80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 8., kedd 5:23

A linkek után olvasva, egyrészt én tényleg nem tudnék 1500 Ft-ot adni egy mangóért..., meg nem is tartom annyira.. Most már a banán is túl tömény nekem és csak spenóttal, turmixolva fogadom el. Ha délelőtt, még eszem pár banánt, érzem, hogy sok. Múltkor egész nap dolgoztam kinn a természetben, és eszembe se jutott enni, pedig vittem magammal gyümit. Reggel csak a szokásos turmixot ittam, de nem "gyengültem el", vagy ilyesmi..Estére jól megéheztem és könnyen vettem a vegyes salátámat.
Sokat számít, hogy másfél évig megvoltam a nyerseken, és nem azért kezdtem újra a kenyérbe, mert hiányzott, hanem, mert nem tudtam, miért fogytam le. Most már tudom, hogy milyen kevés kell a kenyérből és valószínű, hogy csak a B12 okozta a kis anomáliát. Ezért, ha ti aggódtok, írassatok az orvossal..Tudtommal vény nélkül nem lehet kapni. Vagy vonjátok ki a szennyvíziszapból.., mint a gyógyszergyárak...Az vajon miből lett? Lehet sz@rból várat építeni? Azt is, meg palotát is..
Aztán megint olvastam a hosszú életű görögökről stb- Ezeknek tényleg semmi fogalmuk sincs az egészségről.. Hihetetlen..
Általában nagyon elmaradott a média, de ezzel nem mondtam újságot. TV-t se.. A Net?? ( A nálam "megszokott" "sándor györgyi"-"nagy bandói"-karinthys abszurd-asszociációk -ha értitek....)
Szóval mi itten el vagyunk szigetelve és hiába tudjuk, mi a dörgés, de ettől függetlenül mi is szenvedünk, csak más léptékben..
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 8., kedd 9:09

Szia Gábor!

Valóban nem adom fel könnyen. :D
És ha lehet, a számok tekintetében is szeretek "tisztábban" látni. -az ördög gyakran a részletekben rejlik.
Heti 2x60 deka kenyér az napi 17 deka. -elég sok, persze kérdés, hogy hányan ettétek.
Ez kb napi legalább 300-400 plusz (jól emészthető) kalória, és 15 gramm fehérje, ha előtte ennél is több fogyott akkor meg már nincs is miről beszélni. -úgyhogy szerintem nem csak a b-12 volt a gyarapodásod hátterében.
(nem akarok mindig a kalórián meg a fehérjén lovagolni, (mert nem csak az számít) de sokszor úgy látom hogy nyersevő körökben ezeket túlságosan is alulértékelik, aztán meg jön a csodálkozás, hogy vajon mitől lesznek olyan "szép vékonyak")
Na de mint mondtam nekem semmi bajom ezzel. -mármint a kenyérrel.
Amiatt erősködtem, mert ha csak "hasra ütésre" beszélünk valamiről az számomra kevésbé hiteles.

B-12 -t én is szokta alkalomadtán szedni. (1000 mikrogrammosat)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 8., kedd 15:10

borcsok1 írta:Yoli melyik standon vannak ezek kipróbálom ?biztos lealkudom egy ezresre nekem annyit megér max csak kettőt eszem egész nap:)

Az egyetem felőli oldalon, ahol a chilei cseresznyét is árulják, azon a környéken kell nézelődni. :)
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 8., kedd 15:21

Gábor még a kenyérrel kapcsolatban:

Szerintem nem jó dél körül enni, reggel meg még rosszabb.
Ha úgy döntenék, hogy ennék rendszeresen egy kevés kenyeret, krumplit, rizst vagy valami hasonlót, akkor biztos, hogy valamikor az utolsó kajálás idején, késő délután enném (6-7 körül). -reggelig lenne ideje eltakarodni, meg az éjszakai járkálás sem szaporítja annyira.
Este későn (7-8 után) szerintem már amúgy sem jó a sok gyümi, éjszaka könnyen erjedhet. -ezek a keményítős dolgok ilyen szempontból talán kevésbé kényesek.

