Kik az igazi vegeteriánusok......?

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 16., csüt. 2:34

Másrészt:
A test is csak egy lassan rohadó valami.
Én próbálok vigyázni rá,mert pár évet még szeretnék benne lehúzni,de ez csak egy tárgy,egy funkciós ezköz.
Ezért sose számolgattam hány kalórát vittem be,miből,mert azt nehéz fenntartani,ahogy Zo is írta.
Aki ezzel a nyomorult múlandó géppel tölti az életét,ennek a csavarjait fényezgeti,hát,az lemaradhat a lényegről.
De ez is csak az én véleményem,és megint csak nem fogom filozófiákkal,vagy mittudomén...vallásokkal alátámasztani.
Csak látom,tapasztalom.
Nekem az ayurvédikus táplálkozás azt adta,hogy az előtte szarrá nyírt testemet egy kicsike odafigyeléssel annyira rendbe tudom tartani amennyire lehetséges.

Az ezen túli dolgokat meghagyom másoknak.:)
david
Inkább olvas

Hsz: 18

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. ápr. 16., csüt. 7:07

Szia Dávid!

Köszönöm a válaszokat.

1. kérdésre még nem kaptam választ: miért jó majdnem mindent megfőzni?

Gábor
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. ápr. 16., csüt. 7:16

A tej kapcsán annyit fűznék hozzá, ezzel kapcsolatos válaszodban lehet igazság.
A tejjel az a fő probléma szerintem, hogy gyakorlatilag nem létezik itt nyugaton gyógyszer, hormon, és növényvédőszer (takarmánnyal) mentes tejet adó tehén. Még a piaci kimért tej is ugyanilyen, csak nincs lefölözve, pasztörizálva.
Ezt megspékelve, nyugaton az emberek immunrendszerét szétcseszték. Tehát nem csoda a sok tejallergia.

Evidens hogy össze sem hasonlítható a csak tiszta füvön élő tehén ami max 3-5 liter tejet ad, szemben a nyugati akár 35-40 liter adó "kolléganőjével".
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 17., pén. 5:22

Szia Gábor!

Sajnos a téma amit érintettél,az mindenféle élelmiszert érint,kivéve amit az ember maga termel.Máskülönben garantáltan kap egy-két érdekességet a dologhoz.
Való igaz,a tehéntej az kicsit más mint a "bolti"
Másrész Indiában se zabálják szarrá magukat az emberek tejtermékekkel.Módjával eszik,és megfelelő fűszerezéssel.

Megfőzni azért jó az ételeket,mert munkát spórolunk a gyomornak,ami az emésztés során mintegy "megfőzi",és nem mindegy hogy egy nyers vagy egy előkészített cuccot kell ledarálni.
Másrészt az meg tény,hogy összekeverni nagyon gáz a nyers dolgokat a főttekkel,az nem a legjobb,legalább is vegáknak,szóval technikailag a legjobb lenn külön tolni....

Hát,mára ez jutott az eszembe.Még most fekszem le,mostanra fejeztem be egy megrendelést,aért vagyok kicsit kómás,és a szokásosnál is tompább.....bocsesz!:)
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. ápr. 19., vas. 14:54

Szia Dávid,

1. Kereszt kérdésem lenne még a főzéssel kapcsolatban:
-Azt írod "azért jó az ételeket,mert munkát spórolunk a gyomornak,ami az emésztés során mintegy "megfőzi",és nem mindegy hogy egy nyers vagy egy előkészített cuccot kell ledarálni."

Akkor miért van az, hogy a nyers ételeket hamarabb megemészti a gyomor, a főttekkel szemben? Konkrétan: a nyers ételek akár 8-12 óra alatt is áthaladhatnak tapasztalataim szerint az emésztő rendszeremben és a gyomorból is akár 15-20 perc alatt kiürülnek. Szemben a főttekkel, amit akár óráig/órákig emésztenek meg az emberek, és kb. 1 nap vagy hosszabb idő alatt halad át az emésztő rendszeren. Rengeteg embernek pl. csak 2-3 naponta van széklete!

