Betegségek - okok és megoldások

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 29., hétf. 19:53

nem, valóban nem várom el a nagymamától, és senkitől sem, hogy vega legyen.

ha valaki 8szabad akaratából) úgy dönt, hogy veg lesz, akkorr NAGYON, DE NAGYON fogok örülni és segítek neki, hogy átvészelje a buktatókat, támadásokat.

de MA, Magyarországon, a csodás :lol: XXI. században elvárom, hoyg tiszteletben tartsák az én jogomat is a vegetárius étkezéshez.

:wink: :o

mesterem azt mondta, ha 100 embert vegetáriussá teszel, akkor már nincs szükség több gyakorlásra :wink:

De ennek a 100 embernek természetesen szabad akaratából kell döntenie.

ezért (is) tetszik nagyon (köszönet Taminak és minden hozzászólónak :roll: ) a veg.hu :wink:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 30., kedd 12:35

Röck Gyula vegetáriánus :)

a nawesh által utalt ószövetségi mentalitást cáfolandó egy idézett rész az apokrif Esszénus Béke Evangéliumból

"...
-Mester, mit csináljak, ha meglátom, hogy az egyik testvéremet egy vadállat megtámadja az erdőben? Hagynom kell testvéremet elpusztulni, avagy öljem meg a vadállatot? Nem vétek én ezzel a törvény ellen?

És Jézus felelé: - Megmondatott ősapáitoknak:
"-Minden állatot, ami mozog a Föld színén, az Ég mindn madarát, a tenger összes halait a hatalmatokba adom."

Bizony mondom néktek, a földön élő minden élőlény közül, Isten csak az Embert teremtette saját képmására. Ezért, az állatok vannak az emberért és nem az ember van az állatokért. Nem vétkezel tehát, ha megölsz egy vadállatot, hogy azáltal megmentsd testvérednek életét. Mert, bizony mondom néktek, az Ember több az állatnál.

De az, aki ok nélkül öli meg az állatot, anélkül, hogy az megtámadná őt, csak a gyilkolás öröméért, vagy annak húsáért, bőréért és agyaráért, gonosz tettet követ el, mert így maga is vadállattá válik. És ezért olyan sorsa is lészen, mint a vadállatoké.
..."
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 30., kedd 17:12

Én akkor leszek maradéktalanul boldog :) ha majd a templomokban fel merik olvsani az apokrif evangéliumokat is.

Pl. az Esszénus Béke Evangéliumot.

meg lehet valahol találni a neten a Béke Evangéliumot?
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 30., kedd 18:56

Angolul igen, google hamar rátalál. Magyarul könyvben van, kitudja, egy nagyobb könyvtár esetlg tart ilyet. Azért mondom, "esetleg", mert a kiadó az egyik könyv utószavában elmeséli, hogy a szerző könyveit hogyan járatja le a könyvtári könyvajánló kiadvány.

Ha valami fényre van szükségem, csak fellapozom, beleolvasok, és megvilágosodom. Mindig újat, jót, szépet mond fejlődő elmémnek.

Ez a szerző egy egész mozgalmat indított el anno. Ennek keretében tanárképzés is folyik amerikában pl., és itt tanítják, olvassák, átadják az érdeklődőknek pl az Esszénus Evangéliumok szavait.
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. dec. 9., csüt. 11:58

Sziasztok!

Régen nem jártam már itt, sok újdonságot olvastam most el hamarjában.