De ezt a kis kenyeret is mindenképp úgy enném, hogy először a saláták, majd aztán a kenyér, illetve csak valamilyen hagymafélét, kis uborkát vagy valami ilyesmit ennék együtt a kenyérrel (íznek), ja meg esetleg valamilyen magot.
Szerintem ha a zöldeket együtt esszük/rágjuk az ilyen kenyérfélékkel, akkor nem lehet őket rendesen megrágni. -mármint a zöldet.
Mivel a kenyér szárazsága miatt sok nyál fog termelődni, és ilyen löttyös közegben a sali (mivel amúgy is magas víztartalmú) sokkal rághatatlanabb lesz.

A másik meg amit nem értek: (ha már a jó emésztésnél tartunk)
Te is többször írtad, hogy a paradicsomot ne együk össze ezzel azzal.
Ez szerintem a kenyér esetében különösen fontos lenne.
Mivel a keményítős dolgoknál tényleg lényeges a nyál lúgossága, és a pari ennek éppenséggel mem fog kedvezni. -oké, hogy finom együtt de ez már más kérdés. Persze mindenki úgy eszi ahogy akarja. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 8., kedd 15:49

Az emésztéssel kapcsban kezdő 811-esként megosztanám pár észrevételem. :) Nálam a száraz fehér kenyér ill. vizes zsemle fejes salátával (utolsó étkezésként) javított az emésztőrendszerem működésén. Ahogy már írtam, a korábbi nagyon változó időközönkénti és nagyon változó állagú székletemet beszabályozta kb rendszeres napi egyszeri normál állagúra. Ami nagyon lényeges, az a szárazság. Uborkát vagy akár lédúsabb jégsalátát fogyasztva már nem volt kellemes, és a fejes sajátalevelet is jól ki kellett ráznom megmosás után, és vastagabb szárrészeit eltávolítanom.

Mégegy dolog. Tesómnak vettem szülinapjára a mannaturalból egy gyümölcstortát, amiben kb. minden volt (cékla, alma, banán, narancs, lenmag, meg még talán útifűmaghéj is). Mivel a víz nagy részét eltávolították, így meglehetősen tömény volt, és utána szomjas is lettem, de az emésztőrendszerem meglepően könnyen vette, és meg sem mukkant. Szóval nekem ebből az jött le, hogy ha kombinálunk, akkor a víz sokkal inkább zavaró (higító) tényező tud lenni, mint a savas/lúgos dolgok ellentéte.
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 8., kedd 16:02

Akartam is kérdezni, hogy az útifűmaghéjról mi a véleményetek? Ez is ártalmas lehet a beleknek, mint a teljes kiőrlésű gabona?
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 8., kedd 20:24

RAtti írta:Gábor még a kenyérrel kapcsolatban:

Ha úgy döntenék, hogy ennék rendszeresen egy kevés kenyeret, krumplit, rizst vagy valami hasonlót, akkor biztos, hogy valamikor az utolsó kajálás idején, késő délután enném (6-7 körül). -reggelig lenne ideje eltakarodni, meg az éjszakai járkálás sem szaporítja annyira.
Este későn (7-8 után) szerintem már amúgy sem jó a sok gyümi, éjszaka könnyen erjedhet. -ezek a keményítős dolgok ilyen szempontból talán kevésbé kényesek.

De ezt a kis kenyeret is mindenképp úgy enném, hogy először a saláták, majd aztán a kenyér, illetve csak valamilyen hagymafélét, kis uborkát vagy valami ilyesmit ennék együtt a kenyérrel (íznek), ja meg esetleg valamilyen magot.
Szerintem ha a zöldeket együtt esszük/rágjuk az ilyen kenyérfélékkel, akkor nem lehet őket rendesen megrágni. -mármint a zöldet.
Mivel a kenyér szárazsága miatt sok nyál fog termelődni, és ilyen löttyös közegben a sali (mivel amúgy is magas víztartalmú) sokkal rághatatlanabb lesz.

