Szia Dávid!
Maradt még kérdésem, reagálni valóm:
1. Nyers ételek emésztése:
-én itt megkülönböztetném azt, hogy valaki nyersevő, vagy mindenevőként/főként főtt ételekre alapuló vegetárius.
A nyersevésnél teljesen átalakul az egész emésztőrendszer. A gyomor fala hihetetlen rugalmas lesz és képes lesz hatalmas mennyiségeket (2-3-4 kg!) - elsősorban lédús gyümölcsöket - nagyon hamar megemészteni. És tényleg nem viccelek ha azt mondom ez 20-30 perc, max! (de a dinnye akár hamarabb is lecsúszik

Ez is tapasztalat!
Merev gyomorfallal viszont valóban nehézkes a nyersek emésztése. Nagyon sok olyan ember van, aki nem tud megenni egy nyers almát, vagy valamilyen savanykás gyümölcsöt, pl. paradicsom, mert rögtön ég a gyomra. És akár pár ek. búzafű lé után levakarja a festéket a falról, úgy szenved.
Természetesen itt arról van szó, hogy nagyon rossz állapotban van az emésztő rendszere.
Magam is megjártam ezt az utat, amikor kezdő vegaként sok főttet ettem. Másnap reggel is voltak nyers zöldek a hasamban! A megoldás az volt, hogy még több és tisztán nyerset ettem, és nagyon alaposan megrágtam!!!!! és elkezdett javulni a nyers emésztődésem. Ld. alább a nyers enzimekről írtakat.
2. Nyers-főtt keverése:
-Nos ez is egy érdekes tapasztalat, számomra. Amit megtapasztaltam, hogy a nyers magában a legjobb, ez evidens. Ha nincs elszokva a szervezet a nyerstől akkor a főttel is remekül párosítható. Ha hozzá vagy szokva a mennyiségi nyershez, akkor a főtt kaja "megakaszt". Az én szervezetemet mindenképp.
Azt is nagyon fontosnak érzem elmondani, hogy az ételek zsírossága is döntő fontosságú az emésztés szempontjából. Minél zsírosabb annál nehezebb a fogyaszthatósága. (ezért is rossz példa a mandula alapú pizza, baromira túl lehet lőni a zsírbevitelt és persze a fehérjét is.)
3. Élő enzim:
-Erre NEM kaptam választ. Az hogy az ayurvéda "ismeri" ezt a fogalmat önmagában szerintem kevés, hogy megértsük, az ayurvéda kapcsolatát az élő enzimekkel.
Az
élő enzimek lényege épp AZ, hogy csak nyers állapotban fordul elő, azaz 40 fokos hőkezelés alatt. Nyers könyvekben épp azt olvastam, hogy az élő enzimek segítik elő az emésztést, regenerálják a szervezetet szemben a főtt ételeknél a szervezet magától vonja el, hogy megeméssze. Ez a kérdéskőr érdekelne.
Valamint az az állítólagos feltételezés is, hogy az ayurvéda szerint a hőkezelt is nyers, na de a tényleg nyers akkor mi?
4. Kapha, pitta, vata és társaik:
-MI alapján bizonyítható az ember besorolása? Ugyanis én sokkal inkább azt gondolom, hogy a kialakult külső/belső jegyek táplálkozásunk, életmódunk KÖVETKEZMÉNYEI. És nem fordítva hogy ezek az adottságok határozzák meg a táplálkozásunkat, életmódunkat.
A másik, hogy ha az embert be lehet sorolni a 3 fő kategóriába, akkor van olyan pl. hogy kapha, pitta, vata medve? Ugyanis az emberen kívül, az összes állat a fajtájára jellemző táplálékon él, bárhol is éljen a világban.
5. Vegák...
Ebben egyet értünk, hogy sokféle vega van és hogy a széthúzás tényleg csak azt segíti elő hogy sokan idegenkedjenek a vegetárianizmusról. Magamban is érzelmi ellenállást vált ki a véresen fröcsögő vegakampányok, kéjesen vonagló vegakurvák.
Szerintem ma tart ott a tudomány, hogy objektív megítélést adhat a vegetárianizmusról, és nincs szükség az érzelmi zsarolásra és manipulációra.
Szeretek a vegaságról a tények tükrében beszélgetni. A morális érvelések pusztán elviek és további vitára adhatnak okot,
míg pl. a vegetárianizmus ökológiai, gazdasági szempontjai számokkal bizonyíthatóak és megkérdőjelezhetetlenek.
Üdv., Gábor