2. Aztán mit mond az ayurvéda az élő enzimekről? Ismeri ezt a fogalmat?

3. A nyers és főtt ételek keverése. Mit értesz az alatt, hogy gáz keverni?
Nekem az a tapasztalatom, a mennyiségi nyers zöldek evése a főtt ételekhez segíti az emésztést. Könnyebben halad és nem okoz semmilyen emésztési problémát.
(nagyon durva nekem pl. mennyiségi nyers ételek nélkül nagyon hamar székrekedésem lesz)

Köszi a válaszokat.

Gábor
Köszi a válaszokat
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 19., vas. 15:18

Halihó!

Na,keresztkérdésedre keresztválaszt adok!:)

Ha nyers ételekből bezabálsz mint egy állat,akkor te garantáltan nem fogsz emészteni 15perc alatt(az orvos "tudomány" jelenlegi állása szerint ez egyébként lehetetlen is..),és persze,ha főtt ételből betolsz egy hegyet,akkor ugyancsak.
Szóval az,hogy hamarabb emészteni nyers dolgokat az egész egyszerűen egy tévedés.
Itt jön újra az ayurvéda,ami testtipus szerint,évszakok szerint meg egy csomó más szempont szerint javasol ételeket,és főzési stílust.
De mondok mást.
Asszem a francia,ebben most nem vagyok biztos,de asszem náluk úgy készülnek a saláták,hogy nem főzik meg őket,és mivel nyersen ők se csípik annyira,szintén élettani okokból(az ő ilyen jellegű szempontjaikat csak felületesen ismerem),hanem egy pillanatra leforrázzák.
És akkor könnyül.
Abban igazad van,hogy egy könnyű nyári sali és egy birkapörkölt nem ugyanannyi idő alatt emésztődik.
Én meg azt mondom...volt itt múltkor egy recept...ilyen úgymond élő pizza,ami tészta helyett mandulapépből állt,mert ugye az élő,és a tészta,akár a barnalisztes is,ugye egy hulladék,halott.
Na most ha ugyanazt a mennyiséget nyers mandulából betolod,amit egyébként tésztából,akkor azt a 15perces emésztést szorozd fel...khmm...elég sokkal.
Szóval ez típusfüggő.
Az ayurvéda azt mondja:a könnyű ételekhet könnyű,lightos fűszer,a nehéz ételekhez több hőt termelő,intenzívek.

Emésztés ügyileg én naponta kétszer járok vécére.
És nagyon kevés nyers ételt tolok.
Amiről Te beszéltél,a 2-3naponta azt nem főtt táplálkozásnak,hanem székrekedésnek nevezik(radikálisabbak meg csak simán marhaságnak)
Ez is sok dologtól lehet...az egyik hülye szokásunk,hogy nem iszunk elég vizet.
Ez egy felnőtt embernél minimum napi 2,3liter.Ayurvéda.

Szóval Te garantáltan tudsz úgy táplálkozni,hogy rendben legyél,Gábor.
És én garantáltan tudok úgy táplálkozni,hogy rendben legyek.
Ami előnyös,és sokkal sokkal fenntarthatóbb az én pályámban az az,hogy több dolgot eszem.
Szóval elemezhetjük,hogy a sültkrumpli chilivel miért rossz.
Én meg elmondom,hát,igazából tapasztalom,hogy miért jó.
Nyilván nem mindig.
De sose mondtam,és nem is mondanám,hogy amit csinálsz az rossz.
Nem.
Amit csinálsz,az számomra nehezen fenntartható,és tökéletesen felesleges nehézségek önkéntes vállalásával teli.
De ez én vagyok!
Szóval neked miért ne működne?
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 19., vas. 15:25

Nyers és főtt ételek keverése.
Próbáld ki,tuti móka lesz!:)

Nem tudom Te eszel-e főtt ételt...
Szóval van egy fazék valamid,szórj bele valami nyerset aztán rakd a hűtőbe.
Ott ugye,jegyzem meg,tovább elállnak a dolgok.
Aztán fogj egy másik fazék ugyanolyan ételt,ami csak főtt,és rakd be azt is.