Mivel a keményítős dolgoknál tényleg lényeges a nyál lúgossága, és a pari ennek éppenséggel mem fog kedvezni. -oké, hogy finom együtt de ez már más kérdés. Persze mindenki úgy eszi ahogy akarja. :D

Köszi tesó:) szombaton kipróbálom mi bajom lehet,eddig amit ettem mind sablon volt hátha ez lesz a mese,szerintem még egyikünk sem evett igazi frankó mangót sajna,nem baj majd egyszer kimegyek nyaralni a családdal a trópusi övezetbe,és az all inclusive nálam a gyümiorgia lesz:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 8., kedd 20:25

borcsok1 írta:
RAtti írta:Gábor még a kenyérrel kapcsolatban:

Köszi tesó:) szombaton kipróbálom mi bajom lehet,eddig amit ettem mind sablon volt hátha ez lesz a mese,szerintem még egyikünk sem evett igazi frankó mangót sajna,nem baj majd egyszer kimegyek nyaralni a családdal a trópusi övezetbe,és az all inclusive nálam a gyümiorgia lesz:)

Boccs félre ment Yolinak akartam megköszönni a mangó útbaigazítást:)
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 8., kedd 21:21

Yoli, az útifűmaghéj nevű növényt nem ismerem, de a vizezéssel nagyjából egyet értek.

Ezért is szoktam írni pl. hogyha csinálunk turmixot akkor lehetőleg sűrű legyen, kevés vízzel.
És szerintem is inkább legyen egy kicsit koncentráltabb a kaja a kelleténél, és igyunk pluszban valamennyi vizet, mint-semhogy híg löttyökkel rakjuk tele magunkat.
De a túl száraz sem jó. Hummel dokitól is tudjuk, hogy a kötött víz milyen fontos, és hogy teljesen más mintha csak külön burogatnánk a vizet.
Amúgy szerintem a napi egy az kevés, már sima vega koromban is (sőt talán már előtte is) 2x kellett, reggel 6 meg eset 6 körül elég pontosan, minden gond nélkül.
A hagyományos természetgyógyászoktól is gyakran hallani, hogy ahány étkezés, legalább annyi produktumnak kéne lenni.
Ha nem szúrom el a kaját, nem kísérletezgetek össze-vissza akkor, a 811-en is elég jól, és könnyen szokott működni. -bár kétségtelen, hogy itt a nagyobb mennyiségek miatt jobban kell vigyázni mert egy kis túlevésnek is könnyen rossz vége lehet, főleg ha lédúsabb a cucc. (sajna én is elég kényes vagyok ezen a téren :? és még keresem az igazi megoldást)
És persze az sem mindegy, hogy mióta csinálja valaki, egy 5-10 éve nyersevő bélrendszere biztos jobban működik az ilyen magas víztartalmú kajákon, mint azé aki csak pár hónapja csinálja. -ha már az uborka meg a jégsali is gondot okoz, akkor ott még valami nincs rendben.

Na meg ugye kérdés mit értünk a normál állag alatt. :roll:
Az állatvilág efféle termékeit nem nagyon vizsgáltam, de szerintem a növényevőké inkább a lágyabb felé hajlik, és inkább csak a kiszárított kajákon élő emberre jellemző a "furkósbot" szerű állag.
Valószínűleg minél szárazabb a kaja annál szárazabb lesz a kaka is.
Szerintem egy kemény kaka szárazanyagtartalomra kb annyi lehet mint két lágyabb, csak ez utóbbiaknak magasabb a víztartalma, ami még nem biztos, hogy rosszat jelent.
A természetben nincs olyan, hogy száraz kenyér, meg aszalt gyümölcs, szárított maggal. -viszont azt én sem tartom kizártnak, hogy a pluszban hozzákevert víz problémás lehet. :hmm:

Na de elég a szarozásból. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 8., kedd 21:39

RAtti, maradjunk annyiban, hogy én nagyon mélyről indultam nagyon elrontott emésztéssel, és a napi 1 már tök jó eredmény nálam. :D Remélem, ez csak a kezdet, és ennél jobban is leszek. Egyébként vizet már nem iszom pluszba. Így is slagolok rendesen, és nem igazán függ ettől a székletem ilyen mennyiségű friss gyümölcs mellett. A normál állag alatt azt értem, hogy nem váltakozik a hasmenéses meg a kőkemény, hanem beállt közepesre. :lol:
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 8., kedd 21:49

Oké Yoli! :D -sajnos "ifjú koromban" (tudatlan fejjel) én is a ló másik oldalán nyargalásztam, úgyhogy nekem is volt, ill. van mit helyrehoznom. :? -de innen szép nyerni! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 9., szer. 13:28