Látom, több cikk is szól a cukorbetegségről, sajnos ezek a 2-s típushoz, az inzulinrezisztens cukorbetegséghez tartoznak. Ezt nevezik népiesen öregkori cukorbetegségnek, aminek az oka általában az elhízás. (bár a helytelen táplálkozás miatt egyre több gyermek is elhízik, és ilyen típusú cukorbeteg lesz. én is találkoztam a korházban ilyen esettel) Ebben az esetben a sejtek nem hajlandóak az inzulint tudomásul venni, az 1-s típus esetén elhalnak az inzulintermelősejtek a hasnyálmirigyben.(autoimmun betegség, önmagát pusztítja el)- nem véletlen, hogy volt a fiamnak olyan kijelentése, hogy nem akar élni

Egyre több nyerset eszünk otthon, bár nem könnyű az átállás - vegi kaják esetén tudtam megszokott ízeket elővarázsolni, de a nyerskoszt esetén ez nem igazán megy. Jobb esetben az elfogyasztott étel fele (súlyra) már nyers, élő táplálék.

minden jót

szilvi
Szilvi
Törzsvendég

Hsz: 239

HozzászólásSzerző: flower » 2004. dec. 9., csüt. 12:25

Próbáld meg a makrobiotikát is. Pl. van egy jó könyv: Horváth Éva - Szepesi Dóra : A fiatalodás művészete -Persze nem csak erről szól. Szerintem nem kellene nyersen enni mindent. Különösen télen nem. A jin-re és a jang-ra alapszik az egész táplálkozás a makrobiotikában. (ez a könyv persze húsmentes, tej és tojásmentes recepteket tartalmaz) Ugyan a makrobiotika megengedi néha a halak v tenger gyümölcsei fogyasztását. De ez a könyv vegetáriánus.
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. dec. 14., kedd 18:58

Szilvi!

Hadd idézzek Váradi Tibor 'Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai' (1.) című könyvéből az 'Aktív immunizáció' részből.

"Az immunrendszer rendellenes működési módjai
-------------------------------------------------------------
|Túl gyenge immunreakció| Túl erős ir.
Külső testidegen anyagok | fertőzések | allergiák
Belső t.a. | rosszindulatú daganatos | autoimmun
| betegségek | betegségek

... A kórosan felfokozott, szövetkárosodást előidéző immunválaszt, ha a szervezet saját anyagai ellen irányul, autoimmun betegségnek nevezzük. Ma már mintegy 50 különböző autoimmun kórkép ismeretes. A kiváltó okok között szerepel többek között a stressz, a szervezetet ért vírusos fertőzések, bizonyos gyógyszerek, egyes védőoltások, és az ultraibolya sugárzás, de fontos szerepe van az immunrendszert érintő veleszületett vagy szerzett hiányállapotoknak is. A betegség mégis leginkább bizonyos genetikai háttérrel rendelkező embereknél tud kialakulni.
A korai felismerésen túl fontos a rendszeres ellenőrzés, a provokáló tényezők (napfény, hormonkészítmények, vakcinák stb.) kerülése, a bőr védelme, étrendi reformok bevezetése, a kimerülés-túlfáradás kerülése ... és nem utolsó sorban a pszichés támogatás.

Immunrendszerünk 85%-a az emésztőcsatornában helyezkedik el!
...Egészséges bélmilliő a teljes értékű táplálkozás révén képződik, amely bővelkedik a friss, nyers, rostos ételekben.
...Enyhén lúgos állapotban tarthatjuk viszont szervezetünket, ha minél több nyers ételt - különösen nyers zöldségeket - fogyasztunk, amitől immunrendszerünk is erősebben fog működni. Kiváló hatású a burgonya, a nyersen fogyasztott leveles zöldségek, a hagyma, a fokhagyma, a sárgarépa, a saláták és a fűszernövények.
A gyümölcsök is, ha üres gyomorba kerülnek...

Fitoterápia...
Ortomolekuláris medicina...
Aroma- és litoterápia...
Fizioterápia, reflexológia...
Akupresszúra...
Sajátvér- és urinoterápia, homeopátia...

Az immunrendszer és a psziché kapcsolata..."

Ha adott valamit, újat, hasznosat (bárkinek), megérte. Jó létet!
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. dec. 15., szer. 20:35

Köszönöm.

