80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 7., szer. 20:30

Yoli igazából nem is az a kérdés, hogy postáznak-e, hanem hogy ezeknek a "kajás" cuccoknak mennyire egyforma, ill. változó a minősége. :roll:

Nálunk a piacon pl. szokott lenni szép nagyszemű "királydatolyának" nevezett datolya. -valóban király csak elég drága (3000/kiló).
Általában egész jó a minősége, és van, hogy még annál is jobb, frissebb, de néha elég ramatyul néz ki, pedig látszik rajt, hogy ugyanaz a datolya. Ha nem tetszik, ilyenkor max. nem veszek, de kérdés ha rendelném valahonnan akkor vajon milyet küldenénk. :hmm: -na legfeljebb majd teszek egy próbát.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 7., szer. 21:05

Valahogy eddig mindegyik datolyában felfedezni véltem valamiféle összetömörült cukorkristályokat. Na, a tunéziaiban ilyen nincs. Még ha csont száraz, és már széttörik, szétmállik, akkor sincs benne ilyesmi, és desztvízbe áztatás után pár órával mennyei nedűt kapok. Szóval ha jobb nem lesz, akkor én ennek a hajszolására voksolnék, hogy legyen frissebb olcsóbban.
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. nov. 8., csüt. 9:02

Helló!
Több dolog van...
Amit régóta mondok, az az inzulinszint. Aki túlsúlyos, annál ez nagyon magas, és erre állt be a hormonrendszere, mert nem képes azonnal reagálni, hiába kezd az ember egyik napról a másikra növényt enni. Ezért, neki több kalória kell. Egyszerűen állandóan éhes lesz, és ezzel csak kínlódás a zöldevés. El is dönti, hogy ez nem neki való. Ha ezzel tisztában van, akkor türelemmel vár, amíg egyre kevesebb is ugyanazt a megelégedést okozza. Nálam ez szerencsére úgy kezdődött, hogy drasztikusan lecsökkentettem a gabona mennyiséget, és mindent abonett keksszel e ettem. Igaz, hogy átlagos szemeteket, mint hajszálvékony gépsonka, vagy ugyanilyen vékony párizsi, sajt stb. Ehhez kanalaztam egy pohár kefirt. Úgy-e ez innen nézve teljes csőd, de ezt csináltam legalább fél évig. Aztán kerültek a kezembe a Schirilla könyvek, a Testkontroll, végül a Ferencsiknél kezdődött el igazából a zöld és a nyers, amikor azt írta: "Cél a teljes nyerskoszt." Ezt a mondatát én is átvettem az első könyvemben. Gyakorlatilag tartott ez, a kenyérkísérletekkel párhuzamosan, kb 10 évig, aztán A böjt csodája, Szőke Lajos és mások, meg a Hyppocrates könyvek (Élő ételek az egészségért, Enzimtáplálkozás) hatására, majd a Nyersétel csodája után egyértelművé vált, hogy mi a teendő. Ez már kb 10 egynéhány éve így megy. Kb. 3 évvel ezelőtt kezdtem csökkenteni a kenyéradagot, majd 1.5 évig nem ettem semmi hőkezeltet. Ez az időszak jó volt arra, hogy megtapasztaljam a testem reakcióit a nyers zöldekre. Pár hónapig 1-2 naponta alig hőkezelt tojást is ettem, de teljesen feleslegesen, mert semmivel sem lettem jobban. Most már szinkronban vagyok és rendeződött a testsúlyom is. Azt hiszem, ez már az én pályám. A feleségem is sokáig nagyon keveset, és tiszta nyerset evett, majd mostanára igen jó kondiban lett. Szóval a titok az ételek szabályos különválasztása. Reggel és délelőtt csak gyümölcs, egészen a zöldségebédig, aztán este a feleségem még eszik egy szem valamilyen gyümölcsöt én általában paradicsomot, és alvás. A többi házi titok...
Ami a logika benne, hogy az édes gyümölcsöket kivárási idő után szabad csak kövesse a zöldség, kivéve a reggeli spenót+ banánlé. Majdnem ez a legjobb energiabomba. Van egy csomó saját alma, még kevés körte, nekem rengeteg zöld paradicsom, sajnos várni kell, míg a lakásban beérik, úgy-ahogy. Veszem ettől függetlenül a parit, és a banánt, kevesebb narancsot mostanában, bár az gyakran kaparja a torkomat. Hiába a vércsoport ördöge... Ennyi idő után el tudom dönteni, mi és hogyan igaz... Az avokádóból is csak fél megy naponta. Ha egészet eszem, már lassabban emésztődik az zöldség is, amihez eszem. Egyszer próbáltam paradicsommal, de nagyon pocsék volt. Eddig ez a helyzet.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 8., csüt. 10:29