És ha nem az romlik meg előbb amibe keverted,akkor én rád iratom a házamat!:)
Hidd el,ez tutira így van.
Konyhán dolgoztam sokáig,és állati sokszor láttam ezt.Ez gasztronómiai szempontból is egy amatőrség,a szakácsok,akik tanulják ezt,jó esetben tudják is.
Na most én hűtőről beszéltem.
Egy nyirkos,meleg,sötét helyen(gyomor) ez sokkal jobban kijön.
Gusztustalan példa:
Egy napig keverd minden étkezésnél,aztán máskor egy napig ne keverd,egyél csak főttet,aztán csak nyerset.
A székleted szagából,állagából tudni fogod,miről beszélek.
Ez így állati ezoterikusnak hat,nekem is az volt sok minden sokáig,csak hát próbálgattam mindent és mit ad isten,működnek.:)
Hát,nem hiába,az ayurvéda 5000éves....
Könnyen lehet hogy ezt a makrobiotikus,vegán,nyers dolgot is egy forradalmi,és csodálatos dolognak fogják ismerni,egyenrangúan a keleti társaikkal.
De addig még több mint 4900év el fog telni....:)
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 19., vas. 15:34

Az utolsó válaszom nagyon arrogáns lesz!:)

Az ayurváda MINDENT ismer.Garantáltan.
Itt nyugaton mi még feltehetőleg a barlangokban ungabungáztunk,amikor keleten még ma is hihetelen és utánozhatatlan pontos matematika volt,aztán,asztrológia(a mai napig döbbenetesen pontos,ellentétben a nyugati társaival),aztán 500éve már leírtak mindent az emberi testről,hát...manapság sok-sok baki után hasonlóakat kezd mondogatni a nyugati "fejlett" orvostudomány,a védikus pszichológia még mindig alkalmazhatóbb,mint a mai űberbeteg nyugati,aztán ott a feng shui,az indiai megfelelője a vasztu,a zen buddhista gyógyítók akik már akkor mindent tudtak pl a szülésről,a magzat stádioumairól,amikor mi még kőbaltákkal dobálództunk itt a "fejlett" nyugaton...ott az ayurvéda amit AKI követ,annak működik,szintén 5000éve(nyilván nem mindenki követi,én azokra gondolok akok igen),szóval nem nagyon tudnék mondani olyan dolgot amit ázsiában,indiában,más helyeken tőlünk keletebbre ne tudnának garantáltan jobban mint mi itt.

Meg aztán van pár ezer évnyi tapaszatalatuk......

Ami nem jelenti azt,hogy mi itt szarok vagyunk.
Sok dolog jó itt is,ez nem kérdés.
És sajna,szintén ami "civilizált" nyugati jelenlétünknek,és hatásunknak köszönhetően kelet is degradálódik,ez nem kérdés.
De amit ott kitaláltak,és sok ezer éve működtetnek,az számomra vitán felüli.

És aztán ami modern utaink,amiket kitalálunk,lehet,hogy egyszer ugyanilyen jónak számtanak.
Hát ja.
Talán.
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 19., vas. 15:35

Uhhh,javítás:5000 éve írtak le mindent az emberi testről!

Véletlenül 500at írtam,sorry!:)
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: syzygy » 2009. ápr. 19., vas. 23:17

Szia Dávid!
Érdekel az ayurvéda, tudsz-e vmi jó kis irodalmat ajánlani hozzá egy laikusnak? :wink: Sőt, az indiai kaja is bejön (már amit eddig kóstoltam) 8) És mondjuk ugyanennyire érdekel a nyers-étkezés is... szóval kedves Gábor, ajánlj :D
Egyébként teljes mértékben szimpatizálok Dávid hozzáállásával - mióta vega vagyok és olvasgatom a vega honlapokat/fórumokat, néha a rosszullét környékez meg a bigott/demagóg/szemellenzős véleményektől.... Nagyszüleimet juttatja eszembe. Isten nyugosztalja őket, de ugyanez a gondolkodásmód: nem róm.kat.? akkor pokolra vele! nem számít, h másik ember, más gondolatokkal... még ha vmiben hasonlít is rám, de pokolraaa.....