Ebédek általában abból állnak, hogy főtt körethez nyers zöldséget keverek.
Anyukám először meglepődött, hogy milyen kajákat adok Gyuszkónak, de aztán elismerte, hogy nem lehet olyan rossz, mert legalább nem habzsolja, hanem megrágja rendesen - lehet, hogy ez is a nyers étkek előnye?!
Krumplit még nem adtam nyersen, bár eddig is lopkodták a tálból még főzés elött, úgyhogy megpróbálom.
Most kicsit lázad a sárgarépa ellen, pedig mielött beteg lett, a kertben nyersen ette.

További minden jót Nektek

szilvi
Szilvi
Törzsvendég

Hsz: 239

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. dec. 16., csüt. 18:55

Én minden étkezéshez rágok valami gyökeret, céklát, petrezselymet, paszternákot, répát (a citromsárga enyhe, szupi). Kipróbálom a csicsókát is.

A krumplit szerintem lehet hőkezelni, én héjában sütöm, de csak rövid ideig, így nem nyers ízű, de nem is nagyon puha.
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: tigristomi » 2005. ápr. 15., pén. 2:46

Egeszseg: holisztikus szemlelet, ezen elmelet gyakorlatban valo megvalositasa.

Betegseg: csőlatas, es ennek a tarsadalom altal rank tukmalt alkalmazasa.
tigristomi
Írogat

Hsz: 88

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. ápr. 15., pén. 10:55

így van, egyetértek.
sajnos társadalmunk azonban erre is kitalált kibúvót: "én sok húst eszem, mégsincs tőle semmi bajom", mondják azok, akiknek elmondja az ember, hogy a hús milyen káros. abba bele sem gondol, hogy ez nem azért van, mert a hús olyan jó lenne, ezer más oka lehet, hogy épp az ő szervezetére nem gyakorol láthatóan hatást... :x
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 16., szomb. 7:10

mai felpörgött világunkban, a VILÁGFALU korában egy felelősséggel gondolkodó ember nem teheti meg, hogy húst egyen, hiszen ezzel óriási mértékben megterheli a környzetet és saját magától, gyermekeitől és unokáitól veszi el az élet , az élhető élet lehetőségét.

s mai világunkban az ember nem teheti meg, hogy nem felelősséggel gondolkozik!
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. ápr. 17., vas. 20:16

egyetértek, nawesh, azzal a kitétellel, hogy mindezt feltételes módban mondanám. merthogy nem tehetné meg. de megteheti, mert jogában áll... rosszul dönteni, hibázni, egészségét, a világot rongálni, mind-mind sajnos jogában áll. :?

és hogy mi a megoldás? a SZERETET. ez most egy kicsit off lesz, de nagyon szép és tanulságos. egy nagyon jó könyvet olvasok, ebben ez áll:

"...egyszer egyk özépkorú nő állandó fejfájásával kapcsolatban a következőket mesélte nekem: állandóan feszültnek érzi magát, mert ő nagyon szereti a szüleit, akik már benne vannak a korban.

Mindkettőjüknek magas a vérnyomása. szedik a gyógyszereket, de ezzel sem tudja az orvos egy alacsonyabb szinten beállítani a vérnyomásukat.
ő megmondta a szüleinek, hogy vegetárius étrenden kell élniük. gyakran főz nekik, és odaviszi a másnapi ebédet, de tudja, hogy bár dugdossák előle, titokban húst esznek. egyszerűen nem fogadják el a tanácsait. ártanak az egészségüknek, és ő nem fogja tudni elviselni, ha elveszíti valamelyiküket. mostanában már nincs kedve meglátogatni sem őket, mert amikor odamegy, mindig csak veszekednek.

én nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretném, ha engem így szeretnének. ritkán van szükség kívülről jövő jó tanácsra. mindenki pontosan tudja, hogy mit kellene csinálnia, mit kellene tennie, csak éppen még nem képes rá, hogy megtegye. attól nem érzi senki szeretve magát, hgoy valaki állandóan szembesíti ezzel.

de akkor mi a szeretet? mikor szeretem a másik embert?