Szia Gábor!
Szerintem is az egyik kulcsa a dolognak az ételek párosítása/társítása.

Te mit értesz pontosan zöldség alatt?
Mert azt írod, hogy délig csak gyümölcs, de ha jól tudom egy nagy adag spenótos banánturmixal szoktál kezdeni.
Illetve még hogy az édes gyümölcsöket, csak kivárási idő után kövesse a zöldség. -itt gondolom inkább a gyökérzöldségfélékre gondolsz, mivel a spenótot pl. (vagy esetleg más levélfélét) összekevered banánnal.

Igazából azért álltam meg ennél a dolognál egy pillanatra, mert szerintem az lenne az igazi ha a leveleket is elválasztanánk teljesen a gyümölcstől. -tudom hogy ezt már sokszor előhoztam, de néha még mindig elgondolkodom ezen. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. nov. 8., csüt. 18:44

Szia Ratti!
Zöldség alatt a kobakosokat, (uborka, cukkini, zsenge tök, kevés sütőtök (éppen a magas cukortartalma miatt csak keveset, még nem tudom külön enni..) kevés gyökeret, 2-3 piros színű, érett paprikát, a legjobb a kaliforniai, némi fokhagymát (elhagyható), petrezselyemzöldet,pici kakukkfüvet-bazsalikomot, és sok salátát (bármilyet) értek. Az avokádó a korábbi repceolaj kiváltására van, és csak egy fél darab. Fűszerként édes paprikát a többi fűszerhez, mostanában késhegynyi kurkumát (!) és wakame algát, keveset. Megint próbálok párszor csicsókát, de kicsit gázosít. A kurkuma, többek között ízületgyógyító, és a beleket is fertőtleníti..

Ez a zöldségadag változó. Nem annyi, mint régebben, vagy mint nyáron, de azért elég sok, ha összeadjuk. Közelít az 1 kilóhoz. Ennek az emésztése hosszabb, mint a gyümölcsé, de általában 3, max.4 óra, de nem ajánlott még ez után sem gyümölcs. Az éjszaka után már nagyon jól ízlik akármilyen gyümi. A zöldségkaja, kb 2-4 óra között van, tehát elég sok gyümi lemegy addig. Ez adja az energiát, és a zöldségek ásványi anyag+ kevesebb energia. A sós zöldek, és a rostok tovább emésztése miatt összeerjedhetnek a gyümölccsel, amit úgy veszünk észre, hogy nem vagyunk éhesek hosszabb idő után sem.
A reggeli spenót+ banán elég hamar átmegy, de ennél is várhatunk, akár 11-ig is a következő adag almával, esetleg szőlővel, stb. A zöldség előtt 1.5- 2 órával már csak pari megy. Ezért este is csak azt eszem.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 8., csüt. 20:34

Gábor kösz a részletes leírást!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 8., csüt. 20:49

Kérdeztem a Zenubiát, sajna nem postáznak :? de aszonták ha arra járok szívesen adnak. :D -kösz -mondom- bár ezzel nem vagyok sokkal előbbre.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. nov. 9., pén. 20:16

Én ma voltam először a Zenubiában. Vettem az 1300ft-os deglet nour datolyából, meg a zöld dobozos date crownból is, mert mint kiderült, amit a másik boltban vettem az más volt. Amit most vettem 2kilós, nem pedig egy, és más a jellege is. Megkóstoltam és nem rossz. Megkérdeztem az eladót mi lenne ha nagyobb tételben vennék, adna-e kedvezményt és azt mondta, hogy lehet róla szó, de gondolom előtte fel kell hívni őket, hogy van-e annyi raktáron.
szabi0101
Írogat

Hsz: 61

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 11., vas. 18:42

Szia Iván!