Tolerancia, peace! :)
syzygy
Írogat

Hsz: 92

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 20., hétf. 1:00

Jaja,ez a lényeg!

Miért zárnál ki dolgokat?
Ami jó...
Persze vannak az embernek elvei,nyilván.

Ayurvéda?Hmm,nehéz ügy,mert amiket magyarul olvastam,azok többnyire nagyon szarok voltak,de volt egy...hmm...majd utánanézek mi a címe,az elég jó.Hálistennek kölcsön adtam és ott is maradt..:)

Igen,a bigottság nem kedvező.
Többnyire ha valami fontos dolgot kidob az ember,akkor kell valami a helyére,és alább adni meg nem szeretjük,szóval lehetőleg valami jobb.
Azaz,oké,rendes srác vagyok,nem eszem magam tele tetemekkel,de ha fél órás vásárlási út után szénfrutráltan,majd üres kézzel hazamagyek,mert ugye ezt se meg azt se,az nem olyan jó...

Nekem volt egy ayurvéda tanárom.
Ott voltam a yogaközpontjában,ahol egyébként ayurvédikus masszúrként dolgozom is.
Ültünk a földön(na már megint kelet),ott volt előttünk minden a sarki kínaiból amibe nem volt hús(mondjuk mi tojást se eszünk,de az mellékes)
Szóval alaposan bezabáltunk,száz féle üdítő...
És akkor jött valaki kezelésre,vagy hozzá,vagy hozzám,és akkor nézett nagy szemmel.....:)))
Erre Ádám barátom megszólalt:Hjaa,értem,mert mi ilyen bió-csávók vagyunk akkor mindent grammra kimérünk,és ökológiai gazdaságokból vásárlunk...
A szart!
Emberek vagyunk,tudjuk mi a jó,általában tartjuk is,azért vagyunk tán nagyon egészségesek.
De nem vagyunk fanatikusok...

Hogy ez elvtelenség-e?

Kötve hiszem.
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 20., hétf. 1:06

És még egy gondolat!
Tudod ki vagyis kicsodák a legnagyobb akadályai annak,hogy sokkal több vegetáriánus legyen?

Hát,ja,asszem sejted a választ:a vegetáriánusok.

Mert az embereket ez a bigott,szemellenzős,náciskodós dolog taszítja.
Erről is írtam korábban,a megosztottság,amikor egy honlapon azt olvasom,hogy ha majd komolyabb leszek,akkor vegán leszek(Ez nem a fórumon volt)
Miiiii?
Hogy ezt ki a franc találta ki....
Az embereknek pont azt kellene látniuk,hogy milyen gazdag,milyen sokféle ez a vegetáriánus kultúra,hogy mennyi minden belefér.
De az észosztásra senki nem kíváncsi.
(Húú,remélem-nem tudom,de-remélem sikerült elkerülni)
Ez a jobb vega,az a jobb,ez egészséges mert ő ezt mondta,ő meg azt.
Ez csak harc,ami a nagyobb tömegeket mindig távol fogja tartani.
Sajna.
Ezért írtam Giyandev-nek korábban,hogy próbálok nem evidenciákat írni,hanem élményeket,tapasztalatokat.
Vannak dolgok amiket evidenciának tartok,igen.
De azokat se úgy írom le!
Mért kellen bárkit kívül rekeszteni,a "B" kategóriás dobozba lökve?

Mindannyian "A" kategóriásak vagyunk,kérem!:)
david
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. ápr. 20., hétf. 18:38

Szia Dávid!