... és akkor megértettem, mi is a szeretet. nem tolakszik, csak jelen van. nem ad tanácsot, nem vár el tőlem semmit, bármikor kiléphetek, nem parancsol, nem kényszerít. csak egy olyan helyzetben, amiben lehetőségem van túllépni megszokott határaimon, akkor átéli mindazt a kellemetlenséget, amit én, de közben saját példájával, szavaival bátorít.

úgy gondolom, ez a szeretet. hagyni, hogy a másik ember járja a saját útját, saját lehetőségei szerint, de ott lenni mellette azzal a biztos sugárzással, hogy itt vagyok, én is átélem, amit te, nem sürgetlek. nem akarlak kihúzni belőle, mert milyen jó lenne most azt gondolni, hogy azzal jót tennék neked, hiszen nem szenvednél tovább. nem. vállalom veled a fájdalmat, lépek tovább, segítek abban, hogy fejlődj, hogy valamivel több legyél, hogy közelebb kerülj ahhoz a lényhez, aki te vagy.

ezen a módon nem tudunk még szeretni. ez túl van azokon a megnyilvánulásokon, amit a személyiségünk diktál. másképp kell a fizikai világ megpróbáltatásaire tekinteni, meg kell látni bennük a leckét, és azt, hogy csak azáltal válhat bárki értékesebb emberré, ha ezeket a próbákat kiállja. de másképpen kell tekinteni arra is, akit szeretek. látni kell benne nemcsak azt, hogy az én párom, az én gyermekem, hanem azt a szellemi lényt is, aki szabad döntéseiben, hogy élete során mikor és miben vállalja a fejlődéssel járó nehézségeket. el kell fogadnom őt olyannak, amilyen.

ha így tudnánk egymást szeretni, akkor megváltozna a kapcsolatunk a világgal is, amiben élünk. ebben a szeretetben ráismerhetnénk önmagunkra, és megváltozhatnának vágyaink. kevésbé hajszolnánk az anyagból fakadó testi, lelki örömöket.

harmóniába kerülhetnénk a teremtővel, a kozmosszal, az emberiséggel, a közösségeinkkel és szeretteinkkel. és megéreznénk, hogy ez a harmónia - a boldogság."

szerintem ez egy nagyon-nagyon szép gondolat, engem nagyon meghatott.
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 18., hétf. 5:58

Mert sajnos a szeretet sokszor önző szeretet. azért szeretlek/csak akkor szeretlek, ha te is szeretsz :?

Tudjuk, látjuk a szeretteinken, hogy mit tesznek rosszul, mivel rombolják az egészségüket. Látjuk az okokat.

Szüleimnél látom, hogy ha elhagynák a húst, sokkal-de sokkal egészségesebbek lehetnének. (Persze nem szünne meg majd 7 évtizedes egészségrombolás hatása egyik-napról a másikra), de sokkal szebb öregkoruk lenne.

De nem....

Mi vajon mennyi hibát követünk el, amit majd a gyerekeink látnak aggódva?
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2005. ápr. 18., hétf. 10:56

Önző szeretet nincs, akkor az már nem szeretet. Ez paradox. Ha szeretek valakit,akkor meghagyom a szabadságát. A szeretet nem birtoklás,azzal csak megölni lehet a dolgokat. Én rájöttem, a térítgetéssel nem megyek semmire. Nem is akarok senkit sem vegiségre téríteni. Majd látják,hogy milyen csodálatosan érzem magam. Aztán majd maguktól kérdeznek, akkor majd elmondom hogy mit csinálok. Addig nem érdemes, nem mész vele semmire.
flower
Grafomán

Hsz: 786

ElőzőKövetkező

Vissza: Egészség