Hummel dokitól sok szeretettel úgyis annyi az elhízott ember ezen a fórumon vazze:)

A túlsúly és a finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok
Ha eleget mozgunk, eddzük a testünket, akkor az edzés fokozásával csökkenteni tudjuk a túlsúlyunkat. De van-e olyan módszer, amely kevesebb testmozgás mellett is fogyaszt?
Dr.Atkinstól olvastam a 90-es években arról, hogy csupán a szénhidrát fogyasztásának lecsökkentésével koplalás nélkül is le lehet fogyni. Akkor, mikor először hallottam az Atkins-féle diétáról nem foglalkoztam vele, mert nem voltam érdekelt, ugyanis mindig eleget sportoltam ahhoz, hogy ne legyen súlyfeleslegem. Az elmúlt évben úgy alakult, hogy kevesebbet időm jutott a sportra, és látható súlyfeleslegre tettem szert. Aztán olvastam Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyvét, elég meggyőző volt számomra, hogy kipróbáljam a finomított szénhidrát-szegény diétát.
R. Cayhon a szénhidrátokat paleoszénhidrátokra és neoszénhidrátokra osztotta fel. A paleoszénhidrátok a zöldségek, a gyümölcsök, a gumók, a neoszénhidrátok a tágan értelmezett gabonafélék, a burgonya, a hüvelyesek és a cukor.
A túlsúlyos pima indiánok és a sovány rokonaik
A szénhidrátfogyasztás problémájára az Arizonában élő pima indiánok hívták fel a tudósok figyelmét. Az Arizonában élő pimák gabonát, tököt és babot termelnek, vagyis neoszénhidrátokat fogyasztanak és a legtúlsúlyosabb törzs a világon. A mexikói pimák, akik még teljesen hagyományos életmódot folytatnak, kevés neoszénhidrátot fogyasztanak, kevés közöttük a túlsúlyos és a cukorbeteg.
Saját szénhidrát-szegény diétám
A próba sikerült: az étrendemből száműztem a finomított szénhidrátokat, a cukrot, az édességeket, a kenyeret, a tésztát, a burgonyát, rövid idő alatt leadtam az 5 kiló fölöslegemet. Ettem húst és zsíros szalonnát bőven, de mindig vitamindús friss zöldségeket: paprikát, paradicsomot, zöldhagymát fogyasztottam a fehérje- és zsír dús ételekhez. Azt máshol olvastam, hogy a friss zöldségek olyan vitaminokat és bioaktív anyagokat tartalmaznak, melyek a zsírégetést automatikussá teszik. Ilyen módon nem veszélyezteti a sok fehérje a vesét és a sok zsír sem vérerek falát.
Kenyér, tészta, krumpli, rízs - soha! Édesség meg egyenesen öngyilkosság!
Miért lehetett igaza dr. Atkinsnak? Mi történik a neoszénhidrátok emésztésénél? Édességet, burgonyát, tésztát, hántolt rizst fogyasztva gyorsan nagymennyiségű glükózhoz, szőlőcukorhoz, jutunk. A vércukorszintünk hírtelen ugrik a magasba. A szervezetünk automatizmusa erre úgy reagál, hogy löketszerűen megemeli az inzulinkiáramlást a hasnyálmirigyből. Az inzulin segít eltüntetni a vérből a cukrot, úgyhogy a sejtekbe viszi. Ha izomsejtjeinkkel, agysejtjeinkkel, és egyéb sejtjeinkkel nem égetjük el a bevitt cukrot, akkor a fölösleg a zsírsejtekben zsírként tárolódik. Tehát a cukornak két útja van, vagy elégetik a sejtek energiaforrásként vagy eltárolják a zsírsejtek a zsírraktárakban tartalék energiaforrásnak. Mi ebből a tanulság, a neoszénhidrátok nagyon könnyen felszívódnak és nagyon könnyen zsír lesz belőlük, ha többet eszünk a napi szükségletnél. De van egy nagyon nagy veszélye annak, hogy ha sok ilyen szénhidrátot fogyasztunk, akkor túllépjük a napi igényünket. A löketszerű vércukor emelkedésre adott löketszerű inzulinszint emelkedés „túllövést” eredményez és a vércukorszint túlzottan lecsökken, ami azt jelenti, hogy hamar éhesek leszünk. Erre a válasz az újabb evés. Újabb kalória bevitel.
Inkább zsír, mint cukor!
Igaz, hogy egy gramm cukor elfogyasztása kevesebb, mint fele kalória bevitelt jelent, mint egy gramm zsír elfogyasztása, de a zsír más útvonalon, sokkal lassabban emésztődik, és nem emeli fel a vércukorszintet, mert a zsír égetésénél az energiahordozók az ún. ketontestek. A reformtáplálkozás beharangozásánál, kihirdették a zsírokat első számú közellenségnek, mert nagy kalóriatartalmúak és károsak a koleszterinszintre. A zsírok helyett sokan a szénhidrátokat preferálták és kiderült, hogy nem lett kevesebb szívinfarktus, de sokkal több lett a túlsúlyos. A zsírszövetünket nem a zsírfogyasztás növeli, hanem a szénhidrát fogyasztása. A koleszterint nem a zsír, hanem a rostfogyasztás befolyásolja, a szív-és keringési betegségekért nem a koleszterin, hanem a homocisztein a felelős. Arra viszont mindenképpen figyelnünk kell, ha meg akarunk hirdetni egy újabb reformtáplálkozást, hogy a fehérje és zsírbevitel mellett kellő mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk.
A következő részből kiderül, milyen kockázatokat rejtenek a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása és milyen súlyos következményekkel járhat!
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 10., csüt. 11:41