Maradt még kérdésem, reagálni valóm:

1. Nyers ételek emésztése:
-én itt megkülönböztetném azt, hogy valaki nyersevő, vagy mindenevőként/főként főtt ételekre alapuló vegetárius.
A nyersevésnél teljesen átalakul az egész emésztőrendszer. A gyomor fala hihetetlen rugalmas lesz és képes lesz hatalmas mennyiségeket (2-3-4 kg!) - elsősorban lédús gyümölcsöket - nagyon hamar megemészteni. És tényleg nem viccelek ha azt mondom ez 20-30 perc, max! (de a dinnye akár hamarabb is lecsúszik ;) Ez is tapasztalat! :D

Merev gyomorfallal viszont valóban nehézkes a nyersek emésztése. Nagyon sok olyan ember van, aki nem tud megenni egy nyers almát, vagy valamilyen savanykás gyümölcsöt, pl. paradicsom, mert rögtön ég a gyomra. És akár pár ek. búzafű lé után levakarja a festéket a falról, úgy szenved.
Természetesen itt arról van szó, hogy nagyon rossz állapotban van az emésztő rendszere.
Magam is megjártam ezt az utat, amikor kezdő vegaként sok főttet ettem. Másnap reggel is voltak nyers zöldek a hasamban! A megoldás az volt, hogy még több és tisztán nyerset ettem, és nagyon alaposan megrágtam!!!!! és elkezdett javulni a nyers emésztődésem. Ld. alább a nyers enzimekről írtakat.

2. Nyers-főtt keverése:
-Nos ez is egy érdekes tapasztalat, számomra. Amit megtapasztaltam, hogy a nyers magában a legjobb, ez evidens. Ha nincs elszokva a szervezet a nyerstől akkor a főttel is remekül párosítható. Ha hozzá vagy szokva a mennyiségi nyershez, akkor a főtt kaja "megakaszt". Az én szervezetemet mindenképp.

Azt is nagyon fontosnak érzem elmondani, hogy az ételek zsírossága is döntő fontosságú az emésztés szempontjából. Minél zsírosabb annál nehezebb a fogyaszthatósága. (ezért is rossz példa a mandula alapú pizza, baromira túl lehet lőni a zsírbevitelt és persze a fehérjét is.)

3. Élő enzim:
-Erre NEM kaptam választ. Az hogy az ayurvéda "ismeri" ezt a fogalmat önmagában szerintem kevés, hogy megértsük, az ayurvéda kapcsolatát az élő enzimekkel.

Az élő enzimek lényege épp AZ, hogy csak nyers állapotban fordul elő, azaz 40 fokos hőkezelés alatt. Nyers könyvekben épp azt olvastam, hogy az élő enzimek segítik elő az emésztést, regenerálják a szervezetet szemben a főtt ételeknél a szervezet magától vonja el, hogy megeméssze. Ez a kérdéskőr érdekelne.

Valamint az az állítólagos feltételezés is, hogy az ayurvéda szerint a hőkezelt is nyers, na de a tényleg nyers akkor mi?

4. Kapha, pitta, vata és társaik:
-MI alapján bizonyítható az ember besorolása? Ugyanis én sokkal inkább azt gondolom, hogy a kialakult külső/belső jegyek táplálkozásunk, életmódunk KÖVETKEZMÉNYEI. És nem fordítva hogy ezek az adottságok határozzák meg a táplálkozásunkat, életmódunkat.

A másik, hogy ha az embert be lehet sorolni a 3 fő kategóriába, akkor van olyan pl. hogy kapha, pitta, vata medve? Ugyanis az emberen kívül, az összes állat a fajtájára jellemző táplálékon él, bárhol is éljen a világban.

5. Vegák...
Ebben egyet értünk, hogy sokféle vega van és hogy a széthúzás tényleg csak azt segíti elő hogy sokan idegenkedjenek a vegetárianizmusról. Magamban is érzelmi ellenállást vált ki a véresen fröcsögő vegakampányok, kéjesen vonagló vegakurvák.

Szerintem ma tart ott a tudomány, hogy objektív megítélést adhat a vegetárianizmusról, és nincs szükség az érzelmi zsarolásra és manipulációra.

Szeretek a vegaságról a tények tükrében beszélgetni. A morális érvelések pusztán elviek és további vitára adhatnak okot,
míg pl. a vegetárianizmus ökológiai, gazdasági szempontjai számokkal bizonyíthatóak és megkérdőjelezhetetlenek.

Üdv., Gábor
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. ápr. 20., hétf. 18:44

Syzygynek!

