Starch Solution-ról szóló videóját, ahol ő szintén ezt említette, valamint azt, hogy amikor még az "ősünk" az egyenlítő közelben élt valószínűleg neki is hasonló volt a nyál amiláz tartalma, de az elvándorlás során alkalmazkodtunk a keményítőhöz. Érdekes kérdéskör, gondolom arra hivatkozhatnánk, hogy pár ezer, tízezer, vagy százezer év az evolúció szempontjából semmi, de tény, hogy számos nagy társadalom a keményítőnek (rizs, krumpli, zab, kukorica, hüvelyesek, búza) köszönheti, hogy fent maradt. Arról is szó volt, hogy valamelyik hegyek között élő népcsoport csinált olyat, hogy a napon kiszárította a krumplit, majd éjjel az megfagyott és ez kiváló táplálék volt az ínséges időkben. Ez csak azért vetődött fel bennem, mert nyilván sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy csak gyümölcsöket egyenek, viszont a 811 alternatívája ilyen szempontból a keményítő alapú táplálkozás lehetne, sok zöldséggel, gyümölccsel. Keményítőnél én természetesen a krumplira, hüvelyesekre, rizsre voksolnék, csak utána jönne a búza.

BUÉK!

Üdv,
Szabi
szabi0101
Írogat

Hsz: 61

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. dec. 31., hétf. 17:21

Borcsok!

Én most a norbi updates embereken fogom a fejem. Egyre többen csinálják, már a csapból is ez folyik. Igazából hasonló, mint a paleo, meg az atkins diéta. Nem értem, hogy lehetnek ennyire vakok az emberek? Az meg, hogy valaki más emberek kárán és egészségi leépülésén gazdagszik meg elég undorító... Jó lenne már, ha valaki fényt gyújtana az emberek fejében, hogy tök egyszerű egészségesen táplálkozni és élni.
szabi0101
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 17:23

Szabi én azt gondolnám -bár még nem mértem-, hogyha valaki több keményítőt eszik akkor a szervezet alkalmazkodik, és több amilázt fog termelni.
Ha már jó ideje nem eszünk keményítőt akkor ez a termelés is lecsökken. (ehhez szerintem nem kell több 1000 év)
Gondolom a kísérletben olyan emberek nyálát vizsgálták akik bőven esznek keményítőt, tehát magas volt az amiláz szintjük.
Persze a szervezet kénytelen alkalmazkodni és kénytelen több amilázt termelni, hogy elbánjon a sok keményítővel, de ennek ára van.
Több állati fehérjét fogyasztó embernek a gyomra is rááll a több savtermelésre, sőt úgy tudom az egész szervezet enzimtermelése is alkalmazkodik a kaja változásához. -ezét is kell vigyázni a hirtelen étrendváltással, mert az emésztőrendszer nincs rá felkészülve. (több év nyersevés után egy nagy adag rizs e miatt is elég rosszul eshet)

A nyers krumplit meg a nyers gabonákat én továbbra is elég aggályosnak tartom emészthetőségileg.
Tudom, hogy nem a legjobb, (bár nem tudom, hogy te főtt vagy nyers dolgokra gondoltál) de ha nem tudnám a gyümievést megoldani akkor ezeket a keményítős dolgokat főzve enném. -biztos van aki azt mondaná, hogy megenne bármit és inkább lenne 50 kiló vaságyastól csak főttet ne, de nekem ez egyenlőre nem pálya -ez van.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 17:34

Az emberek sokkal könnyebben átváltanak egy olyan értedre ahol a jó kis husika és társaik továbbra is megengedett. -a függőség sajnos nagy úr.

Sok embernek ha azt mondanánk, hogy térjen át a 811-re akkor az összes régi kajájáról le kéne mondania, és ezt szó szerint kell érteni, az ÖSSZESRŐL. -mivel nagyon sok ember szinte egyáltalán nem is eszik nyers gyümölcsöt, zöldséget. :?

Még annyit az alkalmazkodáshoz, hogy az ember szinte minden kajához képes alkalmazkodni, még a legszarabbhoz is. -csak kérdés, hogy mennyi áll majd a végén a csekken.
És ne csak azt vizsgálják a tudósok, hogy mennyivel több az amiláz az emberi nyálban hanem pl. azt is mennyivel több a rákos sejt a testben. :?
Mert ezt én nem nevezném valódi evolúciós alkalmazkodásnak. Ha az ilyen kajákon is mentesek lennénk a mindenfajta nyavalyáktól akkor azt igen. -de erre még várni kell.

No de ne zárjuk ilyen szomorúan az évet! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. dec. 31., hétf. 17:52-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. dec. 31., hétf. 17:52

RAtti írta:Az emberek sokkal könnyebben átváltanak egy olyan értedre ahol a jó kis husika és társaik továbbra is megengedett. -a függőség sajnos nagy úr.

Sok embernek ha azt mondanánk, hogy térjen át a 811-re akkor az összes régi kajájáról le kéne mondania, és ezt szó szerint kell érteni, az ÖSSZESRŐL. -mivel nagyon sok ember szinte egyáltalán nem is eszik nyers gyümölcsöt, zöldséget. :?
Még annyit az alkalmazkodáshoz, hogy az ember szinte minden kajához képes alkalmazkodni, még a legszarabbhoz is. -csak kérdés, hogy mennyi áll majd a végén a csekken.
És ne csak azt vizsgálják a tudósok, hogy mennyivel több az amiláz az emberi nyálban hanem pl. azt is mennyivel több a rákos sejt a testben. :?

De ne zárjuk ilyen szomorúan az évet! :D

Igazából ha csak a tejterméket meg a húst hagynák el az is kurva jó lenne,annyi fasza nyersételt lehet rendelni( Lénárt Gittáék,Mannatura stb stb) hogy az elég lenne,és attól sem kell beszarni ha esetleg nem Iván vibrant szintjén van az ember:) mert nehéz akár neked is meg Stoner mesternek is összehasonlítani az állapotát mert minden ember más és más az alényeg érezze jól magát a bőrében:)
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 17:53

Laci egyetértünk! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. dec. 31., hétf. 18:43

Igazad lehet Ratti, köszi a választ. Amúgy ha nem tudnám megoldani a sok gyümit én is a főtt zöldségekre, keményítőkre mennék, nem a nyers krumplira :)
szabi0101
Írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10