Belenéztem futólag ezekbe a cikkekbe, de nem volt erőm őket végigolvasni.
Ha Te olvastad, légyszi' "nyugtass meg" :D , hogy pl a lucernacsíra továbbra is ehető, és nem kell "újra írnunk a táplálkozástudományt". :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 11., vas. 19:09

Szia Gábor!

Csak egy kis "szöszmötölés".

Nemrég írtad, hogy a salátád -amit délután szoktál enni- közel egy kiló.
Ezt Neked kb mennyi ideig tart eltüntetni, meddig rágod?

Azért kérdem, mert anno mikor a 811-et kezdtem kb másfél évig aránylag kevesebbet turmixoltam, s a zöldek nagyobb részét én is estefelé salátaként "rágva" ettem meg. Majd eztán áttértem a zöld turmixra/lecsóra (mellé rágva is egy kis zöld)
Ez jobban bevált, s bár biztosan nem tudom de szerintem ennek is köze volt a kezdeti leépülésemhez, ill az ezt követő felépüléshez. -mármint annak, hogy egy turmixolt zöldből sokkal több a hasznosítható anyag.
A napokban kicsit újra kedvem támadt a kezdetekkor készített salátákhoz (ilyen-olyan levél, uborka, kis paprika, lila hagyma, kevés paradicsom, 1-2dkg darált szezámmag s hasonlók) kb. fél kiló.
Ezt majdnem egy óráig ettem, csak rágtam és rágtam és rágtam.
Kíváncsi voltam milyen állagú lesz lenyelés előtt, és többször "mintát vettem". Hát mit mondjak a turmixot még messziről sem közelítette meg, jó nagy kivehető darabok voltak benn. -pedig ami rajtam múlott megtettem.
A lényeg, hogy közben az járt a fejemben, hogy ez így pocsékolás, mert oké, hogy megettem, de hogy ezzel a szervezet mit tud kezdeni, illetve mennyire tudja hatékonyan felhasználni az elég kérdéses.
Nem tudom Neked mit sikerül a nagy adag salátádból ilyen téren kihozni, de saját tapasztalataim alapján kicsit tartok attól, hogy az így elfogyasztott növények hasznosulása nem a legjobb. -hacsak nálad ez a kaja nem egész délután tart. :D -ez az iromány most nem a rágás ellen szólt, ami ugyebár nagyon fontos.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 12., hétf. 12:26

Nézegettem ezt az alibaba oldalt, és tényleg úgy néz ki, hogy datolyából nem igazán szállítanak kisebb mennyiséget. Viszont mi a helyzet egyéb gyümikkel? Például ezzel:
http://www.alibaba.com/product-tp/12687 ... Mango.html

Ha jól értelmezem, 5 kilós dobozokba csomagolva szállítanak, minimum 50 dobozzal, vagyis 250 kilót. Valamelyik nap találtam a piacon utóérett mangót, 100 Ft volt darabja. Kiválaszottam a két legpirosabbat, és nagyon kellemesen csalódtam, de még mindig nem volt az igazi. Ha közvetlenül be tudnánk szerezni a majdnem érettet (ennél is azért kell 10 nap, hogy beérjen), és finom is, akkor szerintem hamar elfogyna az a két és fél mázsa. Ez a mangó olyan általános gyümi lehet Indiában, mint itthon az alma, és biztos olcsó is. A kis mennyiségben szállítás is talán annak köszönhető, hogy ezek érettebbek.
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 12., hétf. 13:54

Az szerintem 1 raklap. ezt tarolgazni nem lehet es huteni kell azonnal es 50 ember kell aki elviszi min 1 kartont erkezeskor egybol. Nem egyszeru.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 12., hétf. 14:41

Hát igen, mondjuk magánszemélyként tényleg nehéz megoldani, ezért kell szervezkedni. :) Azon is tűnődtem, hogy mondjuk ezeket hol lehet kapni? http://www.fruitonline.hu/hu/product/sh ... s/13/p/271
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. nov. 12., hétf. 17:41