Elég sok kiadvány jelent meg az ayurvédáról, ezekből érdemes szemezgetni:

Dahanukar, Sharadini: Ayurvéda mindenkinek : népszerű tudományos kiadvány

Frawley, David: Jóga és ájurvéda : önmegvalósítás és öngyógyítás /

Frawley, David: Gyógynövény jóga : ayurvédikus útmutató gyógynövényes gyógyításhoz /

Frühmann, Ernst: Ájurvéda : a harmóniához vezető út /

Josi, Sunil V.: Ájurvéda és pancsakarma : az egészségmegőrzés ősi indiai módszertana /

Lad, Vasant: Ayurvéda : Az öngyógyítás tudománya /

Lad, Vasant : Ájurvéda : az öngyógyítás tudománya : nagyobb harmónia, lelki béke, hosszabb élettartam ősi tapasztalatok alapján /

Scherer, Dieter: Ájurvéda : az egészségért és a szépségért : hogyan érezzük magunkat mindennap jól? /

Schrott, Ernst: Ájurvéda minden napra : a tökéletes egészség és közérzet elérésének természetes gyógymódjai : gyakorlati kézikönyv mindenkinek : részletes tanácsok a gyógyításhoz, a helyes táplálkozáshoz, receptgyűjtemény, böjtkúra : tippek az otthoni ájurvédikus hétvégéhez, egyszerű tanácsok minden napra /

Schutt, Karin: Ajurvéda : a hosszú élet titka /

Warrier, Gopi Ajurvéda /
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: david » 2009. ápr. 21., kedd 21:36

Szasztok!

Jaja,én is sok könyvet olvastam itthon ayurvédáról.Hááát...
A "Gyógynövény yoga" az egy ilyen,asszem ez volt az egyetlen igazán jó,amit olvastam.
Ami nem zár ki többet,de ahogy mindenben itt is elég sok,mondhatni túl sok helyről jönnek fals dolgok is.

Nyers dolgokat az ayurvéda is ajánl.
Egy keveset.
És nem keverve főtt ételről,de hát az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat,tényeket már leírtam.

Ez a merev gyomor/nem merev gyomor nem tudom honnan jött,nem akarom azt mondani hogy hülyeség(arra gondoltam egyébként,de ki a fene vagyok,hogy leszarozzak bármit).

A zsíros dolgokkal egy bizonyos szintig az ég adta világon semmi nincs.
Erre valóak azok a fűszerek,amiket itt egy nem-fórumos cikkben valaki lesajnált.Nekem a kedvenceim!
Megint csak azt mondanám,hogy egyetlen evidenciát se tudok gyanakvás nélkül fogadni,főleg ami nem egy bejáratott dolog,de hát kinek mi.

Az ayurvédát nem kell bizonyítani.
Működik.
Hát,elég régóta.....
A testtipus szerinti medvékről nem tudok,az állatok elég jól megoldják magukat,az emberek kevésbé,így a gyógyászat inkább nekik lett kitalálva.
Ha most nagyon paraszt lennék,remélem nem leszek az,akkor azt mondanám,hogy annak,hogy "Szerintem.....",annak szinte semmi értéke nincsen senki szájából,hacsak alá nincs támasztva,és nem 3ember tapasztalatára gondolok.Ilyen szempontból evidenciaként kijelenteni azt,hogy nem kérdés,hogy a nyers a legjobb.....
Ú,visszaolvasva ez lehet,hogy túl arrogáns volt!

Figyelj,Gábor,ha van valami ami érdekel,szivesen válaszolok,de mivel továbbra se akarlak meggyőzni,nem tudom van-e értelme írjak ezekről a dolgokról...

Én nem mondom,hogy nincs ember akiknél ez a pár évtizede feltalált dolgok nem jók.Sőt!
Csináld ha jó!

Én nem aggódok mert azért ettől kicsit régebben is éltek emberek,és egészségesebben is akár mint ma.

Szóval nem tudom...ha valami érdekel,szívesen válaszolok,de mintha csak szkanderoznánk,amit én köszi nem!:)
david
Inkább olvas

ElőzőKövetkező

Vissza: Vegetáriánus életről általában