Szia Iván!

Csak azt akarom megkérdezni, hogy többször írtad itt a fórumban, hogy a fehérje komplettálás nem annyira lényeges mint ahogy általában gondolják, szóval hogy ez az elmélet már megdőlt.

A kérdés az, hogy ezt a feltevést mire alapozod? Hol olvastál róla, milyen bizonyítékok, kísérletek szólnak e mellett? stb. -ezeket én is elolvasnám. :roll:
Mert én is keresgéltem de igazából nem találtam semmi érdemlegeset.
Bennem a komplettálás elmélete még mindig nem dőlt meg, régen is lényegesnek tartottam és továbbra sem találtam ez ellen szóló érveket.
Illetve ha igazán pontos akarnék lenni akkor úgy fogalmaznék, hogy minél közelebb fogyasztjuk egymáshoz a két "összeillesztésre váró" fehérjét akkor annál jobb eredményre számíthatunk. -tehát ez nem azt jeleníti, hogy a különböző időpontokban elfogyasztott fehérje már egyáltalán nem tud hasznosúlni, hanem csak azt, hogy minél távolabb kerülnek egymástól (két egymástól távol eső étkezés), annál gyengébb lesz a "hatásfoka". -legalábbis pillanatnyilag így gondolom. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 10., csüt. 13:15

Szia Ratti!
Megint sokat kéne írni, de megpróbálom távirati stílusban. Stop.
Ez a kenyér nem az a kenyér stop.
Ez a kalória nem az a kalória stop.
Ezt a kenyeret, most a salátákkal eszem, mert éjszakára a fehérje és a komplex, tömény volta miatt nyálkásított stop. Más nem érezné, engem zavart stop.
Ketten esszük, majd megmérem, mert a "szárítás" után már lehet a fele is. Most már csak egy szelet megy stop.
Nem volt hivatalos laborvizsgálat, csak némi aminosav analízis Móváron. Ezt már nem biztos, hogy elő tudnám bányászni stop.
Azt, hogy miért fogytam, vagy miért volt elég ez a minimális bevitel az extrából, akkor tudnánk meg, ha a kenyeret valaki analizálná stop. Mint mondtam, milliókba kerül stop.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 10., csüt. 15:27

Gábor szárítás során csak a víz csökken (meg a súly) a kalória és a többi összetevő nem, és nem az volt a kérdés, hogy most mennyi megy, hanem az, hogy akkor mennyit ettél amikor látványosan emelkedett a súlyod. (szinten tartáshoz sokkal kevesebb is elég) -na de mindegy, részemről erről ennyit. Stop.
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10