Szia Ratti!
Amikor a rágást részletesen leírtam, elmondtam a lényeget. A szilárd ételt inni a folyékonyt rágni kell.
Az ember folyamatosan rág, de csak akkor nyel, mikor már az étel folyékonnyá vált. Egyértelmű, hogy nem olyan az étel, mintha turmixoltuk volna, de, mikor kezdtek a fogaim kihullani, rákényszerültem a turmixra, de rettenetes íze volt. Amikor az ember rág, kisebb részeket veszünk a szánkba és azokat az ízeket érezzük, amelyek nem oxidálódtak annyira, mint a turmix esetében. Ha csak 1-2 zöld van benne, és olyanok, amelyek nem rontják egymás ízét, nem olyan vészes, de más élményt okoz nálam, mint a turmix. Olyasmi, mintha megennénk 3-4 narancsot, vagy ezeket lenyomatjuk a Greenstarral. Nagyon finom, nem mondom, de a narancs, mikor összeharapjuk a gerezdeket, teljesen más ízélmény, mintha dzsúsz innánk. Abban már a rostok íze sokszor erősebben dominál, mint az édes-savanykás gyümölcshús. Szóval a rágás igen jó dolog. Arról nem is beszélve, hogyha az ember már leszokik róla, a fogaira nem lesz szüksége és az nem jó, mint tudjuk. Pl az uborkát szeletelem, a paprikát darabolom, és csak a gyökereket reszelem, és azokat is csak hosszúkás, gyufaszál méretre. A tormát reszelem apróra. A gyökerekből alig pár húzást teszek bele. Főleg cukkini és uborka, vagy, ha van, zsenge tök az alap és 2-3 érett paprika. Ezeket jóízűen el lehet rágcsálni. A turmixot, ha nem a spenót+banán, akkor, főleg nyáron az olcsó pari idején paradicsom+paprika, esetleg pirospaprika összetételben szoktam inni, déltájban. Ahogyan a délutáni zöldeket megeszem (először a salátát, sokszor majdnem 1 fejet), éppen akkor gyűjtöm be a megfelelő mennyiségi ásványi anyagot. Paradicsomot csak előételként eszem hozzá. Turmixolni ugyebár csak nagy víztartalmú zöldség-gyümölcsöt, tehát paradicsomot, esetleg uborkával lehetne, de a paradicsom jellege nem harmonizál a lúgos többivel. A legnagyobb hiba éppen azzal van, ha a paradicsomot összekeverjük a lúgosokkal. A legutóbbi gyakorlat szerint, egyáltalán nem eszem olajos magokat, csak a repceolajból öntök keveset a paradicsomhoz, ha külön eszem, pirospaprikával. Eddig semmilyen ízületi bajaim nem voltak, legalább is azok a kis ízületek nem fájnak, amik eddig minden évben a hideg közeledtével elkezdtek fájni és fájtak egész télen. Igaz, hogy nem volt még tartósan fagy, de volt már fagyos reggel és nem húztam kesztyűt soha. Sokat melóztam hideg vízben és nem jött ki, pedig korábban nyáron is volt ilyen bajom. Ez nagyon gonosz, mert az ujjaim végén levő csontok annyira fájnak, hogy a gitárt sem tudom lefogni. A jobb kezemen, is ugyanaz úgy jelentkezik, hogy a körömágy annyira bepirosodik, ami miatt a körömnövekedés megáll, és nyáron, mire a köröm már annyira utánanőtt, a megszakadt köröm vonalában a régi köröm leesik. Ez ugyebár nem előny, ha az ember körömmel penget.
A mostani olajos mag 0 diéta eddig meghozta, amit vártam tőle. Igaz, hogy idén nincs is mogyoró. Dióból is csak 1 darab.... Még nem zabáltam fel... azt az 1 diót, várok vele tavaszig.. De nem hiányzik. Igaziból tapasztaltam minden esetben másnap a tünetek kiújulását, miután ettem mondjuk szezámmagot. Ez ugyebár az omega3 hiány miatt alakul ki. Mindenkinél, de nem mindenki olyan érzékeny, hogy észrevegye. Eltelik pár évtized és már fogja érezni...
Stoner
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10